راز تنوع بالای رنگ چشم در گربه های امروزی چیست؟
به گزارش سرگرمی روز، تابین و چیاسون پس از تفکیک جنبههای مختلف کیفی تصاویر، مانند نمای واضح و بدون سایه از چشمهای حیوان، مجموعه را به ۲۷۹ عنبیه از ۵۲ گونه و زیرگونهی گربهسانان محدود کردند. سپس، مجموعهای از الگوریتمها را برای شناسایی و دستهبندی کمی رنگ عنبیهی حیوانات در گروههای مجزا بهکار گرفت. حدود ۸۰ درصد از گونهها و زیرگونههای گربههای بررسیشده بیش از یک رنگ چشم داشتند.
تابین رنگهای مختلف را روی درختی از ارتباطات تکاملی گربهها ترسیم کرد. آمار بهدستآمده نشان میداد که کدام رنگ چشم گربهها بهطور مشترک در میان اجداد همهی شاخههای گربهسانان زنده وجود دارد. این روش بهعنوان «بازسازی حالت اجدادی» شناخته میشود. براساس نتایج مطالعه که در پایگاه داده آرکایو منتشر شده است، اجداد اولیهی گربهها احتمالاً چشمان قهوهای و خاکستری داشتند.
تابین میگوید که رنگ قهوهای در چشمهای گربهها استثنایی نیست؛ زیرا این رنگ چشم در نزدیکترین خویشاوندان خانوادهی گربهسانان مانند کفتارها و گربهی زباد (سیوت) نیز وجود دارد. بااینحال، بهمحض اینکه رنگ خاکستری در اجداد گربهها ظاهر شد، انفجاری در رنگ چشمها رخ داد. خاکستری رنگی میانی و وقفهای در تولید رنگدانههای ملانین است که عنبیه را تیره میکنند.
ممکن است این وقفه به گربهها انعطافپذیری لازم برای حفظ تعادل رنگدانههای مختلف را اعطا و درنتیجه، ایجاد رنگهای متفاوت را آسانتر کرده باشد. درواقع، همهی رنگهای دیگر عنبیه که امروزه در تمامی گونههای گربهسان دیده میشود، ازجمله زرد، آبی، فندوقی و سبز، بهطور مستقل در بیش از یک تبار ظاهر شده است. حتی بهنظر میرسد که چشمهای فندوقی و سبز در دهها دورهی زمانی مختلف تکامل یافته است.
تابین گمان میکند که رنگهای خاصی برای گربهها محبوبتر از باقی رنگها بوده است؛ زیرا گربهها بعضی از این رنگها را برای انتخاب جفت خود ترجیح میدادند. دیگر محققان میگویند که امکان دارد این رنگها بهصورت تصادفی تکامل یافته باشد.
شو جین لو، متخصص ژنتیک تکاملی گربههای وحشی در دانشگاه پکن میگوید: «رنگ پوست و پشم گربهها اغلب با رنگ چشم آنها هماهنگ است؛ زیرا این رنگها به تولید رنگدانههای ملانین وابسته است. بنابراین، ممکن است رنگ چشم «اثر جانبی» انتخاب رنگ پشم حیوان باشد.»