افشاگری کیهان درباره پشتپرده جهش قیمت دلار
روزنامه کیهان در مقاله ای پشت صحنه افزایش قیمت دلار را فاش می کند.
این روزنامه می نویسد: به گفته کارشناسان اقتصادی، بروز هر نوع تنش و درگیری در سراسر جهان می تواند اثرات کوتاه مدتی بر اقتصاد بگذارد. در این میان دلالان فرصت طلب منافع افرادی را که وارد بازار هیجانی می شوند قربانی منافع خود می کنند.
پس از حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری کشورمان در دمشق، بازار آزاد غیررسمی ارز با سوء استفاده دلالان و برخی کانال ها در فضای مجازی افزایش یافته است. از سوی دیگر قیمت جهانی طلا در روزهای اخیر روندی صعودی به خود گرفته و همین دو عامل باعث جهش قیمت طلا و سکه شده است.
همواره افزایش رویدادهای سیاسی و جهش قیمت ها در بازار ارز باعث افزایش تقاضا برای خرید ارز و طلا شده است. از سوی دیگر با کاهش تنش های سیاسی، قیمت ارز و طلا نیز کاهش یافت و بسیاری از آنها به فروش رفت. این معاملات هیجانی در بازار طلا و ارز باعث شده است که تقریبا همه کارشناسان اقتصادی به مردم هشدار دهند که از هیجانات بازار ارز و طلا دوری کنند تا متضرر نشوند.
گزارش ها و مشاهدات میدانی نشان می دهد قیمت دلار در مرکز مبادلات طلا و ارز بدون تغییر در قسمت اسکناس 43 هزار و 568 تومان و در قسمت حواله 40 هزار و 648 تومان است. دلار با نرخ 43 هزار و 259 تومان خرید و با نرخ 43 هزار و 870 تومان فروخته شد. همچنین یورو با نرخ توافقی 47 هزار و 234 تومان و اسکناس درهم امارات نیز 11 هزار و 863 تومان معامله شد.
بررسی میدانی بازار ارز نشان می دهد که نرخ غیررسمی دلار 64 هزار و 500 تومان معامله شده توسط دلالان در مقابل صرافی ها بوده است. سکه طرح جدید دیروز 44 میلیون و 800 هزار تومان و هر گرم طلای 18 عیار نیز 3 میلیون و 705 هزار تومان قیمت گذاری شد.
لزوم جلوگیری از سوء استفاده دلالان
آلبرت بگزیان; استاد اقتصاد دانشگاه تهران با بیان اینکه بانک مرکزی با توجه به اینکه اتفاق اساسی در اقتصاد کشور رخ نداده است، قطعا در روزهای آینده با موضوع افزایش قیمت ارز برخورد خواهد کرد، افزود: نباید نگران افزایش هیجانی نرخ ارز باشیم. با توجه به اینکه بانک مرکزی همچنان به توزیع ارز در بخشهای مختلف از جمله ارزهای مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی و غیره در زمان مقرر ادامه میدهد و مشکل منابع وجود ندارد.
وی افزود: بانک مرکزی در افزایش نرخ ارز مشارکت نداشته و ندارد. بنابراین مردم و فعالان اقتصادی باید به این موضوع توجه کنند و از باز شدن راه برای کسانی که به امید سودهای بادآورده به دنبال ایجاد تنش در اقتصاد کشور و افزایش هیجانی نرخ ارز هستند، جلوگیری کنند.
«قاسم کریمی»؛ عضو کمیته اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر اینکه نوسانات اخیر مانند نوسانات گذشته موقتی و گذرا است، گفت: سال گذشته اتفاقات مشابه و مهمتری مانند طوفان الاقصی، کرمان رخ داد. حمله تروریستی و تنش های منطقه ای، اما بر خلاف شایعات خبری از دلار نیست. 80 تا 100 هزار تومان نبود.
وی ادامه داد: سال گذشته با همه اتفاقات داخلی و بین المللی شاهد افزایش حدود 20 درصدی نرخ غیررسمی ارز بودیم که نشان از ثبات نسبی ارز داشت. در واقع بسیاری از مردم و رسانه ها در آن زمان جهش ارز و دلار را بالای 80 هزار تومان پیش بینی می کردند که خوشبختانه این اتفاق رخ نداد و سال گذشته با افزایش حداقلی قیمت ارز همراه بودیم.
تمام ابزارهای کنترل ارز در اختیار بانک مرکزی نیست
مجیدرضا حریری; رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین همچنین با اشاره به اینکه تنش و درگیری بین کشورهای مختلف و تأثیر آن بر اقتصاد آنها در همه جای دنیا رایج است، افزود: بزرگترین ضعف ما این است که بانک مرکزی همه ابزارها را در اختیار ندارد. برای کنترل ارز و سایر نهادهایی که باید به این قدرت و اقتدار بانک مرکزی اعتقاد داشته باشند، هنوز به این موضوع اعتقادی ندارند. در نتیجه، بسیاری از نهادهای اقتصادی از تناقض در سیاست گذاری و تصمیم گیری رنج می برند.
وی در پاسخ به اینکه با هر اتفاق سیاسی عده ای و رسانه ها با تبلیغات رسانه ای برای القای افزایش نرخ ارز و انتظارات تورمی به مردم دست و پنجه نرم می کنند، ادامه داد: البته اگر بانک مرکزی قدرت کافی داشته باشد، می شود. او می تواند قیمت را کاهش دهد و آن را بازگرداند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین افزود: به عنوان مثال اگر بانک مرکزی اختیار مدیریت تمام ارزهای صادراتی را داشته باشد، می تواند بازار را بسیار بهتر و جدی تر مدیریت کند، به ویژه اینکه نوسانات اخیر ارز منطق اقتصادی ندارد. .
افزایش تزریق ارز با افزایش صادرات خرده فروشی
“هادی کاوامی”; این استاد اقتصاد دانشگاه مشهد دلایل نوسانات نرخ ارز و تصمیمات مدیریت بازار را تشریح کرد و گفت: تراز تجاری کشور در بخش غیرنفتی در سال گذشته با 15 میلیارد دلار کسری مواجه شد و این امر باعث افزایش تقاضا برای ارز شد.
وی افزود: از این نظر که نوسانات نرخ ارز عمدتاً ناشی از فشار تقاضا است، باید عرضه ارز افزایش یابد. بنابراین باید از صادرات غیرنفتی حمایت شود تا صادرکنندگان بتوانند با تامین ارز حاصل از صادرات خود، نیاز بازار را تامین کنند.
استاد اقتصاد دانشگاه مشهد انتظارات تورمی را یکی از دلایل افزایش تقاضا برای ارز در کنار عدم تعادل تجارت غیرنفتی عنوان کرد و ادامه داد: در کوتاه مدت تنش های سیاسی و نوسانات نرخ ارز منجر به افزایش تقاضای ارز می شود. شکل گیری انتظارات تورمی و در بلندمدت افزایش نقدینگی باعث تورم می شود.
کاوامی درباره روش های مدیریت تقاضای ارز گفت: انعقاد قراردادهای تجاری دوجانبه و چندجانبه با شرکای تجاری و کشورهای همسایه می تواند در کاهش فشار بر تقاضای ارز موثر باشد. سیاست دلارزدایی و استفاده از ارزهای محلی در تجارت نیز در این زمینه موثر است.
وی تصریح کرد: تا زمانی که دولت بتواند عرضه و تقاضای ارز را مدیریت کند، بازار غیررسمی کنترل می شود، اما تا زمانی که تفاوت نرخ آزاد با نرخ اسمی و ترجیحی قابل توجه باشد. رانت ایجاد می کند که خود باعث افزایش تقاضا و افزایش نرخ ارز می شود.
«خجت اله فرزانی»؛ این کارشناس پولی و بانکی همچنین با بیان اینکه در ماه های اخیر شاهد مواضع و هدایت صحیح در مسائل ارزی و اقتصادی بوده ایم، افزود: با توجه به اینکه رهبران جمهوری اسلامی ایران در بسیاری از تصمیمات به ویژه مسائل سیاسی هیجان زده عمل نمی کنند. شاهد فرونشست احساساتی باشیم که باعث افزایش نرخ ارز و طلا شد. فعالان اقتصادی باید توجه داشته باشند که بانک مرکزی نمی تواند قیمت ارز را بلافاصله و ظرف یکی دو روز کنترل کند.
انتظار ثبات نرخ ارز درست نیست
«جعفر قدری»؛ یکی از اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس درباره مدیریت بازار ارز نیز اظهار کرد: ثبات نرخ ارز تورم داخلی را کنترل می کند و کاهش تورم به دلیل کاهش رشد نقدینگی است. این در حالی است که رشد نقدینگی 25 درصد است، در صورت تداوم این رشد، تورم افزایش می یابد و در صورت کاهش، می توان امیدوار بود که نرخ تورم کمتر شده و جهش نرخ ارز کاهش و کنترل شود.
وی با بیان اینکه نرخ دلار بر اساس تراز پرداخت ها تعیین می شود، ادامه داد: تراز پرداخت ها مجموع درآمدهای صادراتی غیرنفتی و نفتی است. در شرایط فعلی تراز پرداختی کشور با احتساب درآمدهای نفتی مثبت است اما تورم داخلی دلیل رشد نرخ ارز است.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و برآورد مجلس افزود: افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر ناشی از اتفاقات سیاسی است و به زودی اصلاح خواهد شد. البته از آنجایی که رشد اقتصادی در سه سال گذشته خوب بوده است، می توان امیدوار بود که نوسانات در بازارها به زودی فروکش کند. در حال حاضر قیمت دلار متاثر از بعد هیجانی است و با مدیریت انتظارات تورمی می توان نوسانات بازار ارز را کاهش داد.