معجزه یک شات سرکه سیب
بعد- دکتر دارشانا یاگنیک، مدرس تحقیقات زیستپزشکی در انگلستان، میگوید: «در مطالعهای که در مجله BMJ Nutrition Prevention & Health منتشر شد، 120 فرد دارای اضافه وزن یا چاق به این موضوع پرداختند که آیا مصرف روزانه سرکه سیب یا دارونما چه تأثیری بر آن دارد. تمام افرادی که سرکه سیب مصرف کردند در مقایسه با گروه دارونما تا 8 کیلوگرم وزن کم کردند.
به گزارش سرگرمی روز به نقل از دیلی میل، محققان به سرپرستی دکتر رونی ابوخلیل از دانشگاه روح القدس در کسلیک گزارش دادند که هرکسی که سرکه سیب مصرف می کند سطح قند و کلسترول خون خود را بهبود می بخشد.
آیدان گوگینز، داروساز و مشاور مستقل صنعت مکملها، میگوید: «نتایج بسیار قابل توجه و غیرمنتظره هستند. دلیل این امر این است که ما همیشه مشکوک بوده ایم که ممکن است چیزی در اسید استیک، ماده فعال اصلی سرکه سیب، وجود داشته باشد که به کربوهیدرات متصل است. و جذب آن را کاهش می دهد، اما در یک مطالعه اخیر سرکه سیب را صبح ها با معده خالی مصرف کردند. بنابراین اثر مستقل کاملاً متفاوتی را نشان داد.”
وی می افزاید: مصرف سرکه سیب می تواند ترشح هورمون های سیری روده از جمله GLP-1 و PYY را به همان شیوه ای که داروهای کاهش وزن مانند اوزمپیک و ویگووی انجام می دهند، افزایش دهد.
نظریه دکتر یاگنیک این است که اسید استیک موجود در سرکه سیب به طور موثر سطح استات را در خون بالا می برد. افزایش سطح استات باعث تجزیه اسیدهای چرب می شود و از تشکیل اسیدهای چرب جدید جلوگیری می کند و به طور بالقوه به افزایش متابولیسم چربی کمک می کند.
با این حال، متخصصان دیگری نیز وجود دارند که روش انجام این مطالعه را زیر سوال می برند، به ویژه به این دلیل که شرکت کنندگان مشخص نکردند چه چیز دیگری می خورند و کالری دریافتی آنها تغییر نکرده است.
میگوئل آنخل مارتینز گونزالس، استاد بهداشت عمومی پیشگیرانه در دانشگاه ناوارا در اسپانیا و متخصص تغذیه و بیماری میگوید: «به طور خلاصه، باید با احتیاط به نتایج این مطالعه نگاه کرد.» شرکتکنندگان در این مطالعه عبارت بودند از همچنین جوان، در سنین 12 تا 25 سال، بنابراین مشخص نیست که چگونه این یافته ها ممکن است برای افراد مسن اعمال شود. سرکه سیب اساساً از خرد کردن سیب ها، مخلوط کردن آنها با آب و شکر و سپس اجازه دادن به مخلوط به مدت سه تا چهار ماه به دست می آید.
سیب سیب بسیار محبوب شده است و سلبریتی ها نیز در این زمینه تاثیرگذار بوده اند. به عنوان مثال، ویکتوریا بکهام پستی را در اینستاگرام به اشتراک گذاشت که نشان می دهد هر روز صبح دو قاشق غذاخوری سرکه سیب می خورد. مدل بریتانیایی لیز هرلی به اشتراک گذاشت که اغلب مقداری سرکه سیب را در آب داغ می ریزد و آن را مصرف می کند.
نویسنده لوئیس دو برنیر گفت که از سرکه سیب استفاده کرده است زیرا اعتقاد بر این بود که این سرکه قند خون را کاهش می دهد. به نظر می رسد شواهدی از این موضوع در حال جمع شدن است. دکتر یاگنیک می گوید: نتایج تعدادی از مطالعات نشان می دهد که سرکه سیب می تواند به کنترل سطح قند خون و کاهش کلسترول کمک کند.
وقتی صحبت از قند خون می شود، مطالعات انسانی نشان می دهد که سرکه سیب جذب گلوکز توسط عضلات را افزایش می دهد. علاوه بر این، سرکه سیب تخلیه معده و فعالیت آنزیم های روده را کاهش می دهد که همگی به کنترل سطح قند خون کمک می کنند. دکتر یاگنیک میافزاید: «ترکیبات موجود در سرکه سیب همچنین نشان دادهاند که کلسترول خوب را افزایش میدهند، مانند کلسترول HDL، که به پاکسازی کلسترول بد با انتقال مقادیر اضافی به کبد، جایی که تجزیه میشود، کمک میکند.»
او و تیمش به طور جداگانه نقش بالقوه سرکه سیب را در مبارزه با عفونت ها و تقویت ایمنی مورد بررسی قرار دادند. دکتر یاگنیک و تیم تحقیقاتی وی در مطالعات آزمایشگاهی دریافتند که سرکه سیب دارای اثرات ضد میکروبی است و قادر به مبارزه با اشریشیا کلی و عفونت استاف می باشد. مطالعات روی سرکه های دیگر تقریباً نتایج مشابهی را نشان نداده است. در واقع در بین سرکه ها، سرکه سیب بیشترین تاثیر را داشت.
در ادامه آزمایش سرکه روی گلبول های سفید، محققان دریافتند که سرکه سیب پاسخ سیتوکین ها را کاهش می دهد، پروتئین هایی که نقش مهمی در کنترل سایر سلول های سیستم ایمنی و همچنین سلول های خونی دارند و به نوبه خود التهاب را کنترل می کنند.
همانند کاهش وزن، مکانیسم دقیق اثر سرکه سیب کاملاً مشخص نیست، اما دکتر یاگنیک معتقد است که ترکیبی از اسید استیک، پلی فنول ها، ترکیبات گیاهی قدرتمند با اثرات آنتی اکسیدانی، پروبیوتیک ها و آنزیم هایی است که با هم کار می کنند.
بسیاری از مردم سرکه سیب می نوشند زیرا معتقدند اثرات ضد التهابی آن می تواند به آرتریت کمک کند، اما آیدان گوگینز می گوید که این فقط یک باور عمومی است. عصاره سیب سرشار از فیتوکمیکال ها (آنتی اکسیدان ها) است که باعث شده در شرایط التهابی مفید تلقی شود، اما شواهد کافی برای اثبات قطعی این موضوع و در نتیجه توصیه آن برای این مورد وجود ندارد.
آیدان گوگینز میگوید: «افرادی که برای دیابت یا کاهش وزن متفورمین مصرف میکنند، باید قبل از مصرف سرکه سیب با پزشک خود مشورت کنند زیرا ممکن است تداخلهایی وجود داشته باشد. سرکه سیب همچنین می تواند به بافت راه های هوایی شما آسیب برساند و باعث سوزش سر دل شود. جالب اینجاست که داروهای خوراکی ضد چاقی مانند Reblessus (یکی از داروهای جدیدتر از نوع Vigovi) به همین دلیل باید با معده خالی مصرف شوند. بدیهی است که اگر با همان مکانیسم کار می کند، شما باید همین کار را انجام دهید. این “در مورد همه افراد صدق می کند، حتی افراد مسن تر. سرکه سیب در واقع اغلب برای این گروه سنی توصیه می شود تا به بهبود هضم کمک کند، زیرا اسید طبیعی معده با افزایش سن کاهش می یابد.”
با این حال، دکتر یاگنیک هشدار می دهد که انواع بدون فیلتر سرکه سیب، که دارای مزایای سلامتی بیشتری هستند، ممکن است برای افرادی مانند زنان باردار که باید از محصولات غیر پاستوریزه اجتناب کنند، مشکل ساز باشد. همچنین، باید مراقب نحوه استفاده از آن باشید. واضح است که سرکه بسیار اسیدی است، مثلاً PH آن بین 2 تا 3 است، در حالی که این مقدار برای شیر بین 6.5 تا 6.9 است و بنابراین میتوان آن را خورنده مینای دندان دانست و باعث زردی و حساسیت دندانها شد. به همین دلیل توصیه می شود از مصرف سرکه سیب به شکل شات وار خودداری کنید و در عوض آن را در آب رقیق کرده و سپس مصرف کنید.