اخبار روز

اسکن شوک‌های بیرونی بورس

خرید فالوور از سایت اینبو

بورس اوراق بهادار تهران در روز گذشته در هر سه شاخص اصلی خود با اوج های پایین تری مواجه شد. بازار سهام همواره نسبت به ریسک های سیاسی و سیستمی واکنش منفی نشان داده است. از آنجایی که بازار در سطوح قابل توجهی قرار دارد، دامنه واکنش بازار به ریسک مذکور محدودتر از دفعات قبل است.

به گزارش دنیای اقتصاد، تشدید مجدد تنش ها در خاورمیانه و حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در سوریه بار دیگر تقاضا در بازارهای دارایی را داغ کرده و دلار برای اولین بار وارد کانال 63 هزار تومان شد. دیروز.

شکست پیاپی سقف در بازار ارز منجر به افزایش قیمت در بازار طلا و سکه شد و روز گذشته سکه رفاه در بورس کالا با قیمت های بیش از 41 میلیون تومان بین خریداران و فروشندگان معامله شد. بورس تهران بر خلاف بازارهای دارایی فوق الذکر به ریسک سیستماتیک خاورمیانه واکنش منفی نشان داد و در نتیجه این اتفاق، هر سه شاخص عمده بورس کاهش یافت و 529 میلیارد تومان نقدینگی واقعی از معاملات سهام خارج شد. ارزش معاملات خرد در بورس نیز ۴ هزار و ۲۹۳ میلیارد تومان را به ثبت رساند.

بازار سهام و ریسک های سیستماتیک

افزایش ریسک های سیستمی گاهی به مهم ترین عامل در معاملات سهام، به ویژه در کوتاه مدت تبدیل می شود. گاهی اوقات سایه سنگین ریسک سیاسی مهم ترین عاملی است که جریان معاملات در بورس را تحت الشعاع قرار می دهد. بورس یکی از حساس ترین بازارها در برابر ریسک های مختلف در اقتصاد کشور است و جنبه های منفی و مثبت اخبار مختلف به سرعت بر روی صفحه شیشه ای نمایش داده می شود. بازار سهام روز گذشته کاملا تحت تاثیر تنش های خاورمیانه قرار گرفت و نماگرهای بورسی با کاهش ارتفاع همراه شدند.

اگرچه با شروع معاملات دلار در بازار آزاد و افزایش قیمت اسکناس های آمریکا، از شدت عرضه در اتاق شیشه ای کاسته شد، اما بازار نتوانست به مدار مثبت بازگردد. بورس تهران در سال‌های گذشته بارها با ریسک‌های مشابهی مواجه بوده و هر بار واکنش بورس به موارد ذکر شده کوتاه مدت بوده و پس از فروکش التهاب، بازار سهام به روند قبلی خود بازگشته است. ۱۵ خرداد سال گذشته پس از درگیری مرزی ایران و طالبان در مرزهای شرقی کشور، بورس نیز قرمز شد و فردای آن روز هر سه شاخص اصلی بورس به کار خود در بازار سهام پایان دادند. منطقه قرمز تابلوی معاملات ، اما پس از مدت کوتاهی که دامنه درگیری ها گسترش نیافت، بازار به روند قبلی خود بازگشت.

ریسک سیاسی و نیاز به تنوع

ریسک کاهش ارزش یک سرمایه گذاری به دلیل تغییر در سیاست ها و سیستم های سیاسی یک کشور در ادبیات مالی به عنوان ریسک سیاسی شناخته می شود. این ریسک بستگی به انتظارات سرمایه گذاران از آینده سیاسی یک کشور دارد و کشورهایی که ثبات سیاسی و اقتصادی بالایی دارند ریسک سیاسی پایینی دارند. حوادثی مانند وقوع ناگهانی جنگ یا پایان یافتن آن، انتخاب رئیس جمهور جدید یا مرگ ناگهانی رئیس جمهور و… از جمله اتفاقاتی است که بر بازگشت سرمایه تاثیر می گذارد. بهترین راه برای محافظت از خود در برابر ریسک سیاسی، سرمایه گذاری بلندمدت یا سرمایه گذاری در کشورهای مختلف است.

سبد سرمایه گذاری یا سبد سرمایه گذاری ترکیبی مناسب از دارایی های مالی یا سایر دارایی هایی است که سرمایه گذار به قصد سرمایه گذاری خریداری می کند. هدف از ساختن پرتفوی توزیع ریسک سرمایه گذاری بین چندین دارایی است. بنابراین، سود حاصل از یک دارایی زمانی که یکی از طبقات دارایی در پرتفوی سرمایه گذار (مانند سهام) به دلیل خطرات مختلف با زیان و کاهش ارزش مواجه می شود، می تواند یک سبد سرمایه گذاری را با حاشیه ایمن فراهم کند. به عنوان مثال، پرتفوی سرمایه گذار باید از دو طبقه دارایی تشکیل شود: سهام و طلا.

در مواقعی که سایه ریسک سیاسی باعث کاهش قیمت‌های بازار سهام می‌شود، یکی دیگر از دارایی‌ها در پرتفوی یعنی. طلا می تواند حاشیه امنی برای سبد باشد و وضعیت کلی سبد را تثبیت کند، زیرا طلا دارایی ایمن است و زمانی که سایه ریسک های سیاسی و اقتصادی بر آینده اقتصاد جهانی و کشورها سایه افکنده باشد، این دارایی با استقبال مواجه شد، بنابراین نتیجه این است که تشکیل مجموعه ای از طبقات دارایی و پیروی از اصل تنوع می تواند ریسک سرمایه گذاری را کاهش داده و تأثیر این ریسک را به حداقل برساند.

تاریخچه واکنش بازار سهام به ریسک های سیاسی

27 خرداد 1396 با حمله داعش به شورای اسلامی، جو کشور داغ شد. این حمله اولین حمله بزرگ در کشور پس از بمب‌گذاری سال ۲۰۱۸ زاهدان بود. واکنش بورس تهران به این ریسک بسیار کوتاه مدت بود و تنها در همان روز 27 خرداد شاهد افت شاخص های سهام بودیم و بازار سهام در روزهای بعد نیز به روند نوسانی خود ادامه داد، بنابراین قابل مشاهده است. که بورس تهران این ریسک واکنش کوتاه مدتی دارد.

مهمترین ریسک سیاسی در تاریخ بورس

پس از ترور سردار سلیمانی در عراق در دسامبر 2018، انتظار می رفت تاثیر عمیق این خبر در معاملات هفته بعد پس از این حادثه نمایان شود. این سناریو نیز رنگ واقعی به خود گرفت و در اولین روز معاملاتی پس از ظهور این ریسک سیاسی (23 دی ماه 1397)، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران افت 4.36 درصدی را به ثبت رساند. شاخص هم وزن نیز در روز 3.95 درصد کاهش یافت.

خطر جنگ بین روسیه و اوکراین

در اوایل اسفند 1400، به دلیل افزایش تنش در اروپای شرقی و حمله روسیه به اوکراین، برخی از سرمایه گذاران ریسک گریز مجبور به فروش سهام در بورس تهران شدند. اگرچه این جنگ ارتباط مستقیمی با ایران نداشت، اما در آن زمان خوش‌بینی نسبت به احیای برجام در بالاترین حد خود قرار داشت و آغاز جنگ توسط روسیه از سوی معامله‌گران بورس تهران به عنوان مانعی بر سر راه برجام تلقی می‌شد. شکست مذاکرات یا لطمه به روند مذاکرات ایران و ایران، این را کشورهای غربی تعبیر کردند و چند روزی بر صحنه معاملات بورس سایه افکندند، اما بورس تنها دو روز به این ریسک اهمیت داد. و سپس شاهد آغاز یک روند صعودی کوتاه مدت در بورس اوراق بهادار تهران بودیم.

دلیل شکل گیری روند صعودی بورس در آن زمان، افزایش قیمت برخی کالاها مانند نفت و اوره به دلیل جنگ روسیه و اوکراین بود که باعث شد سهام بورس تهران کالا محور شود. بورس (مانند سهام پتروشیمی و پالایشی) مورد استقبال قرار گرفت، بنابراین شاخص کل بورس تهران که در ابتدای جنگ روسیه و اوکراین در کانال یک میلیون و 200 هزار واحد قرار داشت، در یک دوره دو ماهه با رشد 25 درصدی به کانال 1500000 واحد رسید.

خلاصه بررسی سوابق تاریخی

همانطور که مشاهده می شود در یک دهه گذشته در اغلب موارد بورس تهران وزن قابل توجهی به رویدادها و ریسک های سیاسی در تعیین مسیر خود داده است، اما این واکنش ها کوتاه مدت بوده و بازار رنگ منطقی تری به خود می گیرد. هیجان و اشتیاق تجار فروکش کرد و به راه خود ادامه داد.

پس از حمله داعش به مجلس، نوسانات بورس در این مقطع ادامه یافت. پس از شهادت سردار سلیمانی، بازار پس از بازگشت به زنجیره منطقی، برای مدت کوتاهی سطوح از دست رفته خود را بازیافت و سپس در ادامه مسیر معاملاتی خود، رالی بزرگ سال 99 را تجربه کرد.

با تنش در اروپای شرقی، پس از فروکش هیجانات ناشی از فرصت هایی که در برخی صنایع در نتیجه این جنگ به وجود آمد، بازار از برخی سهام نهایت بهره را برد. در نهایت در مورد مناقشه مرز شرقی در سال گذشته، بازار پس از تحمل فشار فروش به روند قبلی خود بازگشت، بنابراین پیش بینی می شود با کاهش فضای منفی روانی، بازار به روند قبلی خود بازگردد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا