آفلاتوکسین چیست؟ سمی خطرناک در آجیل با …
آفلاتوکسین عضوی از خانواده سموم تولید شده توسط قارچ های خاصی است که در دانه ها و محصولات کشاورزی مانند بادام زمینی، پنبه، ذرت و بادام یافت می شود. قارچ اصلی آنها که آفلاتوکسین تولید می کند، آسپرژیلوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس نام دارد که در مناطق گرم و مرطوب زندگی و رشد می کنند.
به گزارش سرگرمی روز، قارچ مولد آفلاتوکسین می تواند بذرهایی را در زمین تولید کند که در کنار محصولات اصلی برداشت و حتی در انبارها نگهداری شود.
افراد چگونه در معرض آفلاتوکسین قرار می گیرند؟
افراد می توانند با خوردن این غذاهای آلوده مانند بادام زمینی یا با مصرف گوشت و لبنیات حیواناتی که این غذاها را مصرف کرده اند در معرض آفلاتوکسین قرار گیرند. کشاورزان و سایر کارگران روی زمین نیز می توانند از طریق آلودگی حاصل از فرآیند تولید محصول در معرض آفلاتوکسین قرار گیرند.
چه سرطان هایی با آفلاتوکسین مرتبط هستند؟
قرار گرفتن در معرض آفلاتوکسین ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد.
چگونه قرار گرفتن در معرض آفلاتوکسین را کاهش دهیم؟
شما می توانید با خرید محصولاتی مانند بادام زمینی، کره بادام زمینی فقط از برند اصلی، این خطر را کاهش دهید و همچنین قسمت های تغییر رنگ، کپک زده و چروکیده آن را حذف و دور بریزید و برای به حداقل رساندن خطر این مواد، سازمان جهانی غذا و دارو مدیریت غذاهای حاوی آفلاتوکسین مانند کره بادام زمینی و خود بادام زمینی را از نظر بی رنگ بررسی می کند. تحقیقات انجام شده هنوز بیماری های ناشی از آفلاتوکسین را گزارش نکرده اند، اما این سم در برخی از کشورهای دیگر باعث بروز حوادثی شده است.
جالب اینجاست که شما نمی توانید آفلاتوکسین را ببینید یا بو کنید و این ذرات ریز هنوز خطرناک هستند. بررسی ها نشان می دهد که اگر بیش از 1 گرم از این ماده مصرف نکنید، برای شما خطرناک نیست، یعنی در 100000 کیلوگرم غذا باید کمتر از یک قاشق از این ماده وجود داشته باشد که به بدن شما آسیبی نمی رساند. در یک شهر کوچک می توان 100000 کیلوگرم غذا توزیع کرد.
این سموم توسط قارچهای معمولی تولید میشوند که میتوانند در هر نقطه از خاک یافت شوند و به همین دلیل احتمالاً پس از برداشت به مواد غذایی ختم میشوند.
دانه های تحت تاثیر آفلاتوکسین
حبوبات یا محصولاتی که بر پایه آن ها ساخته شده اند از جمله غذاهای اصلی مصرفی در سراسر جهان هستند. در بین حبوبات، برنج و ذرت در شرایط طبیعی به احتمال زیاد حاوی آفلاتوکسین هستند. آفلاتوکسین ها را می توان هم قبل و هم بعد از برداشت تولید کرد.
گزارش ها نشان می دهد که برنج به احتمال زیاد حاوی آفلاتوکسین است. قارچ ها همچنین در اطراف محصولاتی که رطوبت بیشتری دارند رشد می کنند و در نتیجه باعث تغییر رنگ دانه می شود که بر کیفیت آن نیز تأثیر می گذارد.
لوبیا و بادام زمینی به ویژه در آفریقا به عنوان یک مکمل غذایی در نظر گرفته می شوند، اما همچنان احتمالاً حاوی آفلاتوکسین هستند. سرعت رشد قارچ و تولید آفلاتوکسین در حبوبات به دما، رطوبت، نوع خاک و محل نگهداری محصولات بستگی دارد.
این ماده را می توان در انواع غذاها از جمله فلفل سیاه، زردچوبه، هل، میخک، زیره، گشنیز و زنجبیل یافت. علاوه بر این، وجود آفلاتوکسین در تخم مرغ و شیر خام گاو گزارش شده است. از آنجایی که دانه های آسیب دیده به آفلاتوکسین ها اجازه ورود به زنجیره غذایی را می دهند، بیشتر تحت تاثیر شرایط آب و هوایی قرار می گیرند.
شرایط اقلیمی و ارتباط آنها با تولید آفلاتوکسین
تغییرات آب و هوایی می تواند به وضوح بر کیفیت و در دسترس بودن غذا تأثیر بگذارد. با افزایش جمعیت جهان، تمرکز اصلی بر امنیت غذایی است، به ویژه بر روی غذاهایی که تقاضای مصرف کنندگان بیشتری دارند.
محتوای آفلاتوکسین میتواند هزاران کیلومتر از زمینهای کشاورزی حاوی محصولات زراعی را تحت تأثیر قرار دهد که معمولاً در بخشهایی از آسیا، آفریقا و آمریکا هستند که گرمتر از جاهای دیگر هستند. تغییرات آب و هوایی نه تنها ممکن است تولید آفلاتوکسین را افزایش دهد، بلکه ساختار کیفی آن را قوی تر کند.
میزان آفلاتوکسین در مراحل اولیه در طول رشد بذر و در مرحله دوم در طی بلوغ بذر تعیین شد. اکنون، هر چه منطقه گرمتر، مرطوب تر، یا حتی گرم تر اما خشک تر باشد، تولید قارچ بیشتر خواهد شد.