سیارک خدای آشوب در یکقدمی زمین؛ از تهدید تا شگفتی
سیارک آپوفیس ملقب به “خدای آشوب” به دلیل تهدیدی که برای زمین دارد، در حال نزدیک شدن به زمین است. به گفته دانشمندان، در نیمه اول سال 2029، این سیارک از فاصله 32 هزار کیلومتری از سطح زمین عبور خواهد کرد. یعنی نزدیکتر از فاصله مدار ماهواره های ثابت زمین که به دور زمین می چرخند!
به گزارش دیجیاتو، سیارک آپوفیس با نام رسمی 99942 آپوفیس در 13 آوریل 2029 (25 آوریل 1408) از نزدیکی زمین عبور خواهد کرد. به گفته دانشمندان، این سیارک در طول نزدیک شدن به آن، در بخش هایی از نیمکره شرقی با چشم غیر مسلح قابل مشاهده خواهد بود.
در همین راستا، دانشمندان و ستاره شناسان ناسا و سراسر جهان اعلام کرده اند که آپوفیس را به طور مستمر زیر نظر خواهند داشت. از اینجا می توانید تغییرات مسیر این سیارک را مشاهده کنید صفحه دنبال کنید
آپوفیس با قطر تقریبی 370 متر، یکی از خطرناک ترین اجرام نزدیک زمین به حساب می آید. با این حال، کارشناسان اطمینان می دهند که با وجود نام مستعار این سیارک، احتمال برخورد آن با زمین بسیار کم است. دکتر سارا تامپسون، اخترفیزیکدان ارشد ناسا، اعلام کرد:
آپوفیس در مسیر برخورد مستقیم با زمین در سال 2029 نیست. اما ما آن را از نزدیک تماشا می کنیم. زیرا اجسام فضایی می توانند در طول زمان رفتار غیر قابل پیش بینی داشته باشند.
تامپسون افزود:[احتمال برخورد]یک در میلیون است با این حال، وجود دارد. ما از هر منبعی که در اختیار داریم استفاده می کنیم تا حرکت او را محاسبه کنیم و مطمئن شویم که غافلگیر نمی شویم.»
اگر آپوفیس با زمین برخورد کند چه اتفاقی می افتد؟
به گفته دانشمندان، اگر آپوفیس به زمین برخورد کند، اثرات فاجعه بار خواهد بود. برخورد سیارکی به این اندازه (قطر 370 متر) انرژی معادل بیش از 1200 مگاتن TNT آزاد می کند که برای نابودی بخش بسیار بزرگی از زمین کافی است. این رویداد هم اثرات محلی و هم جهانی خواهد داشت، از سونامی گرفته تا اختلالات شدید آب و هوا.
با این حال، به گفته دکتر دیوید فرنوچیا از مرکز مطالعات اجسام نزدیک به زمین ناسا، تجزیه و تحلیل گسترده تأیید کرده است که این سیارک حداقل تا قرن آینده تهدیدی نخواهد بود: «برخورد در سال 2068 نیز امکان پذیر نخواهد بود».
در سال 2021، آپوفیس نیز از نزدیک زمین عبور کرد و محققان از این فرصت برای تنظیم دقیقتر محاسبات مدار سیارک به دور خورشید با مشاهدات رادیویی استفاده کردند. به طور معمول، این سیارک هر 7 سال یک بار به زمین نزدیک می شود. اما به گفته دانشمندان، مهمترین رویکرد آن در سال 2029 اتفاق خواهد افتاد.
ناسا ماموریت فضاپیمای Osiris-Rex خود را – که اکنون Osiris-Apex نامیده می شود – به مطالعه دقیق سیارک آپوفیس تغییر داد. سال گذشته (2023) این فضاپیما ماموریت جمع آوری نمونه از سیارک بننو را با موفقیت به پایان رساند و اکنون قرار است در سال 2029 به آپوفیس نزدیک شود و به مدت 18 ماه تحقیق کند.
این فضاپیما از سطح آپوفیس نقشه برداری می کند، ترکیب آن را تجزیه و تحلیل می کند و هرگونه تغییر در مسیر حرکت سیارک را ثبت می کند.
سیارک آپوفیس: ویژگی ها
این سیارک بیش از 4.6 میلیارد سال پیش شکل گرفت و در واقع بقایای منظومه شمسی اولیه است. آپوفیس در سال 2004 توسط ستاره شناسان در رصدخانه ملی کیت پیک کشف شد و به سرعت به شهرت رسید.
این سیارک از مواد سیلیکات مخلوط با نیکل و آهن تشکیل شده و در رده S (سیارک سنگی) طبقه بندی می شود. قطر آن حدود 370 متر و وزن آن حدود 27 میلیون تن تخمین زده شده است و شکل آن شبیه بادام زمینی است.
سرعت مداری آپوفیس هنگام عبور از نزدیکی زمین به حدود 30 کیلومتر بر ثانیه می رسد. آپوفیس به دور خورشید می چرخد و هر 7 سال یک بار به زمین نزدیک می شود. نام آپوفیس از “خدای آشوب” در اساطیر مصر باستان و به دلیل پتانسیل برخورد با زمین گرفته شده است.
اگر آپوفیس با زمین برخورد می کرد، بیش از 1200 مگاتن TNT آزاد می شد. این مقدار انرژی می تواند برای تخریب یک منطقه بزرگ و ایجاد یک فاجعه جهانی در مقیاس بزرگ کافی باشد. با این حال، طبق محاسبات فعلی، این سیارک در آینده نزدیک به زمین برخورد نخواهد کرد، اما گذر نزدیک آن همچنان فرصت نادری را برای تحقیقات و مشاهدات علمی فراهم می کند.