انسان ۲ میلیون سال پیش هم آشپزی میکرد!

آشپزی مهم است زیرا پخت و پز به اجداد انسان ما این امکان را می دهد که کالری اضافی مورد نیاز برای رشد مغز را دریافت کنند. اما آشپزی از چه زمانی پدیدار شد و اولین افراد کی آشپزی را امتحان کردند؟
به گزارش ایلنا، باستان شناسان و زیست شناسان معتقدند; دقیقاً مشخص نیست که مردم از چه زمانی آشپزی را شروع کردند، اما بر اساس برخی شواهد است. بشر از ابتدای دو میلیون سال پیش تا 50 هزار سال پیش شروع به پختن غذا کرد.
یکی از شواهد باستان شناسی آشپزی، دانه های نشاسته پخته شده در پلاک دندان یا پلاک دندانی سفت شده است. ریچارد رنگام (استاد بازنشسته انسانشناسی بیولوژیکی در دانشگاه هاروارد و نویسنده کتاب «اشتعال: چگونه آشپزی ما را انسان کرد») میگوید که نشانههای آشپزی را میتوان در دندانهای 50000 ساله یافت. اما قبل از آن، شواهد روشن کمتری وجود دارد.
به طور کلی، دانشمندان به دنبال شواهدی هستند که نشان دهد انسان آتش را کنترل می کند، اگرچه شواهد آتش کنترل شده لزوماً شواهدی از پخت و پز نیست، زیرا انسان ها می توانند به سادگی از آن آتش برای گرما یا ساختن ابزار استفاده کنند.
Bethan Linscott (ژئوشیمیدان باستان شناسی در دانشگاه آکسفورد) می گوید: «در تمام شواهد باستان شناسی شواهدی از آتش سوزی وجود دارد. اما مشکل این است که تشخیص دهیم آتش کنترل شده است یا عمدی.
این در حالی است که محققان; آثار باستانی در بسیاری از مکانهای پیش از سنگهای خردمند یافت شده است که نشان میدهد انسانهای اولیه از آتش نیز استفاده میکردند. کشف خاکستر در غار Wonderwerk آفریقای جنوبی دانشمندان را به این گمان واداشت که حتی یک میلیون سال پیش آشپزی وجود داشته است. با این حال، ریچارد رانگهام میگوید: «این غار به قدری عمیق است که حدود 30 متر عمق دارد، یعنی احتمالاً یک میلیون سال پیش نمیتوانست یک فرآیند طبیعی برای تولید این خاکستر باشد.
از سوی دیگر، شواهدی از آتش کنترل شده در کنیا وجود دارد که قدمت آن به 1.6 میلیون سال قبل می رسد.
Wrangham می گوید: “شواهد بیولوژیکی از نحوه تکامل بدن انسان از ابتدای پخت و پز وجود دارد.” ما گونه ای متفاوت از هر گونه دیگر روی زمین هستیم زیرا از نظر بیولوژیکی برای خوردن غذاهای پخته سازگار شده ایم. به عنوان مثال، در یک مطالعه بر روی افرادی که رژیم غذایی خام داشتند، محققان دریافتند که شرکت کنندگان تمایل به کاهش وزن داشتند و یک سوم زنان قاعدگی را متوقف کردند.
هومو ارکتوس؛ این اولین هومینین با نسبتهای بدنی کمتر بدوی و بیشتر شبیه انسان است و برخی از این ویژگیها نشان میدهد که احتمالاً آنها اولین انسانهایی بودهاند که غذا درست کردهاند. یک تفاوت عمده بین انسان و پسر عموی اول ما اندازه روده ماست. از آنجایی که پخت و پز به هضم کمتری نیاز دارد، روده ما کوچکتر از روده آنهاست.
رانگهام می گوید روده بزرگ ما آخرین قسمت روده است و تقریباً دو سوم اندازه شامپانزه، بونوبو یا گوریل است، به این معنی که ما به جای شکم برآمده، شکم نسبتاً صافی داریم.
پستانداران غیر انسانی باسن پهن و دنده های پهن دارند. Wrangham در این باره می گوید: اجداد انسان ما این ویژگی ها را حدود 2 میلیون سال پیش از دست داده اند.
اتفاق دیگری که در این زمان رخ داد، بزرگترین کاهش اندازه دندانهای جویدنی در تاریخ تکامل بشر بود که با این ایده که چیزی به طور ناگهانی در رژیم غذایی تغییر کرد، مطابقت دارد. این بدان معنی است که جویدن رژیم غذایی آسان تر شده است. رانگهام میگوید: «داستان این است که پخت و پز حدود 1.9 میلیون سال پیش با منشاء گونهای که شبیهترین گونه به ما در تکامل انسان بود، هومو ارکتوس آغاز شد. و من فکر میکنم میتوانید یک مورد بسیار قانعکننده داشته باشید که پختن و کنترل آتش مسئول تکامل هومو ارکتوس بوده است.
اما بدون هیچ مدرکی دال بر استفاده کنترل شده از آتش در آن زمان، این ایده که هومو ارکتوس اولین آشپز بود. هنوز در حال بحث است.