رژیم غذایی گیاهی؛ مفید یا مضر؟
محققان دریافته اند که رژیم های غذایی گیاهی خطر ابتلا به اکثر بیماری ها را کاهش می دهد.
این تحقیق که شامل یک بررسی جامع از 49 مطالعه منتشر شده بین سالهای 2000 تا 2023 است، بینشهای جدیدی را در مورد اینکه چگونه رژیم غذایی بر نتایج درازمدت سلامتی تأثیر میگذارد، ارائه میکند.
فواید رژیم گیاهخواری برای سلامتی
یافته ها نشان می دهد که ارتباط آماری قوی بین رژیم گیاهخواری و گیاهخواری و مدیریت بهتر چندین عامل خطر از جمله فشار خون، سطح قند خون و شاخص توده بدنی (BMI) وجود دارد. به طور خاص، رژیم های غذایی مبتنی بر گیاه با کاهش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب، و همچنین سرطان های دستگاه گوارش و پروستات مرتبط است.
این مطالعه خاطرنشان کرد که در بین زنان باردار، رژیم های گیاهخواری به طور قابل توجهی خطر ابتلا به دیابت بارداری و فشار خون را در مقایسه با رژیم های غیر گیاهخواری تغییر نداد. علیرغم این یافتههای امیدوارکننده، محققان نسبت به تایید گسترده رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاه برای همه هشدار میدهند.
تفاوت در نتایج بین مطالعات به دلیل تفاوت در ویژگی های رژیم غذایی، جمعیت شناسی شرکت کنندگان و مدت زمان مطالعه است، که نشان می دهد که مزایای کلی رژیم های غذایی مبتنی بر گیاه باید به وضوح تعریف شود. علاوه بر این، برخی از رژیم های گیاهخواری یا وگان می تواند منجر به کمبود ویتامین ها و مواد معدنی ضروری شود که نشان دهنده کمبودهای احتمالی است که باید در نظر گرفته شود.
مطالعه ما اثرات مختلف رژیم های غذایی بدون حیوانات را بر سلامت قلبی عروقی و خطر سرطان ارزیابی می کند و نشان می دهد که چگونه یک رژیم گیاهخواری می تواند برای سلامت انسان مفید باشد و یکی از موثرترین استراتژی های پیشگیری برای دو بیماری مزمن که بر سلامت انسان در سراسر جهان تأثیر می گذارد.
رژیم گیاهخواری و بیماری
بیماری های قلبی عروقی و سرطان در حال حاضر علت اصلی مرگ و میر و ناتوانی در سراسر جهان هستند. مطالعات انجام شده بر روی گروه های بزرگ در سراسر جهان چندین عامل خطر قابل تغییر و غیر قابل تغییر را شناسایی کرده اند. محققان توضیح دادند که در میان آنها، شواهد قوی از رژیم غذایی به عنوان یک عامل خطر اصلی قابل اصلاح حمایت می کند.
رژیم غذایی نامناسب که با مصرف ناکافی میوه ها، سبزیجات، حبوبات و غلات کامل همراه با مصرف بیش از حد گوشت (به خصوص قرمز و فرآوری شده)، نمک، غلات تصفیه شده و شکر مشخص می شود، مرگ و میر را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. با گذشت زمان، این انتخاب های غذایی منجر به افزایش نگران کننده مشکلات سلامتی شده است.
این تجزیه و تحلیل تصویری به طور کلی مثبت از رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاه نشان میدهد و آنها را به مزایای سلامتی قابل توجهی مرتبط میکند، اما پیچیدگیها و تغییرات یافت شده در مطالعات، نیازمند رویکردی ظریفتر به توصیههای غذایی است.
یک رژیم غذایی مبتنی بر گیاه در درجه اول بر روی غذاهای مشتق شده از گیاهان تمرکز دارد و این شامل نه تنها میوه ها و سبزیجات، بلکه آجیل، دانه ها، روغن ها، غلات کامل، حبوبات و لوبیا نیز می شود.
رژیمهای غذایی گیاهی نه تنها با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای جدی به سلامت انسان کمک میکنند، بلکه از نظر زیستمحیطی پایدارتر از رژیمهای غذایی غنی از محصولات حیوانی هستند، زیرا از منابع طبیعی کمتری استفاده میکنند و آسیب بسیار کمتری به محیط زیست وارد میکنند. .
نتایج این مطالعه در مجله PLoS ONE منتشر شده است.