بازخوانی یک روز خونین؛ ۱۵ خرداد چه گذشت؟
روی پل بگراب آباد می ایستم و ناخودآگاه 63 سال پیش به 24 خرداد 1342 برمی گردم. همین جا در این مکان، یک دستش قلب را در مشت میگرفت و دست دیگرش در حالت خمیده بود، شعار میدادند، مردم شعار میدادند یا مرگ یا خمینی که ما بدون خمینی زندگی نمیخواهیم.
پرچم سرخ و سفید 24 خرداد در ورامین برافراشته شد
به گزارش مهر، درست چهار ماه پس از تلاش محمدرضا پهلوی برای ایجاد اصلاحات در ساختار سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران، احساسات مذهبی و تغییر فرهنگ جامعه ایران.
اما حالا مردم به جای رنگ های سفید انقلاب، پرچم سه رنگ سبز (انقلاب و حاکمیت)، سفید (کفن) و قرمز (خون شهدا بر کفن ها ریخته شده) را به اهتزاز درآورده بودند و اکنون همان پرچم گذاشته شد. دور تابوتهایشان ورامین سبز، سفید و سرخ از آسمان دیده میشد، سال 1342 در تاریخ انقلاب اسلامی ایران از اهمیت خاصی برخوردار است. در این سال که قیام رخ داد و آغاز نهضت اسلامی بود.
ماجرا از آنجایی شروع شد که سخنان افشاگرانه امام خمینی در روزهای پایانی سال 1340 مزدوران ساواک و حکومت پهلوی را در معرض خطر قرار داد و انقلابیون را بیشتر تحت فشار قرار دادند تا اینکه در شامگاه 14 کرداد تعدادی از انقلابیون دستگیر شدند سحرگاه 15 کرداد به منزل امام در قم رفتند و پس از دستگیری با ترس فراوان به تهران منتقل شدند.
صبح 24 خرداد 1342 مصادف با دوازدهم محرم و روز بنی اسد، خبر دستگیری و انتقال شبانه امام به تهران در سراسر کشور پیچید.
از تاریخ ایران می گویم؛ تاریخی که روزهای شگفت انگیزی را به خود دیده است، هر روز تقویمی در تاریخ این کشور گواه روزهای غم انگیز و شاد ایران است، سپیده دم یک روز شاهد دستگیری امام و قیام خونین 15 کرد و 15 سال بود. بعداً آمدن امام و پیروزی انقلاب اسلامی و 11 سال بعد وداع تاریخی مردمی که با این پیرمرد همسفر شدند را می بینید.
مغازه ها در ورامین و پیشوا تعطیل شدند
اما اتفاقی که در 15 خرداد برای ورامین و پیشوا افتاد، اگرچه ساخت و ساز شهر مثل امروز نبود، اما ستون به ستون خاطرات 15 خرداد را فریاد می زند.
در ورامین و پیشوا مغازه ها و بازارها پس از شنیدن خبر دستگیری امام (ره) تعطیل شد، همه به خیابان ریختند و با فریاد «یا مرگ یا خمینی» اعتراض خود را به این دستگیری اعلام کردند و در واقع 15- در خرداد قیام شد.
یکی از شاهدان عینی 15 خرداد در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ریشه این قیام کیست و ریشه کجاست، در سال 1340 و با رحلت آیت الله بروجردی، کسانی که دنبال این بودند، بعد از ایشان ببینند؟ مجتهد بزرگ کیست؟ به قم رفتند و پس از بازگشت نام آقا روح الله خمینی برده شد و این افراد مقلد آقا شدند و هسته مرکزی قیام 15 خرداد تشکیل شد.
حسین خلیلی افزود: بیشتر فعالیت های بدلکاران امام (ره) بعدازظهرهای جمعه در نماز سومات بود، قبل از 24 خرداد، بیشتر صحبت ها در مورد نقشه های فلسطین بود، اما پس از مدتی بدلیل های امام رسماً. وارد صحنه مبارزات شد و به دستورات عمل کرد. امام شدند.
15 ژوئن مردم را ترسانده بود
وی به بیان وقایع 15 خرداد پرداخت و افزود: این برنامه ها تا روز حادثه یعنی 15 خرداد ادامه داشت که ساعت حدود هشت صبح بود و در مغازه مرحوم حاج حسن ابراهیمی پدر شاگرد بودم. شهید اکبر ابراهیمی، حوالی میدان ورامین مرکزی، وقتی مغازه باز بود، صحبتهای مردم و کسبه برای دستگیری امام شروع شد و کاسبه دو به دو و سه به سه جمع شده بودند، نمیدانستند چیست. انجام دهند، اما گفتند که سابقه دستگیری مرجع تقلبی وجود ندارد و این موضوع برای مردم بسیار سخت است.
این شاهد عینی به 15 خرداد ورامین گفت: این امر باعث شد تا برخی مغازه ها نیمه کاره تعطیل شوند تا اینکه موتور سواری از تهران آمد و اعلام کرد با قتل عام تهران و دستگیری حضرت امام صبر، رفت و آمد مردم در تهران سرکوب و سرکوب شد. ، مردم پر از صبر بودند.
خلیلی ادامه داد: از این به بعد شور و هیجان مردم بالا گرفت و مغازه ها تعطیل شد و مردم برای اقامه نماز به مسجد حاتم الانبیاء(ص) حرکت کردند و از آن پس سکوت شکسته شد و قیام آغاز شد. ترس از مردمی که دوران رضاشاه به خود دیده و جرأت اظهار نظر را ندارد.
وی بیان کرد: در طول تاریخ وقایع بسیاری وجود دارد که یک روز طول می کشد و روز دیگر به پایان می رسد، اما این رویداد به نظر من برجسته ترین رویداد تاریخی مدرن در جهان بود که در یک روز به پایان نرسید و هر چه زمان گذشت پر و طراوت تر شد تا اینکه منجر به پیروزی انقلاب اسلامی شد.
سر و ته جمعیت پل ورامین معلوم نبود
یکی دیگر از شاهدان عینی به خبرنگار مهر گفت: منبری که امام (ره) در مدرسه فیضیه رفتند مردم را از خواب بیدار کرد، عالم این موضوع در ورامین حاج سید آقا احمدی این تاجر محترم بود اما لباس روحانیت بر تن داشت. روز 15 خرداد بود، از پاچنار در خیابان طالقانی شروع کردند و با فریاد یا حسین وارد میدان اصلی شهر ورامین شدند و با شعار یا مرگ یا خمینی دور این میدان رفتند.
محمد مهماندوست افزود: سر و ته ازدحام روی پل مشخص نبود و در اسناد تعداد جمعیت حدود چهار تا پنج هزار نفر تحت پوشش ذکر شده است و معنای این پوشش این است که ما جان خود را برای شهادت داده ایم. .
وی ادامه داد: در جاده ورامین به تهران در بکرآباد سمت راست مسجدی بود که ژاندارم ها مردم را به زیارت این مسجد دعوت می کنند و پس از تجمع مردم یکی از ژاندارم های بی شرف و بی شرف به لنگ زد. صلیب او را بستند، آن را گشود و دست و پایش را در برابر مردم بر زمین باز کرد و چشم و گوش و لب و غیره را نشان داد. خطاب به مردم شهیدپرور 15 کرداد تهران گفت: اگر می خواهید راهتان را ادامه دهید، روزگارتان همین طور خواهد بود.
مهماندوست گفت: اولین بزرگواری که روی پل کشته شد شهید طباطبایی بود. گفت برگرد وگرنه می کشیمش. سینه خود را پوشاند و به شهادت رسید و این شهید اولین شهید پل 15 کرداد پل بگراب آباد بود.
وی افزود: امیر معصومشاهی سپس به شهادت رسید و هواداران نظام شروع به به رگبار بستن مردم کردند و جمعیتی که از ورامین آمده بودند متفرق شدند و دروگران بیشتر کشته شدند و اجساد مردم به چاه های کانال های اطراف آن منطقه انداخته شد. و ج سرانجام قبل از غروب آفتاب این منطقه کاملاً مملو از شهدای 15 خرداد شد و کامیون های متعدد ارتش رژیم آمدند و شهدا را جمع آوری کردند و به مسغر آباد بردند و در آنجا چهار گودال بزرگ حفر کردند و در این گودال ها ریختند.
حال و هوای 15 خرداد 42 شبیه روز عاشورا و شهادت امام حسین (ع) بود.