فوت و فن خاگینه در سال ۱۴۰۳ که نمی دانید!
در این مطلب از سایت سرگرمی روز قصد داریم فوت و فن خاگینهو رازهای خوشمزه شدن آن را به شما بگوییم. پیشنهاد می کنیم حتما در ادامه مطلب همراه ما باشید.
هنر هاگینا
هنر و هنر خاگینا راز طعم شگفت انگیز خاگینا و نکاتی برای پخت خاگینا در سایت سرگرمی روز امیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار گیرد.
خاگینه یکی از انواع غذاهای لذیذ ایرانی است که در سراسر ایران تهیه می شود. برای افزایش لذت از خگینا بهتر است نکات زیر را در نظر داشته باشید که در ادامه برای شما توضیح داده خواهد شد.
آشنایی با تاریخ هاگینا
خاقینه یا خائگنه در فارسی به گروهی از غذاهای لذیذ گفته می شود که از ترکیب زرده و سفیده تخم مرغ و سرخ کردن آن ها در روغن یا کره تهیه می شود. آرد و تخم مرغ مواد اصلی مورد استفاده در تهیه این غذا هستند.
نوعی خاقین نازک به نام «قیقاناخ» یا «قیقاناق» در شهرهای زنجان و تبریز تهیه می شود و به عنوان صبحانه همراه با چای سرو می شود. تفاوت اصلی قیقاناخ با دیگر انواع خاقینه، نداشتن شربت در مراحل تهیه است. به عبارت دیگر در قیقاناخ از همان ابتدای تهیه شکر به عنوان یکی از مواد اصلی استفاده می شود تا شیرینی خوبی به آن بدهد.
در مجموع خاگینه یکی از غذاهای پرطرفدار و مورد علاقه در اکثر مناطق ایران است که می توانید طعم ها و طرح های متنوعی را با استفاده از مواد اصلی مختلف امتحان کنید.
مواد لازم برای پخت هاگینا ساده
آرد ————> 1 پیمانه
تخم مرغ ————> 3 عدد
زعفران آب پز ———–> نصف پیمانه
آب میوه ————> نصف فنجان
ماست ————> نصف پیمانه
بکینگ پودر ————> 1 قاشق چایخوری
طرز پخت خاگینا
ابتدا تخم مرغ ها را جدا کرده و زرده و سفیده را در دو کاسه جداگانه بریزید و با همزن برقی به مدت 3-5 دقیقه خوب هم بزنید. برای سفید شدن سفیده ها، نیازی به هم زدن زیاد نیست. کافی است حجم آنها را زیاد کنید و باد کنید. زرده ها را خوب بزنید تا کاملا کرم رنگ و کره ای شود.
حالا تخم مرغ های آماده را که با آبغوره و زعفران آب پز و ماست تازه کنسرو شده مخلوط کرده ایم مخلوط می کنیم. سپس آرد و بکینگ پودر را با هم الک می کنم و به مخلوط تخم مرغ و خامه ترش اضافه می کنم. همه مواد را خوب با هم مخلوط کنید و سس خاگینه ما آماده است.
سپس در تابه ای مناسب روی حرارت متوسط سس هاگینا را که آماده کرده ایم بریزید و همه طرف تابه را بپزید تا روشن شود و زیر هاگینا قهوه ای رنگ شود. بعد از اینکه هر طرف هاگیس آماده شد آن را برمی گردانیم تا طرف دیگر آن هم بپزد. در نهایت هاگینای پخته شده را در ظرف دلخواه سرو می کنیم و به سلیقه تزیین می کنیم.
تکنیک خوش طعم کردن خاگینه چیست؟
باید به این نکته توجه کنید که خاگینه بسته به مواد افزودنی مختلفی که در آنها استفاده می شود می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال می توان به Hagine Gardu اشاره کرد.
برای تزیین می توانید از خلال پسته و پوست پسته پودر شده استفاده کنید.
اگر قصد دارید هاگینای فرم دار داشته باشید، می توانید هاگینا را به شکل دلخواه بریزید و سپس در فر یا روی شعله گاز بپزید.
همچنین می توانید به جای آب میوه، شربت بار (که از ترکیب ۲ پیمانه شکر، ۱ لیوان آب، هل و گلاب درست می شود) تهیه کنید و به جای شیره در خاگینه استفاده کنید.
مواد لازم برای پخت خاقینه تبریزی
تخم مرغ ————> 5 عدد
آرد ————> 5 قاشق غذاخوری
ماست شیرین ———–> 5 قاشق غذاخوری
بکینگ پودر ————> 1 قاشق غذاخوری
پودر وانیل ————> 1 قاشق غذاخوری
روغن یا کره ————> به میزان لازم
مواد لازم برای تهیه شربت خاگینه تبریزی
آب ————> 1 فنجان
شکر ————> 1 پیمانه
کبوتر ———–> نصف پیمانه
هل ———–> 4 عدد
زعفران آب پز ———–> نصف قاشق غذاخوری
طرز تهیه شربت خاقینه تبریزی
برای تهیه شربت خگینا تبریزی ابتدا یک قابلمه مناسب تهیه کنید و آب و شکر را در آن مخلوط کنید. سپس دانه های هل را به این مخلوط اضافه کنید و قابلمه را روی گاز قرار دهید تا شکر کاملا در آب حل شود و شربت غلیظ شود. وقتی شربت هاگین قوام خود را پیدا کرد و به غلظت دلخواه رسید، گلاب و زعفران را به این مخلوط اضافه کنید. سپس قابلمه را از روی حرارت بردارید و شربت را در ظرف مناسبی بریزید و در یخچال بگذارید تا خنک شود.
به یاد داشته باشید که طبق طرز تهیه خاگینه تبریزی، اگر شربت داغ را مستقیماً روی خاقین بریزید، احتمال خمیر شدن آن بیشتر می شود. به همین دلیل بهتر است بعد از سرد شدن شربت آن را در کنار هاگین قرار دهید و از دستکاری ظریف تری استفاده کنید.
طرز پخت خاقینه تبریزی
تخم مرغ ها را در ظرف مناسبی زده و سپس وانیل را اضافه کنید. آنها را با چنگال خوب مخلوط کنید تا مخلوطی یکدست به دست آید.
سپس آرد، بکینگ پودر و ماست الک شده را به مخلوط تخم مرغ اضافه کنید و به آرامی هم بزنید تا خمیر یکدستی به دست آید.
در ماهیتابه مقداری روغن یا کره بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ شود. سپس خمیر تخم مرغ را به آرامی داخل ماهیتابه بریزید و به طور یکنواخت تفت دهید.
بعد از سرخ شدن یک طرف هاگینا آن را برگردانید و طرف دیگر را به همین ترتیب سرخ کنید. پس از سرخ کردن، از دستمال کاغذی استفاده کنید تا چربی اضافی را از تابه جمع کنید.
شربت خنک شده را روی هاگین بریزید و به آرامی روی اجاق بگذارید تا شربت جذب شود.
سپس هاگینای تبریزی را در ظرف مناسبی بریزید و روی آن را با گردو، دارچین و رزماری خشک تزیین کنید.
مواد لازم برای تهیه خاقین تبریزی با آجیل
پودر هل ————> نصف قاشق چایخوری
پودر رنگ صورتی ———–> نصف قاشق چایخوری
پودر دارچین ————> نصف قاشق چایخوری
گردو ————> به میزان لازم
طرز تهیه هاگینا تبریزی با آجیل
برای تهیه خاقینه تبریزی با آجیل می توانید از همان دستوری که قبلا توضیح داده شد استفاده کنید. ابتدا مواد خاگینا را طبق دستور قبلی آماده کنید. سپس موادی مانند پودر هل، پودر گل محمدی، پودر دارچین و گردوی خرد شده را با هم مخلوط کنید.
نیمی از مواد هاگین را در تابه بریزید و روی حرارت بگذارید تا کمی سفت شود و با خودش تماس خوبی پیدا کند. سپس مخلوطی را که از قبل آماده کرده اید برای خاقینه آجیل تبریزی بریزید.
در مرحله بعد بقیه مواد خاگینه را روی مخلوط قرار دهید و دوباره تابه را گرم کنید تا خاقینای آجیلی تبریزی شما آماده شود.
در نهایت طبق طرز تهیه خاگینه تبریزی می توانید شربت سرد شده یا شیره انگور را روی خاگینه بریزید و از طعم لذیذ و آجیلی خاگینه خود لذت ببرید.
طرز تهیه هاگین هویج تبریزی
برای تهیه خاگینه تبریزی با هویج ابتدا سه کیلوگرم هویج را با دقت بشویید و پوست آن را با گل رنگ کنید. سپس هویج ها را بجوشانید و بعد از پخته شدن آنها را رنده کنید. در مرحله بعد هویج های رنده شده را سرخ کرده و آب آن ها را کم کنید.
سپس یک عدد تخم مرغ، یک و نیم لیوان آرد و یک و نیم لیوان آب را با دقت مخلوط کرده و خوب مخلوط کنید. سپس هویج تفت داده شده را که از قبل سرد شده به همراه زعفران به این مخلوط اضافه کنید و دوباره با احتیاط مخلوط کنید.
حالا سس هویج شما آماده سرخ شدن است. در این طرز تهیه خاگینه هویج نیازی به استفاده از ماست نیست و به راحتی می توانید خاگینه تبریزی خوشمزه و بی نظیر خود را به روشی کاملا جدید تهیه کنید.
طرز تهیه هاگین با شیر
در طرز تهیه خاگینه تبریزی با آبغوره، شربت یا شیر، ابتدا باید شیره، شربت یا شیر مورد نظر را تهیه کنید. در مرحله بعد برای تهیه سس خاگینه، تخم مرغ و شیر را در ظرف مناسبی با هم مخلوط کرده و کاملا مخلوط کنید تا مخلوطی یکدست به دست آید. سپس آرد، بکینگ پودر و وانیل را به آرامی به مواد اضافه کنید و به آرامی با تخم مرغ و شیر مخلوط کنید تا همه مواد خوب با هم ترکیب شوند و سس خاگینه شما آماده شود.
در مرحله بعد می توانید هاگین را در تابه سرخ کنید. برای این کار یک تابه را روی حرارت متوسط گرم کنید و یک قاشق غذاخوری سس خاگینه را داخل تابه بریزید. سپس مواد خاگینا را با احتیاط مخلوط کنید تا یک لایه نازک از آن در تابه ایجاد شود و صبر کنید تا یک طرف خاگینا قهوه ای طلایی شود. سپس خاگین را برگردانید و به همین ترتیب مخلوط دیگر خاگین را به تابه اضافه کنید و طرف دیگر را نیز سرخ کنید تا خاقین به طور یکنواخت سرخ شود.
در نهایت هاگینا را از تابه خارج کرده و روی کاغذ آشپزخانه قرار دهید تا چربی اضافی آن گرفته شود. پس از خنک شدن، هاگینا را در بشقاب سرو قرار دهید و با آبمیوه، شربت یا شیر سرد سرو کنید. این طرز تهیه خاگینه تبریزی با آبغوره، شربت یا شیر، روشی خوشمزه و جذاب برای تجربه طعم های مختلف خاگینه است.
طرز تهیه یک هاگینا ساده برای شام
همچنین می توانید خاگینا را به عنوان یک گزینه سبک برای شام میل کنید. برای تهیه این غذا ابتدا تخم مرغ و ماست را خوب با هم مخلوط کنید. سپس آرد و بکینگ پودر را به آرامی به مخلوط خاگینه اضافه کنید. برای افزایش طعم و ظاهر خاگینه، می توانید از موادی مانند سبزیجات نارگیل سبز، نعناع و پیازچه خرد شده در خاگینه استفاده کنید.
بعد از تهیه سس خاگینه آن را در تابه با روغن سرخ کنید. با این روش آسان و سریع خگینا شما برای شام آماده می شود. این غذای سبک و خوش طعم می تواند انتخاب خوبی برای مواقعی باشد که به دنبال یک غذای سریع و خوشمزه هستید.
طرز تهیه رولت خاگینا تبریزی
برای تهیه خاگینه تبریزی ابتدا پایه خاگینه را طبق دستور قبلی آماده می کنیم. سپس برای تهیه رول، مخلوط هاگین را خیلی نازک روی تابه پهن کرده و سرخ کنید. بعد از آن کمی شربت سرد روی هاگین گرم می ریزیم و هسته هاگین را که قبلا آماده کرده بودیم روی آن پهن می کنیم و با دقت گرد می کنیم. در آخر باقیمانده شربت خاگینه تبریزی را روی رول خاگینه بریزید و رول خاگینه را با چاقوی تیز برش دهید. هم اکنون رولت خاگینه تبریزی آماده ارائه می باشد.
خاگینا هنر تبریزی
در دستور خاگینه تبریزی، مخلوط خاگینه را در تابه ریخته و با قاشق یا چنگال قاشق به قاشق تفت دهید. شعله زیر تابه را روشن کنید تا هاگینا سفت شود و از جدا نشدن آن جلوگیری شود.
در صورت تمایل می توانید به جای شربت از آب انگور برای سرو خاگینه استفاده کنید.
علاوه بر این امکان پخت خگینا به صورت کیک در فر نیز وجود دارد. برای این کار هاگینا را در فر با دمای 170 درجه به مدت مناسب قرار دهید تا بپزد تا مواد به چنگال بچسبد.
لازم به ذکر است که مقدار تخم مرغ، ماست و آرد ممکن است متفاوت باشد. مثلا با استفاده از دو عدد تخم مرغ، دو قاشق غذاخوری ماست و دو قاشق غذاخوری آرد، می توانید خاگینه را تهیه کنید.
بهتر است شربت را به مخلوط خاگینه اضافه کنید تا حالت خمیری به خود نگیرد. اما توجه داشته باشید که میزان شیرینی شربت یا شهد بستگی به ذائقه شما دارد، بنابراین می توانید میزان شیرینی آن را مطابق ذائقه خود تنظیم کنید.
چند دقیقه قبل از خاموش کردن حرارت میتوانید روی لبههای هاگین داخل تابه مقداری شکر بپاشید تا لبههای آن کمی سفت شده و زیباتر به نظر برسند.
توجه به این نکته را فراموش نکنید که خاگینه باید گرم و داغ باشد، در حالی که شربت باید سرد باشد یا برعکس، یعنی. خاقینه سرد و شربت گرم یا خگینا گرم و شربت سرد. این اختلاف دما باعث می شود که شربت به خوبی جذب خاگینا شود و بهترین عملکرد را از خاگینا بگیرد.