هشدار نسبت به مسمومیت با قارچهای سمی
ترحم بهزاد با تاکید بر پیشگیری از مسمومیت با قارچ ها و گیاهان سمی گفت: با توجه به نزدیک بودن برداشت های بهاره و تابستانه گیاهان مرتعی و جنگلی و حضور بیشتر مردم در طبیعت برای برقراری ارتباط معنوی با گیاهان سبز و بهره مندی از شکوه و عظمت طبیعت، ضرورت اقدامات احتیاطی در ارتباط با پیشگیری از مسمومیت با قارچ ها و گیاهان سمی انجام می شود.
به گزارش سرگرمی روز، وی افزود: شرایط اقلیمی و تنوع اقلیمی در کشور و وجود گونه های گیاهی متنوع از سوی دیگر افزایش گرایش مردم محلی به برداشت و فروش گیاهان دارویی در بازارهای محلی و مصرف انواع گیاهان در صورت عدم اطلاع و اطلاع از نوع گیاه و مواد موثر گیاهی می تواند باعث آسیب و مسمومیت شود.
مدیرکل دفتر مرتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: بر اساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تماس یا مصرف گیاهان به ویژه قارچ های سمی یکی از عوامل تصادفی محسوب می شود. مسمومیت ها و با توجه به مرگ و میر نسبتاً بالا و در برخی از انواع این نوع مسمومیت ها، اطلاع رسانی مناسب و علمی و آگاهی از راهکارهای پیشگیری از این نوع مسمومیت ها به ویژه برای عموم مردم بسیار مهم و ضروری است.
وی ادامه داد: طبق بررسی های متخصصان و کارشناسان مربوطه، قارچ های سمی از نظر خصوصیات بیرونی مانند شکل، رنگ، بو، قوام و طعم شباهت زیادی به قارچ های خوراکی دارند. تشخیص انواع قارچ های خوراکی از سمی دشوار است و تنها توسط متخصصان و متخصصان قارچ شناسی و گیاه شناسی امکان پذیر است.
به گفته وی بی توجهی به این معضل اتفاقات ناگواری برای خانواده ها و خسارات در جامعه به دنبال خواهد داشت. بر اساس گزارش های دریافتی، هیچ پادزهری برای سم قارچ وجود ندارد و درمان آن ممکن نیست. بنابراین تنها راه ممکن برای جلوگیری از آسیب های ناشی از مصرف این نوع گیاهان و جمع آوری نکردن گیاهان ناشناخته که علاوه بر به خطر انداختن حیات اکوسیستم مرتعی، تنوع زیستی را از بین می برد، منابع را از بین می برد و خسارات زیادی به نسل کنونی وارد می کند. نسل های آینده باعث انقراض گونه ها و نابودی حیات می شود.
بهزاد همچنین افزود: مصرف قارچ توسط حیوانات و پرندگان به معنای سمی نبودن قارچ برای انسان نیست و حتی برخی از سموم در برابر حرارت مقاوم هستند و پختن آن به صورت کبابی، آب پز، خورش و سرخ کردن باعث دفع مواد سمی می شود. از بین نمی برند و سم زدایی نمی شوند. بنابراین توصیه می شود از جمع آوری و مصرف خودسرانه گیاهان دارویی و قارچ هایی که گونه آنها را نمی شناسید خودداری کنید.
این مقام مسئول در سازمان منابع طبیعی با بیان اینکه کلیه گیاهان مرتعی مجاز و قابل استفاده که به عنوان گیاهان خوراکی و دارویی شناخته می شوند باید برای حفاظت و پایداری مورد بهره برداری قرار گرفته و دارای مجوز از اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری برسند باشند، تصریح کرد: هر گیاهی حساسیت خاص خود را دارد و بهره برداری باید به حدی باشد که هیچ آسیبی به منشا و منبع آن گیاه وارد نشود. در واقع رشد مجدد گیاهان آسیبی نمی بیند و تکثیر آنها آسیب نمی بیند و جمعیت این گیاه همیشه در طبیعت حفظ می شود.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری نیز گفت: باید بدانیم برای بهره مندی از طبیعت، نیازی به خارج کردن آنها از زیستگاه و مصرف آنها نداریم. گاهی می توانیم توقف کنیم و در بوته مرتع بنشینیم و گیاهان سبز را برای همیشه آنجا بگذاریم. همچنین مردم می توانند تخریب، تصرف و استفاده غیرمجاز و آتش سوزی در مراتع را در سال های 1504 و 1394 گزارش دهند.