طرز تهیه خورشت بادمجان +راز خوشمزگی در سال ۱۴۰۳
طرز پخت خورش بادمجان
خورش بادمجان یکی از محبوب ترین غذاهای اصیل ایرانی است. اگرچه اصول اولیه پخت این خورش کاملاً بر اساس سبک طبخ سنتی ایرانی است، اما در شهرهای مختلف آن را به روش های مختلفی تهیه می کنند. مانند اکثر خورش های ایرانی می توانید گوشت را با مرغ یا هر نوع مرغ جایگزین کنید و برای طعم ترش بسته به فصل می توانید از آبگوشت، آب پرتقال یا آبلیموی تازه استفاده کنید. جالب است بدانید که طعم بی نظیر این خورش حتی پس از حذف مرغ یا گوشت باقی می ماند و گیاهخواران می توانند با خیالی آسوده از آن لذت ببرند.
محصولات مورد نیاز برای 4 نفر | |
گوشت بره و گوسفند | 300 گرم |
بادمجان | 500 گرم |
پیاز | 3 عدد وسط |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
گور (اختیاری) | دو سوم فنجان |
سیب زمینی (اختیاری) | 1 قطعه |
گوجه فرنگی | 2 عدد |
زعفران آب پز | 2 قاشق غذاخوری |
چوب دارچین | 2 عدد |
نمک و فلفل | کافی |
پودر سیر | کافی |
کره و زردچوبه | کافی |
طرز پخت خورش بادمجان
مرحله اول
پیاز را پوست بگیرید و خرد کنید. قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید و بعد از گرم شدن پیاز را اضافه کنید. ابتدا بدون اضافه کردن روغن پیاز را کمی تفت دهید تا آب آن گرفته و روشن شود. سپس روغن و مقداری نمک به آن اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا یکدست طلایی شود.
مرحله دوم
حالا باید یک تکه گوشت خورشتی را به پیاز داغ اضافه کنید. نیازی به تفت دادن گوشت نیست فقط کمی تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند. زمانی که یک طرف گوشت پخته شد، آن را به آرامی برگردانید تا طرف دیگر هم بپزد. مراقب باشید که هم زدن گوشت باعث آبکی شدن آن شود. اکنون می توانید غور را اضافه کنید.
سطح سوم
پیاز و گوشت را به یک طرف قابلمه منتقل کنید و رب گوجه فرنگی را از طرف دیگر تفت دهید تا بوی خامی آن از بین برود. بعد از اینکه رنگ ماکارونی کمی تغییر کرد، آن را با گوشت و پیاز مخلوط کنید. اکنون می توانید غور را اضافه کنید.
مرحله چهارم
عطر و طعم خورش بادمجان در مجلسی و رستوران به خاطر دارچین و زعفران است. برای اینکه عطر خورش شما همه را تسخیر کند باید زعفران را جداگانه بجوشانید و سپس همراه با چوب دارچین به محتویات قابلمه اضافه کنید. طعم غالب زعفران یا دارچین باعث از بین رفتن طعم بادمجان و گوجه فرنگی می شود، پس در مصرف آن زیاده روی نکنید.
مرحله پنجم
سه لیوان آب داغ به مواد خورش اضافه کنید. توجه داشته باشید که آب داغ یا جوشیده باعث سفت شدن گوشت می شود و به آرامی پخته می شود و اگر گوشت حرارت دیده با آب سرد مخلوط شود مدت زمان بیشتری طول می کشد تا بپزد.
مرحله ششم
مهم ترین نکته در خورش بادمجان، انتخاب بادمجان مناسب است. احتمال تلخ بودن بادمجان های تازه بسیار کم است، اما اگر از بادمجان های گوشتی استفاده می کنید، مطمئن شوید که سفت و بدون کبودی هستند. بادمجان ها را بعد از پوست کندن در محلول آب و نمک بریزید. به هر لیتر آب یک قاشق غذاخوری نمک اضافه کنید. مراقب باشید که بادمجان ها روی آب شناور باشند، پس باید ظرفی بگذارید تا زیر آب نمک برود. اگر از بادمجان های کوچک استفاده می کنید، می توانید از کلاهک های بادمجان صرف نظر کنید تا ظاهر بهتری داشته باشد. بعد از نیم ساعت می توانید آن را آبکش کنید و کمی فشار دهید تا آب آن گرفته شود.
مرحله هفتم
بهتر است نیم ساعت قبل از شروع کار بادمجان ها را در آب و نمک بگذارید. می توانید همزمان با پختن مواد داخل قابلمه سیب زمینی، گوجه فرنگی و بادمجان را سرخ کنید. اگر می خواهید از تابه استفاده کنید، ابتدا سیب زمینی ها را با حرارت ملایم سرخ کنید.
مرحله هشتم
سپس می توانید بادمجان ها را در روغن سرخ کنید. اگر از بادمجان واقعی استفاده می کنید، آن را از همه طرف برگردانید تا کاملا بپزد. در مرحله آخر گوجه هایی را که نصف کرده اید سرخ کنید. می توانید از گوجه فرنگی واقعی نیز استفاده کنید.
مرحله نهم
حالا می توانید سیب زمینی، گوجه فرنگی و بادمجان را به قابلمه اضافه کنید. مراقب باشید روغن را داخل قابلمه نریزید تا زیاد چرب نشود. برای داشتن یک خورش لعاب دار و سفت باید بگذارید با حرارت ملایم به آرامی بپزد. به هیچ وجه مواد را با هم مخلوط نکنید تا گوجه فرنگی ها له نشوند.
نکته طلایی!
افزودن ادویه مناسب در زمان مناسب یک هنر است. زمان اضافه کردن ادویه ها متفاوت است. معمولا توصیه می شود ادویه ها را در روغن سرخ کنید تا اسانس آن ها آزاد شود. مراقب باشید زردچوبه را در روغن سرخ نکنید چون سمی می کند فقط کمی تفت دهید و اگر در ابتدای پخت به غذا اضافه شود مقدار زیادی از این ماده از بین می رود پس بهتر است به آن اضافه کنید. غذا در پایان پخت در ضمن با خورش های گوشت باید در آخر پخت نمک اضافه کنیم. در نیم ساعت آخر همه ادویه ها را با زعفران اضافه می کنیم و می گذاریم خوب سفت شود.