سبک زندگی

تب کریمه‌کنگو همچنان در ایران قربانی می‌گیرد

خرید فالوور از سایت اینبو

رئیس مرکز تحقیقات کنه و بیماری‌های واگیر دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران گفت: اگرچه همیشه می‌توان با رعایت توصیه‌های ساده از تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو (CCHF) پیشگیری کرد، اما این بیماری همچنان در ایران دامن‌گیر است.

به گزارش سرگرمی روز، پرویز شایان، رئیس موسسه تحقیقات انتقال سیستم های بیومولکولی نیز گفت: اسیدوز پس از ذبح حیوان آلوده، ویروس را در لاشه حیوان آلوده ظرف چند ساعت و دمای 85 درجه سانتیگراد را در عرض 15 ساعت از بین می برد. . دقایقی از مصرف فرآورده های دامی تازه که به صورت غیرقانونی ذبح و تهیه شده است خودداری کنید.

ویروس تب خونریزی دهنده کریمه کنگو حساس به گرما

وی در ادامه خاطرنشان کرد: با وجود کشنده بودن این بیماری، ویروس مربوطه مقاومت حرارتی کمی دارد و در دمای 56 درجه سانتی گراد در مدت 30 دقیقه از بین می رود. همچنین، پس از کشتن به دلیل اسیدوز ناشی از استاز، ویروس در مدت زمان کوتاهی (چند ساعت) ناپدید می شود.

رئیس گروه تحقیقاتی انستیتوی انتقال سیستم های زیست مولکولی بیشترین خطر را تماس با خون و گوشت تازه حیوان دانست و افزود: بنابراین پختن گوشت یا پاستوریزه کردن شیر باعث از بین رفتن ویروس می شود. محلول های ضدعفونی کننده مختلف مانند سفید کننده خانگی (هیپوکلریت) ویروس را از بین می برند.

شایان ادامه داد: با شناخت کافی از علت بیماری و نحوه انتشار و انتقال آلودگی، می توانیم به سادگی با رعایت برخی اصول اولیه بهداشتی، خود را از بیماری در امان نگه داریم. بر این اساس، از بین بردن کنه های ناقل با سمپاشی پناهگاه حیوانات در فصول گرم سال به کنترل بیماری کمک می کند.

وی پیشگیری از کنه‌گزیدگی را برای افرادی که در روستاها، دام‌ها و کمپینگ‌ها به ویژه در فصول بهار و پاییز حضور دارند بسیار حائز اهمیت است و در ادامه خاطرنشان کرد: برای این منظور استفاده از مواد دافع بندپایان بر روی بدن مانند پرمترین، DEET)) و پوشاندن نواحی در معرض نیش کنه، مانند استفاده از دستکش، شلوار بلند، و بررسی منظم لباس و پوست از نظر کنه، به راحتی قابل انجام است.

پرهیز از ذبح حیوانات در خارج از کشتارگاه

رئیس مرکز کنه و بیماری‌های واگیر دانشگاه تهران افزود: در نهایت باید از تماس با منبع بیماری، تماس مستقیم با خون و ترشحات دام‌های آلوده در زمان ذبح یا تولد خودداری کرد. همچنین توصیه می شود از ذبح دام در محیط خارج از کشتارگاه خودداری شود، هنگام تماس با گوشت و خون دام های مشکوک از دستکش استفاده شود.

شایان افزود: وخامت و مرگ و میر بالا، خسارات اقتصادی و نبود واکسن CCHF نیاز به دانش، آگاهی و اقدامات پیشگیرانه فردی را برای حفظ سلامت مردم بسیار مهم کرده است.

رئیس مرکز تحقیقات کنه و بیماری های عفونی دانشگاه تهران نیز با بیان اینکه با شروع فصل گرما انواع بیماری ها شیوع پیدا می کند که تب کریمه کنگو یکی از این موارد است، ادامه داد: خونریزی دهنده کریمه کنگو. تب، تب خونریزی دهنده ویروسی عمدتاً توسط افرادی که با دام سر و کار دارند ایجاد می شود.

کارگران کشتارگاه، قصابان، کشاورزان، چوپانان، دامداران و خانه دارها مشاغلی هستند که در معرض خطر CCHF هستند.

شایان ادامه داد: بر اساس نتایج تحقیقات، مشاغلی از قبیل کارگران کشتارگاه، قصابی، کشاورز، چوپان، دامپروری، خانه داری، دامپزشکی، پزشک، مشاغل بیمارستانی و پرسنل نیروی مرزی بیش از سایر مشاغل در معرض خطر هستند.

رئیس مرکز تحقیقات کنه و بیماری های واگیر دانشگاه تهران همچنین خاطرنشان کرد: در ایران بیش از نیمی از مبتلایان در گروه سنی 20 تا 40 سال و بیشتر آنها مرد هستند.

به گفته شایان، این بیماری برای اولین بار در ایران در سال 1359 در سرم گوسفندان کشف شد.

دکتر فاطمه عربحضائلی، رئیس گروه تحقیقاتی تاکسونومی بندپایان مرکز تحقیقات بیماری های منتقله از کنه و کنه دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران گفت: ویروس عامل بیماری از خانواده Bunyaviridae و جنس Nairovirus است که مخزن طبیعی آن است. کنه ها به ویژه کنه هیالوما و پستاندارانی مانند گاو، گوسفند، بز، شتر، خرگوش و شترمرغ است.

نقش مهم پرندگان و پستانداران وحشی در انتشار ویروس و عفونت کنه ناقل

وی با بیان اینکه پرندگان و پستانداران وحشی در انتشار ویروس و آلودگی کنه های ناقل نقش مهمی دارند، افزود: کنه مهم ترین ناقل و مخزن ویروس CCHF محسوب می شود، زیرا این بندپایان که خونی است. مکیدن انگل خارجی، هر بار که تخم ریزی می کند، 2 تا 8 هزار تخم می گذارد که همه آنها به ویروس آلوده می شوند.

رئیس گروه تحقیقاتی تاکسونومی بندپایان مرکز تحقیقات کنه و بیماری های قابل انتقال دانشگاه تهران افزود: علاوه بر این، ویروس در بدن کنه بیشتر از سایر مخازن ویروسی زنده می ماند. به گونه ای که کنه آلوده تا دو سال بدون تکرار خون رسانی آلوده به ویروس باقی می ماند.

عربحضائلی خاطرنشان کرد: حدود 20 گونه کنه اکسودید به ویژه جنس هیالوما به دلیل تمایل خاصی که به انسان دارند، نقش مهم تری در انتقال بیماری دارند.

وی با بیان اینکه دام های آلوده به این ویروس گاهی علائم بالینی ندارند و گاهی علائم مزمن و خفیف مانند تب دارند، تصریح کرد: دام های مبتلا به تب یا حتی عفونت خفیف بدون علائم بالینی می توانند تا یک هفته به این ویروس مبتلا شوند. در تمام ترشحات بدنش

تماس با خون، ترشحات و بافت آلوده دام های آلوده در هنگام ذبح از راه های انتقال تب خونریزی دهنده کریمه کنگو است.

رئیس گروه تحقیقاتی تاکسونومی بندپایان مرکز تحقیقات کنه و بیماری های منتقله از کنه دانشگاه تهران افزود: اگر چنین حیوانی کشته شود، ترشحات آلوده آن برای انسان خطرناک خواهد بود. انسان می تواند از طریق تماس با خون، ترشحات و بافت های آلوده حیوانات آلوده در هنگام ذبح یا هنگام زایمان، علاوه بر گزش توسط ناقل کنه، در معرض ویروس قرار گیرد.

عربحضائلی با بیان اینکه انتقال از افراد آلوده یکی از راه های مهم انتقال این ویروس است، تصریح کرد: به دلیل تماس با خون و بافت بیماران به ویژه زمانی که فردی با علائم خونریزی متعدد در بیمارستان بستری می شود، برای دیگران به شدت مسری است. شیوع های کوچک پس از عفونت های بیمارستانی در مراقبت از بیمار مشاهده شده است.

رضا رحیمی، معاون پژوهشکده علوم پزشکی (آجا) نیز گفت: بیماری بسته به نوع عفونت در انسان می تواند 1 تا 3 روز پس از گزش و 5 تا 6 روز پس از تماس با بافت یا بافت آلوده شروع شود. خون

سردرد شدید، تب بالا، لرز، درد عضلانی به ویژه در ناحیه پشت و پاها از علائم اولیه CCHF هستند.

وی افزود: شروع بیماری پس از مواجهه با ویروس سردرد شدید، تب، لرز، دردهای عضلانی به ویژه در ناحیه کمر و پاها، گیجی، درد و سفتی گردن، درد، قرمزی چشم و ترس از نور خواهد بود.

معاون پژوهشکده علوم پزشکی (آجا) ادامه داد: گاهی ممکن است فرد دچار حالت تهوع، استفراغ یا گلودرد و گاهی اسهال و دردهای منتشر در ناحیه شکم شود. 3 تا 5 روز پس از شروع بیماری، علائم خونریزی شروع شده و نقاط خونریزی کوچکی بر روی غشاهای مخاطی و پوست مشاهده می شود.

رحیمی تصریح کرد: این خونریزی گاهی افزایش می یابد و فرد دچار خونریزی از مقعد، دهان، ملتحمه، گوش و رحم می شود. بیماران در این مرحله نیاز به درمان بیمارستانی دارند. درمان با داروهای ضد ویروسی اگر زود شروع شود بسیار موثر است.

گزارش از کشته شدن 4 نفر از 12 مبتلا در میان نیروهای نظامی

وی ادامه داد: در برخی موارد علائم شروع به بهبود می کند و ضایعات پوستی محو می شوند. آزمایشات سرولوژیکی و مولکولی به همراه سابقه تماس فرد با حیوانات یا گزش کنه، روش های تشخیصی هستند. موارد مشکوک تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در ارتش بین سال های 1978 تا 1980 مورد بررسی قرار گرفت و 4 مورد مرگ در میان 12 بیمار آلوده و مشکوک تایید شد. این میزان مرگ و میر (3/33 درصد) برای بیماری مذکور اهمیت خود را در سال های اخیر نشان می دهد.

رئیس گروه تحقیقاتی موسسه انتقال سیستم های بیومولکولی در ادامه تصریح کرد: از آنجایی که اسیدوز پس از کشتار در لاشه دام آلوده ویروس را در عرض چند ساعت از بین می برد و دمای 85 درجه سانتیگراد در عرض 15 دقیقه از مصرف خودداری کنند. از فرآورده های حیوانی تازه ای که کشته می شوند و به روشی غیرقانونی تهیه می شوند، اجتناب کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا