انتقاد تند یک اقتصاددان از خاندوزی: نمک به زخم مردم نپاشید
فرشاد مومنی با انتقاد از اظهارات احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت در اولین نشست خبری خود در 23 فروردین، تلاش دولتمردان برای ارائه چشم انداز اقتصاد ایران را در کنار تسلط کوتاه مدت بصیرتی دانست. به عنوان نگران کننده عمل می کند.
به گزارش جماران، وی ضمن انتقاد از اظهارات احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت در اولین نشست خبری خود در 23 فروردین، به تلاش دولتمردان برای چشم اندازی برای اقتصاد ایران در کنار سلطه نگاه کرد. از اقدامات کوته بینانه و تاکید کرد: اعلام ورود ایران به چرخه شکوفایی اقتصادی بسیار تعجب آور بود. رشد اقتصادی به دست آمده ارتباطی با توسعه ندارد. ادعای گوینده در مورد کیفیت این رشد صرفاً به دلیل ادعای او پذیرفته نمی شود. این سخنان به دور از علم و صحت و مدنیت و به دور از مصالح نظام ملی است و در شرایط کنونی کشور با این سخنان مردم را عصبی می کنید و به زخم آنها نمک می پاشید.
مومنی از نحوه عملکرد سخنگوی اقتصادی دولت در 23 فروردین بسیار نگران است و گفت: چون دیدم نگران این روندها نیست که باعث گسترش و تعمیق فساد می شود. اینها متغیرهای کلیدی سطح توسعه هستند. او در مورد این روابط نابرابر و تشدید پاداش که منجر به گسترش و تعمیق نابرابریهای بیموجه میشود، چیزی نمیگوید و اصلاً برایش اهمیتی ندارد که تمرکزش بر تولید و یک فشار ضد توسعه باشد. با نحوه صحبت آقای رئیس جمهور و واقعاً بدترین سخنران اقتصادی، دولت نمک بر زخم می ریزد.
این استاد دانشگاه سطح درایت مندرج در این دستورالعمل ها و بیانیه ها به هیچ وجه مناسب شرایط فعلی ایران نیست و افزود: سخنگوی دولت می گوید به تناسب تورم میزان جریمه های رانندگی را افزایش داده ایم که چگونه چقدر افزایش متناسب است با تورم اعلام شده رسمی، داستان بسیار تلخ و غم انگیزی است و غیرقابل باور است که چه صحبت هایی از طرف دولت می شود! تلخ تر و غم انگیزتر این است که ساختار قدرت که تناسب جنایات با تورم را درک می کند چرا حقوق مردم را هم نمی فهمد! اگر می دانید، این یکی اولویت دارد! آنها چیزهایی می گویند که نه متعارف است، نه مناسب و نه مناسب. خیلی چیزهای دیگر هم هست که نمی خواهم در اولین سخنرانی امسالم درباره آنها صحبت کنم! حیف است!
مومنی گفت: هیچ قدمی در مسیر توسعه نمی توان برداشت مگر اینکه دولت ابتدا رابطه خود را با مردم بهبود بخشد و سازوکارهای آن مشخص باشد. مکانیسم های آن قطعاً بی اساس و غیرقابل اعتماد نیستند. سخنانی که این چند روز شنیده ایم رابطه دولت و مردم را بدتر می کند و این برای تمامیت ارضی کشور و آینده امیدوارکننده آن خوب نیست. این رویه را تغییر دهید. آقای رئیس دولت گوش دادن به حرف مردم را بلد نیست ولی رئیس پلیس را هم بلد نیست! چند روز پیش رئیس پلیس گفت خیلی متاسفم اما دزدی ها تبدیل به تجارت شده است. در شرایطی که واقعیت های جامعه این گونه است، شما می گویید باران آمده ایم، گل کاشته ایم و حالمان خیلی خوب است! ما نمی دانیم برای موفقیت چه کنیم! اینها دور از علم و عدالت و مدنیت، دور از مصالح نظام ملی است. با این حرف ها مردم را عصبی می کنید و نمک به زخمشان می ریزید، کی نصیحتتان می کند!
رئیس پژوهشکده مطالعات دینی و اقتصادی تصریح کرد: حداقل حسن این تذکرات این است که نزدیکان بدانند کیفیت حمایت کارشناسی که مبنای سخنان نزدیکان است، به هیچ وجه برای فعلی لازم نیست. شرایط کشور ما که می گویند رها کن ببین اگر دولت قبل بود وضع بدتر از امروز بود! چقدر این ادعاها درست است! اما این پوچ و باطل است.
وی ادامه داد: مهمتر این است که هم آقای رئیس جمهور و هم آقای رئیس مجلس از مسئولان زیرمجموعه خود بخواهند که گزارشی را که در مرداد ماه سال 1400 توسط دفتر کلان اقتصاد سازمان برنامه منتشر شده است، گزارش کنند.عنوان این گزارش «ارزیابی از بدهی های عمومی از 1400 تا 1406. این کارشناس محترم که این گزارش را تهیه و تذکر داد مورد تنبیه عزیزان قرار گرفت. اما می خواهم بگویم این گزارشی بود که در این دولت منتشر شد. گزارش سازمان برنامه می گوید حدود سال 1406 وضعیت نرخ ارز بسیار فاجعه آمیز شد اما نزدیکان او را تنبیه کردند! گفت در سال 1400 نرخ ارز به 25 هزار تومان می رسد، تنبیهش کردی در حالی که رکوردی که زدی بیشتر از این رقم بود! شرم آور است نگوییم شرم آور است، بلکه بگوییم آموزنده است!