هوش مصنوعی نجاتدهنده است یا نابودگر سیاره زمین؟
هوش مصنوعی پتانسیل کمک به تسریع کشف و نوآوری علمی، افزایش بهره وری و کاهش انتشار کربن در بخش هایی مانند حمل و نقل، کشاورزی و تولید انرژی را دارد.
به گزارش سرگرمی روز آنا، آزمایش جهانی هوش مصنوعی به تازگی آغاز شده است. اما جنون هزینه شرکت های بزرگ فناوری برای ساخت و اجاره مراکز داده هوش مصنوعی در جریان است. سال گذشته آنها حدود 105 میلیارد دلار به این تأسیسات عظیم و تشنه انرژی ریختند.
این افزایش هزینه ها تقاضا برای برق را افزایش داد و نگرانی های زیست محیطی را تشدید کرد. یک تیتر جدید در نیویورکر، نیازهای انرژی هوش مصنوعی را “منزجر کننده” می خواند. اما دیدگاه دیگری در مورد هوش مصنوعی و محیط وجود دارد که نه بر نحوه ساخت فناوری، بلکه بر آنچه که می تواند انجام دهد تمرکز دارد.
هوش مصنوعی پتانسیل کمک به تسریع کشف و نوآوری علمی، افزایش بهره وری و کاهش انتشار کربن در بخش هایی مانند حمل و نقل، کشاورزی و تولید انرژی را دارد. این چیزی است که باید بدانید.
چه چیزی مراکز داده را اینقدر تشنه انرژی می کند؟
این ظهور به اصطلاح هوش مصنوعی مولد است. هوش مصنوعی مولد میتواند کارهای زیادی انجام دهد – نه تنها دادهها را تجزیه و تحلیل کند و پیشبینی کند، بلکه شعر و کدهای رایانهای بنویسد، کتابها را خلاصه کند و به سؤالات اغلب با مهارتهای سطح انسانی پاسخ دهد. و این نوع محاسبه نیاز به انرژی زیادی دارد. طبق تخمین اخیر، جستجوی چت GPT تقریباً 10 برابر بیشتر از یک جستجوی معمولی گوگل به برق نیاز دارد.
محققان سالها روی هوش مصنوعی مولد کار میکردند، اما در نوامبر 2022 زمانی که OpenEye یک ربات مکالمه را معرفی کرد، به صحنه آمد. مایکروسافت بیش از 13 میلیارد دلار در OpenEye سرمایه گذاری کرده است و در تلاش است تا ویژگی های هوش مصنوعی را در محصولات خود بگنجاند. آمازون، گوگل و متا، صاحب فیس بوک، اینستاگرام و واتس اپ نیز.
تقاضای برق چقدر افزایش خواهد یافت؟
پیش بینی های بیشتری وجود دارد، اما کارشناسان به طور کلی پیش بینی می کنند که مصرف انرژی مرکز داده در سراسر جهان در چند سال آینده حداقل دو برابر خواهد شد. گلدمن ساکس تخمین زده است که مصرف برق از مراکز داده تا سال 2030 160 درصد رشد خواهد کرد. پیش بینی اخیر آژانس بین المللی انرژی نشان می دهد که تقاضا تا سال 2026 بیش از دو برابر خواهد شد.
همه این پیشبینیها افزایش قابلتوجهی هستند و نشان میدهند که انتشار گازهای گلخانهای به طور قابلتوجهی از مراکز داده بالاتر خواهد بود، اگر آنها از سوختهای فسیلی مانند زغال سنگ و گاز طبیعی استفاده میکردند. اما به خاطر داشته باشید: بخش جهانی برق گسترده و متنوع است. مراکز داده حدود 1 تا 2 درصد از کل تقاضای برق را تشکیل می دهند. بر اساس پیش بینی ها، این سهم تا سال 2030 به 3 تا 4 درصد افزایش خواهد یافت.
آینده هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری سبز چگونه خواهد بود؟
بر اساس مطالعه گروه مشاوره بوستون به سفارش گوگل، هوش مصنوعی ابزاری عمومی است که در صورت استفاده هوشمندانه در اقتصاد، می تواند انتشار گازهای گلخانه ای را تا سال 2030 بین 5 تا 10 درصد کاهش دهد.
درو اندی، استادیار مهندسی زیستی در دانشگاه استنفورد میگوید برای مثال، این فناوری به مهندسی زیستی کمک میکند. او گفت که این نتیجه می تواند منجر به کشف فرمول های DNA مناسب برای کشاورزی کارآمدتر و کم آلاینده شود.
هوش مصنوعی همچنین می تواند روشی را که ما فلزاتی را که نه تنها برای صنعت فناوری بلکه برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی حیاتی هستند، تغییر دهد. در یک مورد، به کشف ذخایر عظیم مس، یک جزء کلیدی در وسایل نقلیه الکتریکی، در زامبیا کمک کرد.
زانسکار، استارتآپ سالت لیک سیتی، از هوش مصنوعی برای بهبود میزان موفقیت در کشف انرژی زمین گرمایی برای نیروگاهها استفاده میکند. کارل هویلند، یکی از بنیانگذاران و مدیرعامل این شرکت می گوید: حدود 90 درصد پروژه های زمین گرمایی که از ابتدا آغاز می شوند، عمدتاً به دلیل حفاری در مکان های نامناسب با شکست مواجه می شوند. اما هوش مصنوعی همراه با مجموعه داده های جدید زمین شناسی، مانند داده های ماهواره ای و لرزه ای، می تواند راه را برای دو یا سه برابر کردن میزان موفقیت ناچیز میدان هموار کند.
این می تواند در مبارزه با گرمایش جهانی اهمیت زیادی داشته باشد. انرژی زمین گرمایی یک منبع انرژی پاک و 24 ساعته است، اما در حال حاضر کمتر از نیمی از 1 درصد برق در ایالات متحده را تشکیل می دهد.
اگرچه انتظار میرود تقاضا برای برق از هوش مصنوعی در سالهای آینده حداقل دو برابر شود، کارایی این فناوری میتواند حتی سریعتر افزایش یابد. سابقه تاریخی وجود دارد.
هوش مصنوعی به روندی شبیه به رایانش ابری تبدیل خواهد شد
در نظر بگیرید که چه اتفاقی برای رایانش ابری افتاد. در اوایل دهه 2000، مصرف انرژی افزایش یافت و این نگرانی وجود داشت که این افزایش ادامه یابد. اما در حالی که خروجی محاسباتی مراکز داده جهان از سال 2010 تا 2018 شش برابر شد، مصرف انرژی تنها 6 درصد افزایش یافت.
تحلیلگران صنعت می گویند هوش مصنوعی می تواند همان مسیر رایانش ابری را دنبال کند.
جاناتان کومی، دانشمند سابق آزمایشگاه ملی لارنس برکلی که اکنون یک محقق مستقل است، میگوید هنگامی که این جنون فروکش میکند، انگیزههای دیگری ظاهر میشود.
شرکت های بزرگ فناوری در حال کار بر روی روش هایی برای ساده سازی نرم افزار، سخت افزار و سیستم های خنک کننده خود هستند تا مصرف انرژی در مراکز داده خود را کاهش دهند. آنها امکانات محاسباتی را در کشورهای شمالی قرار می دهند و از هوای سرد بیرون به عنوان خنک کننده برای کاهش مصرف برق و آب استفاده می کنند. آنها در منابع انرژی جایگزین سرمایه گذاری می کنند.
اگر این تلاشها موفقیتآمیز باشند، و ما در مورد نحوه استفاده از هوش مصنوعی هوشمند باشیم، در نهایت میتواند پیامدهای اکولوژیکی زیادی برای انسانها داشته باشد.