درمان بیماری کبد با چند دانه کوچک!
محققان دانشگاه کالج لندن در آزمایشی جدید نشان دادهاند که ذرات ریز کربن میتوانند به بازیابی میکروبیوم سالم روده و کاهش پیشرفت بیماری کبد کمک کنند.
به گزارش سرگرمی روز، شاید به زودی با کمک چند دانه ریز بتوانیم با بیماری ها مبارزه کنیم.
دانه های کربنی که توسط محققان دانشگاه کالج لندن (UCL) ساخته شده است، باکتری های بد و التهاب را در حیوانات آزمایشگاهی مبتلا به سیروز کبدی و سایر بیماری های جدی کاهش داده است.
این تحقیق نشان داد که دانههای کربن مجاز Yaqrit، یکی از شرکتهای تابعه دانشگاه کالج لندن، در بازگرداندن سلامت روده مؤثر بوده و تأثیرات مثبتی بر عملکرد کبد، کلیه و مغز موشها دارد. علاوه بر این، دانه های کربن برای استفاده انسان بی خطر هستند.
گام بعدی این است که بررسی کنیم که آیا می توان به همان فواید در انسان دست یافت یا خیر. در صورت مثبت بودن نتیجه، راه برای استفاده از آنها در درمان بیماری های ناشی از ضعف روده هموار می شود.
تخمین زده می شود که حدود 100 میلیون نفر در سراسر جهان با سیروز کبدی و 10 میلیون نفر با سیروز و سایر عوارض زندگی می کنند.
پروفسور راجیو جالان، محقق ارشد این پروژه، گفت: تحقیقات در مورد تأثیر میکروبیوم روده بر سلامت به تازگی آغاز شده است. هنگامی که تعادل میکروبیوم مختل می شود، باکتری های بد می توانند تکثیر شوند و با باکتری های خوب که روده را سالم نگه می دارند رقابت کنند.
جلان ادامه داد: یکی از راه های استفاده از باکتری های بد ترشح اندوتوکسین، متابولیت های سمی و سیتوکین هایی است که محیط روده را برای خود مساعدتر و برای باکتری های خوب نامطلوب می کند. این مواد به ویژه اندوتوکسین می تواند منجر به التهاب روده و افزایش نشت دیواره روده و در نتیجه آسیب به سایر اندام ها مانند کبد، کلیه و مغز شود.
وی افزود: زمانی که سیروز که با تشکیل زخم در کبد مشخص می شود، ایجاد می شود، التهاب ناشی از اندوتوکسین ها می تواند آسیب کبدی را تشدید کند. بخشی از درمان استاندارد سیروز، آنتی بیوتیک هایی است که با هدف کنترل باکتری های بد انجام می شود، اما این با خطر مقاومت آنتی بیوتیکی همراه است و فقط در مراحل پایانی بیماری استفاده می شود.
برای غلبه بر این مشکل، دانشمندان دانشگاه کالج لندن با شرکت Yakrit همکاری کردند تا دانه های کربنی ریز ایجاد کنند که ساختار فیزیکی میکروسکوپی خاصی دارند. ساختار آنها برای جذب مولکول های روده بزرگ و کوچک طراحی شده است.
در این مطالعه، دانشمندان اثربخشی گرانولهای کربن موسوم به “CARBALIVE” را در بازگرداندن سلامت روده آزمایش کردند و اثرات آنها را بر عملکرد کبد، کلیه و مغز در موشها ارزیابی کردند.
آنها دریافتند که زمانی که این دانه ها به مدت چند هفته به صورت روزانه مصرف می شدند، در جلوگیری از پیشرفت زخم و آسیب کبدی در موش های مبتلا به سیروز و کاهش مرگ و میر در موش های مبتلا به نارسایی مزمن کبدی موثر بودند.
این دانه ها روی 28 بیمار سیروزی نیز آزمایش شدند و عوارض جانبی خفیف و بی خطری را نشان دادند. اگر فواید مشابهی که در مدلهای حیوانی دیده میشود در انسان نیز دیده شود، دانهها میتوانند یک راه مهم جدید برای کمک به مبارزه با بیماریهای کبدی باشند.
Michal Kowalski، معاون و مدیر محصول CARBALIVE در Jakrit، گفت: این مرواریدهای کربنی تازه ایجاد شده که جذب می شوند و بدون تغییر از بدن عبور می کنند، کوچکتر از یک دانه نمک هستند.
آنها با جذب اندوتوکسین ها و سایر متابولیت های تولید شده توسط باکتری های بد در روده کار می کنند و محیط بهتری برای رشد باکتری های خوب ایجاد می کنند و به بازیابی سلامت میکروبیوم کمک می کنند. این کار از ورود سموم به سایر قسمت های بدن و ایجاد آسیب جلوگیری می کند.
وی افزود: نتایج مشاهده شده در مدل های حیوانی با کاهش نفوذپذیری روده، آسیب کبدی و اختلال در عملکرد مغز و کلیه همراه است.
نتایج این مطالعه راه را برای آزمایشهای بیشتر برای بررسی اثربخشی دانههای کربن در انسان هموار میکند. یکی از این فرآیندها به زودی آغاز خواهد شد. اگر دانه ها در متوقف کردن یا کند کردن پیشرفت آسیب کبدی موثر باشند، می توانند راهی ارزشمند برای درمان بیماری کبد و احتمالاً سایر بیماری های مرتبط با سلامت میکروبیوم ضعیف باشند.
جالان گفت: امیدوارم تاثیر مثبت این دانه های کربن در مدل های حیوانی در انسان نیز مشاهده شود. این نه تنها برای درمان بیماری های کبدی هیجان انگیز است، بلکه می تواند به درمان تمام بیماری های ناشی از میکروبیوم روده کمک کند. این بیماری ها شامل بیماری هایی مانند سندرم روده تحریک پذیر است که در بسیاری از کشورها رو به افزایش است.
این تحقیق در مجله Gut منتشر شده است.