خواص دارویی دال عدس + طرز پخت
عدس دال یا قرمز متراکم تر و پروتئین بیشتری نسبت به گوشت گاو است و آهن بالای آن برای درمان کم خونی به ویژه در دوران بارداری مفید است.
لنز چی داد؟
به گزارش بیتوته، دانه عدس کوچکتر از عدس معمولی است و به رنگ قرمز و طعم گوجه فرنگی است.
از مهمترین خواص عدس می توان به تقویت دستگاه گوارش و عملکرد بهتر روده و معده، تحریک اشتها، بهبود گردش خون و جلوگیری از تشکیل لخته خون در رگ ها اشاره کرد.
خواص بشقاب عدس
عدس حاوی مقادیر زیادی پروتئین، کلسیم، اسیدهای آمینه، فسفر، آهن، ویتامین A و ویتامین B و مقدار کمی چربی غیراشباع است.
درمان درد مفاصل: سالمندانی که درد مفاصل و آرتروز دارند می توانند از عدس به عنوان یک غذای دارویی برای درمان درد مفاصل استفاده کنند.
التیام زخم های دهان و گلو: برای درمان زخم های دهان و گلو می توانید مقداری دال را بپزید و با آب آن را چند بار در روز غرغره کنید.
تقویت قلب: منیزیم و فیبر موجود در عدس به پیشگیری از بیماری های قلبی و تقویت قلب کمک می کند. به بیماران قلبی توصیه می شود برای حفظ سلامت بدن دو بار در هفته عدس دال مصرف کنند.
پیشگیری از کم خونی: میزان آهن موجود در عدس زیاد است و از کم خونی و تشکیل لخته خون در رگ های خونی جلوگیری می کند.
تقویت دستگاه گوارش: عدس دال حاوی مقادیر زیادی فیبر است که دستگاه گوارش را تقویت می کند و از بروز بیماری های دستگاه گوارش جلوگیری می کند، برای درمان یبوست و التهاب روده مفید است.
درمان مشکلات بینایی: وجود ویتامین A در عدسی در پیشگیری از بیماری های چشمی موثر است و باعث افزایش روشنایی چشم و کاهش علائم شب کوری می شود. همچنین در پیشگیری از تنبلی چشم و سایر بیماری های چشمی مفید است.
قند خون پایین: مصرف روزانه عدس قند خون را تنظیم می کند و در پیشگیری از دیابت موثر است. محتوای فیبر بالای عدس باعث می شود که آن را همراه با غذا میل کنید تا از افزایش قند خون جلوگیری کنید. بر اساس تحقیقات، بیماران دیابتی که عدس دال مصرف می کنند به تزریق انسولین کمتری نیاز دارند. مصرف روزانه 60 گرم عدس می تواند قند خون را کاهش دهد.
تقویت کبد: مصرف عدس برای درمان بیماری های ناشی از صفرا و جلوگیری از مشکلات کبدی مفید است و به پاکسازی کبد کمک می کند.
خواص لنز برای کودکان
از آنجایی که عدس سرشار از مواد مغذی است، یکی از بهترین غذاها برای کودکان است که می تواند ویتامین ها، مواد معدنی و انرژی مورد نیاز برای رشد کودک را تامین کند.
برای استفاده از خواص عدس دال برای کودک خود می توانید پوره عدس دال را پس از 6 ماهگی به همراه سایر مواد غذایی برای کودک خود تهیه کنید و از این ماده مغذی برای رشد و سلامت کودک خود استفاده کنید.
خواص عدس برای زنان باردار
یکی از مغذی ترین حبوباتی که برای زنان باردار توصیه می شود عدس است. کم خونی فقر آهن در زنان باردار بسیار شایع است. میزان بالای آهن موجود در عدس این ماده غذایی را به یکی از مفیدترین مواد غذایی برای تامین مواد مغذی مورد نیاز زنان باردار تبدیل کرده است. خواص عدس دال برای زنان باردار و شیرده بسیار مفید است و مصرف یک تا دو وعده عدس دال باعث افزایش شیر مادران شیرده می شود.
مقدار بالای فیبر موجود در عدس از یبوست در دوران بارداری جلوگیری می کند.
با مصرف عدس توسط مادر، خواص عدس از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود.
خواص عدس برای کاهش وزن
خاصیت لاغری عدس دال به دلیل فیبر و پروتئین بالای آن است. فیبرهای موجود در عدس در رژیم های لاغری بسیار مفید هستند، باعث سیری زودرس می شوند.
از طرفی پروتئین بالای عدس باعث دیر هضم شدن آن شده و از پرخوری جلوگیری می کند.
خوردن عدس می تواند به کنترل اشتها و میل به قند و کربوهیدرات های تصفیه شده کمک کند و قند خون را متعادل کند.
خواص لنز برای ورزشکاران
عدس را می توان یک وعده غذایی کامل دانست. دو فنجان عدس حاوی 70 کیلو کالری انرژی است و بنابراین می تواند یکی از بهترین میان وعده ها برای تامین انرژی برای فعالیت های روزانه باشد.
محتوای بالای کالری، فیبر و ویتامین های موجود در عدس، این غذا را به یکی از میان وعده های مناسب برای ورزشکاران، بدنسازان، کوهنوردان و افرادی که برای فعالیت به انرژی بالایی نیاز دارند تبدیل کرده است.
پروتئین موجود در عدس برابر با پروتئین گوشت گاو است، بنابراین می تواند جایگزین خوبی برای گوشت باشد و بافت های بدن را پس از بدنسازی بازیابی کند.
از آنجایی که میزان پروتئین و کالری عدس زیاد است و زمان هضم آن طولانی است، ورزشکارانی که نیاز به صرفه جویی در انرژی دارند می توانند قبل از شروع تمرین از عدس استفاده کنند.
طرز پخت بشقاب عدس
عدس دال خیلی سریع آماده می شود و در اکثر موارد در عرض 10 دقیقه آماده می شود. می توانید عدس را با کمی آب و نمک به مدت 10-30 دقیقه روی حرارت متوسط بپزید تا پخته شود.
می توانید عدس را در انواع سوپ، پوره، سوپ، سالاد رژیمی یا با برنج و پاستا مصرف کنید.
خواص عدس در طب سنتی
عدس از نظر خواصی که دارد در طب سنتی به عدس معجزه گر معروف است و برای سلامت تمام سیستم های بدن مفید است.
عدس طعمی تند و خشک دارد.
عدس دال غذای مفیدی برای افراد مسن به ویژه افرادی است که مشکلات آرتروز دارند.
خوردن عدس به کاهش تشنگی و حرارت کبد کمک می کند.
خواص بشقاب عدس برای پوست صورت
وجود ویتامین A در عدس می تواند به تقویت و شادابی پوست و جلوگیری از پیری زودرس کمک کند. عدس حاوی آنتی اکسیدان های زیادی است که می تواند از آسیب سلولی جلوگیری کند. همچنین می توانید از خواص عدس دال روی پوست به عنوان ماسک صورت استفاده کنید.
ماسک لنز ضد لک: 1 قاشق غذاخوری پودر عدس را با 1 رب گوجه فرنگی مخلوط کنید و بگذارید 20 دقیقه روی صورتتان بماند سپس سرتان را با آب بشویید و کرم مرطوب کننده بزنید.
ماسک روشن کننده عدس: می توانید از پودر عدس به عنوان اسکراب صورت استفاده کنید. کافی است 1 قاشق پودر عدس را با مقدار مساوی ماست مخلوط کنید و به مدت 5 دقیقه روی پوست ماساژ دهید و بعد از 15 دقیقه بشویید.