راز خوشمزگی فسنجون + ترفندهای ویژه در سال ۱۴۰۳

در این مطلب از سایت سرگرمی روز قصد داریم نکات و راز خوشمزگی فسنجون را به شما بگوییم. پیشنهاد می کنیم در ادامه مطلب همراه ما باشید.
راز طعم فسنجون
راز طعم فسنجان و نکات و تکنیک های پخت فسنجان خامه ای سایت سرگرمی روزامیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار گیرد.
در این مقاله می خواهیم به طور کامل در مورد آن صحبت کنیم راز ذوق فسنجان من صحبت می کنم
خورش فسنجان یکی از انواع خورش ایرانی است که در استان گیلان بسیار معروف است. این خورش از گردو، رب انار ترش یا شیرین و تکه های کوچک مرغ یا گوشت قرمز درست می شود و معمولاً با برنج سرو می شود.
خورش فسنجان یکی از قدیمی ترین و سنتی ترین غذاهای ایران است. این خورش در زمان ساسانیان به مناسبت پایان فصل زمستان و آغاز بهار، در اسفند ماه و همچنین در ایام نوروز تهیه می شد.
در زبانهای ایرانی شمال غربی مانند تالشی و وفسی واژه «ویز» به معنی آجیل و «اینجان» به معنای آسیاب و آسیاب کردن است. در نواحی مرکزی ایران، واژه «ویزاینجن» به صورت «فسنجون» و «فسنجان» به کار می رود. همچنین بنابر روایتی دیگر نام «فسنجان» از واژه «اسفندگان» تغییر یافته است.
فسنجان یکی از غذاهای سنتی ایرانی است که در اکثر مناطق ایران تهیه می شود. علاوه بر گردو که ماده اصلی مورد استفاده در فسنجان است، سایر مواد به کار رفته در این غذا با توجه به ذائقه آشپز یا ذائقه مردم هر منطقه می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال در مناطق شمالی کشور و به ویژه گیلان از گوشت پرندگان شکار در طبخ فسنجان استفاده می شود، در حالی که در مناطق مرکزی ایران از گوشت قرمز خرد شده چهارپایه و کلخلی ریز استفاده می شود.
مواد مورد نیاز سالن اجتماعات
3 تا 4 قاشق غذاخوری پیاز سرخ شده
شکر به میزان لازم
1/2 قاشق چایخوری زردچوبه
5 قاشق روغن
یک تکه کامل گوشت مرغ یا اردک
گردوی آسیاب شده نیم کیلوگرم
1/3 فنجان آب
2 قاشق غذاخوری رب انار شیرین
نمک به میزان لازم
آموزش پخت فسنجون مجلسی
برای تهیه خورش فسنجان ابتدا مرغ و سپس پیاز را در همان روغن تفت دهید. نمک و زردچوبه را به پیاز اضافه کنید. سپس 3 تا 4 پیمانه آب به مواد اضافه کنید و گردوهای آسیاب شده را به آن اضافه کنید. خورش را روی حرارت ملایم قرار دهید و به آرامی بجوشانید. مرغ را به خورش اضافه کنید و بگذارید خوب بپزد. در آخر رب انار را یک ربع قبل از پایان پخت به خورش اضافه کنید و اجازه دهید خورش به روغن بیفتد. اگر خورش شما ترش است می توانید کمی شکر اضافه کنید. بعد از آماده شدن کامل خورش باید داخل روغن بیفتد و آب در آن نباشد.
اگر مرغ پخته نشد، می توانید مرغ را بیرون بیاورید و در حین کشیدن داخل خورش قرار دهید.
رب انار معمولا ادویه اصلی فسنجان است اما می توانید به جای آن از کمی شکر و زعفران آسیاب شده استفاده کنید. همچنین می توانید آلو را به خورش فسنجان اضافه کنید. می توانید قرقاول را با اردک نیز تهیه کنید.
اگر از رب انار استفاده میکنید، میتوانید یکی دو فنجان دیگر آب اضافه کنید، چون فسنجان باید با آب بیشتری بپزد و مدت زمان بیشتری به روغن برسد.
این خورش با برنج سرو می شود.
فسانجون شمالی چیست؟
قرقاول شمالی معمولاً از طیور تهیه می شود و طعم ملاس (ترش و شیرین) دارد. در این نوع فسنجان به غیر از رب انار از قیسی برای تنظیم طعم نیز استفاده می شود. قرقاول شمالی معمولاً حاوی مقدار زیادی گردو و غلیظ است و طعم آن شیرین نیست و ملاس (ترش و شیرین) است.
فسنجون مازندرانی چیست؟
مازندرانی فسنجان از گوشت مرغ تهیه می شود و طعم شیرینی دارد. برای ایجاد طعم ملاس علاوه بر رب انار و آب پرتقال از مقدار کمی شکر نیز استفاده می شود. این نوع قرقاول دارای رنگ قهوه ای است و معمولاً روشن تر از سایر قرقاول ها است.
فسنجون گیلکی چیست؟
گیلکی فسنجان به صورت سنتی تهیه می شود و طعم شیرینی دارد. رنگ این پیراهن مشکی است. در این نوع فسنجان، گردو را آسیاب کرده و به صورت خمیر در می آورند. همچنین گیلکی فسنجان در دیگ گلی سنتی گاماج تهیه می شود.
در فصل پاییز و زمستان برای پخت گیلکی فسنجان از گوشت شکار (اردک یا غاز) یا گوشت اردک یا غاز محلی استفاده می شود. ابتدا گوشت را با رب انار ترش در فر تفت می دهند و سپس گردو (خیلی ریز آسیاب شده) را به آن اضافه می کنند. برای له کردن خورش از زردآلو خشک استفاده می شود. برای سیاه شدن خورش یک تکه آهن (مانند نعل اسب) در خورش می گذارند تا رنگ آن کاملا سیاه شود. همچنین گاهی در حین پخت به خورش آب سرد اضافه می کنند تا روغن گردو کاملا گرفته شود و سطحی روغنی روی خورش ایجاد کند.
در فصول بهار و تابستان که معمولاً شکار نیست، برای تهیه فسنجان از گوشت مرغ یا بوقلمون استفاده می شود.
در گیلکی این نوع فسنجان را به نام آغوز خروش نیز می شناسند. در گیلان مهم این بود که رنگ فسنجان تمام سیاه باشد.
راز ذوق فسنجان
یکی از لحظات اصلی و حیاتی در تهیه قرقاول خوشمزه، له کردن کامل گردو است. با این کار تمام کره گردو به داخل خورش منتقل می شود.
برای گرفتن طعم و روغن بیشتر از گردو می توانید این کار را انجام دهید: یک چهارم گردو را یک بار و قسمت های باقی مانده را سه بار برگردانید تا روغن داخل خورش منتقل شود.
همچنین برای افزایش کره در گردو مناسب است همزمان با تهیه فسنجانا گردو را خرد کنید.
دقت کنید که گردوی خام را به خورش نریزید، بلکه قبل از اضافه کردن آن را تفت دهید. البته مراقب باشید تفت را برای مدت طولانی ادامه ندهید تا طعم تلخ آن وارد خورش نشود.
اگر می خواهید قرقاول را با گوشت بپزید، می توانید برای زیباتر جلوه دادن خورش، گوشت را خرد کنید.
همچنین برای اینکه خورش نرم تری داشته باشید، می توانید یک قاشق غذاخوری شکر اضافه کنید تا طعم و رنگ بهتری به خورش داده شود.
اگر بعد از اضافه کردن گردو به خورش آبکی شد، می توانید از یکی از سه روش زیر استفاده کنید:
یک سیب را پوست گرفته و خلال کنید سپس به خورش اضافه کنید. این باعث لعاب خورش فسنجان می شود.
3 تا 4 عدد آلو را به خورش اضافه کنید. این باعث می شود خورش غلیظ تر شود.
مقداری نشاسته را با آب مخلوط کرده و به خورش اضافه کنید. این روش خورش را هم غلیظ تر می کند.
همچنین استفاده از سیب زمینی ریز رنده شده نیز می تواند راه موثری برای لعاب دادن خورش فسنجان باشد.
به جای اینکه از ابتدا آب زیادی به خورش اضافه کنید، سعی کنید آن را با حداقل آب بپزید. هر زمان که نیاز به آب داشتید یک فنجان آب سرد به خورش اضافه کنید و این کار را تکرار کنید تا خورش کاملا پخته شود و آب آن گرفته شود.
اگر مرغ کاملا پخته است اما خورش هنوز کمیاب است، آن را از خورش خارج کنید تا مرغ وارد خورش نشود. وقتی خورش به غلظت دلخواه رسید مرغ را به خورش برگردانید و اضافه کنید. در این روش گوشت مرغ در خورش نگهداری می شود و خورش به غلظت دلخواه می رسد.
برای تنظیم ترشی فسنجان آن را به آرامی و به تدریج اضافه کنید و بعد از 15 الی 30 دقیقه دوباره میل کنید و در صورت نیاز دوباره رب انار را اضافه کنید.
فسنجان حدود پنج تا شش ساعت طول می کشد تا خورش کاملا ببندد و روغن آن آزاد شود. پس صبور باشید و بگذارید خورش آرام آرام جا بیفتد.
استفاده از ادویه در خورش بستگی به ذائقه شما دارد اما زعفران می تواند رنگ خورش را بهتر کرده و طعم خاصی به آن بدهد. همچنین ترکیب زردچوبه، فلفل سیاه، دارچین و زنجبیل نیز بهترین ادویه هایی هستند که در تهیه فسنجان باید به آن توجه کرد.
اگر بعد از پختن خورش باز هم روغن کافی نداشت می توانید هر 15 دقیقه به مدت یک ساعت یک تکه یخ به خورش اضافه کنید تا روغن به آن اضافه شود.
چاشنی فاسنجون
در انتخاب ادویه جات باید بسیار دقت کنید زیرا اساس هر غذایی هستند.
ادویه های مورد استفاده در خورش فسنجان شامل نمک، زردچوبه، زعفران، فلفل سیاه و کمی دارچین است.
توجه داشته باشید که زعفران در ایجاد طعم دلچسب در خورش فسنجان بسیار مهم است و یکی از عناصر اصلی در این خورش محسوب می شود. همچنین افزودن کمی شکر می تواند طعم خورش را به طرز چشمگیری بهبود بخشد. استفاده از ترکیب گردوی تازه و سبزی معطر نیز می تواند طعم و حس تازه ای به خورش فسنجان بدهد.
استفاده از دارچین به عنوان طعم دهنده در خورش فسنجان اختیاری است و باید به مقدار مناسب استفاده شود. همچنین استفاده از فلفل سیاه در خورش فسنجان باید به مقدار کم انجام شود تا طعم اصلی خورش تغییر نکند.