فواید کلروفیل برای بدن و منابع غذایی آن
کلروفیل ترکیبی است که به گیاهان رنگ سبز می دهد و شما بدون شک در کلاس زیست شناسی دبیرستان با آن آشنا شدید، اما آیا می دانستید که می توانید این ماده را به عنوان مکمل غذایی مصرف کنید؟ به عنوان مثال، هنگامی که کلروفیل از انواع مختلف جلبک ها مانند اسپیرولینا یا سبزی های برگ دار می آید، منبع خوبی از پروتئین گیاهی است.
راستی در این مقاله به توضیح فواید این ترکیب برای بدن و عوارض آن می پردازیم پس با ما همراه باشید.
کلروفیل چیست؟
کلروفیل یک رنگدانه محلول در چربی است که در گیاهان یافت می شود. رنگ سبز گیاهان به دلیل وجود این ماده است که به آنها در تولید انرژی از طریق فرآیند فتوسنتز کمک می کند. این ماده برای گیاهان ضروری است اما برای سلامتی انسان نیز فواید زیادی دارد. طرفداران آن معتقدند که این رنگدانه بدن را سم زدایی می کند و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و انرژی فرد را افزایش می دهد. با این حال، مطالعات متعددی وجود دارد که این ادعاها را تأیید می کند.
در حالی که کلروفیل در انواع غذاهای گیاهی یافت می شود، برخی مکمل ها ممکن است حاوی کلروفیل نیز باشند (یک جایگزین نیمه مصنوعی و محلول در آب برای کلروفیل که به جای منیزیم حاوی مس است). جفت این مواد خاصیت آنتی اکسیدانی دارند.
کلروفیل مایع چیست؟
مکمل های کلروفیل قابل نوشیدن یا مایع معمولاً همان کلروفیل هستند. البته می توانید فرم طبیعی این ترکیب را به صورت مکمل به صورت قرص یا پودر نیز تهیه کنید. با این حال، به نظر می رسد که کلروفیل در مقایسه با منابع طبیعی کلروفیل در بدن بهتر جذب می شود.
ارزش غذایی کلروفیل
این ماده کالری، چربی، پروتئین و کربوهیدرات زیادی ندارد. با این حال، ارزش غذایی 1 قاشق غذاخوری (5 میلی لیتر) مکمل کلروفیل مایع را در لیست زیر فهرست کرده ایم:
کالری: 15
چربی: 0 گرم
پروتئین: 0 گرم
کربوهیدرات: 4 گرم
فیبر: 0 گرم
سدیم: 5 میلی گرم
مس: 4 میلی گرم
کلروفیل: 100 میلی گرم
فواید بالقوه کلروفیل برای بدن
این ماده فواید بالقوه زیادی برای سلامت انسان دارد، از جمله سم زدایی خون و کبد و پیشگیری از سرطان. البته همه تحقیقات این ادعاها را تایید نمی کنند.
1. بهبود وضعیت پوست
کلروفیل و شکل مایع آن، زمانی که به صورت موضعی استفاده شود، می تواند در درمان برخی بیماری های پوستی و همچنین کاهش التهاب و رشد باکتری در زخم های پوستی مفید باشد. طبق یک مطالعه، افرادی که دارای منافذ بزرگ و آکنه خفیف تا متوسط بودند، پس از استفاده موضعی از ژل کلروفیلین به مدت 3 هفته، بهبودی در وضعیت پوست خود مشاهده کردند.
یک مطالعه کوچک دیگر نشان داد که وضعیت پوست افراد مبتلا به آفتاب سوختگی پس از استفاده موضعی از ژل کلروفیلین به مدت 8 هفته بهبود یافته است. با این حال، تحقیقات بیشتری برای درک مزایای کلروفیل مایع برای پوست مورد نیاز است.
2. پیشگیری از سرطان
کلروفیل به دلیل خواص آنتی اکسیدانی خود شناخته شده است و ممکن است در پیشگیری از سرطان نیز نقش داشته باشد. طبق تحقیقات، استفاده از این ماده احتمال ابتلا به تومورهای پانکراس و کبد را کاهش می دهد.
در مطالعهای در سال 1997، تقریباً 100 شرکتکننده انسانی در معرض خطر جدی ابتلا به سرطان کبد به دلیل وجود آفلاتوکسین در غذایشان بودند. استفاده از کلروفیل در هر وعده غذایی از این افراد، میزان آفلاتوکسین را در مقایسه با افرادی که دارونما مصرف می کردند، 55 درصد کاهش داد. در مطالعه دیگری که روی موش ها انجام شد، محققان دریافتند که مصرف روزانه این ترکیب باعث کاهش اندازه تومورهای پانکراس می شود.
اگرچه نتایج این تحقیقات حیوانی امیدوارکننده است، اما مطالعات و آزمایشات انسانی کمی در این زمینه انجام شده است. ممکن است ارتباطی بین کلروفیل و پیشگیری از سرطان روده بزرگ وجود داشته باشد، اما تاکنون فقط تحقیقات اولیه انجام شده است. قبل از اینکه متخصصان پزشکی بتوانند این ترکیب را به عنوان یک گزینه پیشگیری از سرطان توصیه کنند، تحقیقات گسترده انسانی مورد نیاز است.
3. پیشگیری از کم خونی فقر آهن
کلروفیل را می توان به عنوان یک ماده “خون ساز” معرفی کرد. به عبارت دیگر این ترکیب می تواند با افزایش تعداد گلبول های قرمز و بهبود کیفیت گلبول های خون با کم خونی ناشی از فقر آهن مبارزه کند.
هموگلوبین مولکولی در گلبول های قرمز است که ساختار شیمیایی مشابه کلروفیل دارد. بنابراین، این ماده گیاهی می تواند یک درمان بالقوه مفید برای افرادی باشد که از کمبود هموگلوبین رنج می برند.
در یک مطالعه، محققان از همودیالیز با کلروفیل سدیم آهن برای درمان افراد مبتلا به کم خونی استفاده کردند. پس از درمان، هموگلوبین، هماتوکریت، فریتین سرم و اشباع ترانسفرین به طور معنی داری افزایش یافت. در یک کارآزمایی بالینی دیگر، اثر یک مکمل حاوی کلروفیلین آهن-سدیم و کلروفیل در کودکان و بزرگسالان مبتلا به کم خونی فقر آهن مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه بهبود در تعداد کل گلبول های قرمز و کیفیت گلبول های خون را گزارش کرد.
سایر مزایای بالقوه شامل بهبود هضم، از بین بردن بوی بدن، خواص ضد التهابی و مزایای ضد پیری است، اما تحقیقات بیشتری برای تایید این ادعاها مورد نیاز است.
خطرات احتمالی استفاده از کلروفیل
مصرف این ماده به هر شکلی بی خطر و غیرسمی است. استفاده از مایع و مکمل این ترکیب خطر کمی دارد، اما هر زمان که مکمل جدیدی را به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کردید، در مورد عوارض احتمالی با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
برخی از افراد پس از مصرف کلروفیل ناراحتی های گوارشی از جمله تهوع، گرفتگی عضلات، اسهال، استفراغ و تغییر رنگ مدفوع را گزارش می کنند. این علائم معمولاً زمانی مشاهده می شوند که این ماده بیش از حد یا با معده خالی مصرف شود.
اگرچه کلروفیل موضعی می تواند باعث تحریک خفیف پوست شود، واکنش های آلرژیک شدید به این ماده به ندرت گزارش می شود. علائم یک واکنش آلرژیک ممکن است شامل کهیر، کهیر، درد شکم، سنگینی قفسه سینه، سرگیجه، ضربان قلب سریع و تورم باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم پس از مصرف، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
شواهد قطعی دال بر اینکه برخی از افراد، از جمله مادران شیرده یا باردار، به هیچ وجه نباید از این ماده استفاده کنند وجود ندارد، اما این مکمل ممکن است با داروها واکنش نشان دهد و حساسیت به نور خورشید را افزایش دهد. با توجه به اینکه هنوز تحقیقات کافی انجام نشده است، بهتر است قبل از مصرف کلروفیل در قرص ها یا مکمل ها با پزشک خود مشورت کنید.
مبلغ خرج کردن
هیچ دوز توصیه شده یا تایید شده ای برای فرم های مایع یا مکمل این ترکیب وجود ندارد. دوز متوسط مکمل های کلروفیلین 100 و 300 میلی گرم است. از آنجایی که این مکمل ها هنوز تاییدیه های بهداشتی ندارند، باید به دنبال محصولاتی باشید که از نظر خلوص، ایمنی و کارایی آزمایش شده اند.
بهترین زمان مصرف کلروفیل چه زمانی است؟
مهم نیست در چه زمانی از روز یک نوشیدنی یا مکمل کلروفیل مصرف میکنید، زیرا فواید مصرف آن به زمان مصرف آن بستگی ندارد.
چگونه کلروفیل را در رژیم غذایی خود بگنجانیم؟
می توانید مکمل های این ماده را به صورت قرص، پودر، روغن یا اسپری تهیه کنید و به روش های زیر این ترکیب را به رژیم غذایی خود اضافه کنید:
اضافه کردن پودر کلروفیل به آب، اسموتی ها، آب میوه ها یا سس ها.
غذاهای سرشار از کلروفیل مانند جعفری، آرگولا، جوانه گندم، جلبک دریایی، اسپیرولینا، نخود فرنگی و اسفناج را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
جعفری و آب را با هم ترکیب کنید تا کلروفیل مایع درست شود.
نوشیدن آب جوانه گندم یا اضافه کردن آن به اسموتی.
منابع غذایی کلروفیل
این ماده در بسیاری از میوه ها و سبزیجات یافت می شود که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم. شناسایی غذاهای حاوی کلروفیل بسیار آسان است. این رنگدانه باعث سبز شدن رنگ سبزیجات می شود. البته میوه ها و سبزیجات حاوی کلروفیل به رنگ های دیگر نیز وجود دارند.
کلم بروکلی.
کلم
سلطنتی
بلند شو
سیب زرد
سیب سبز
لوبیا سبز
فلفل سبز.
کیوی
کاهو
نعناع
جعفری
ریحان بنفش
اسفناج
پیازچه
کدو سبز
جایگزین های کلروفیل
1. آهن
اگر می خواهید از کلروفیل برای درمان کم خونی فقر آهن استفاده کنید، رایج ترین گزینه درمانی برای این بیماری خود آهن است. از پزشک خود بپرسید که کدام مکمل آهن برای شما مناسب است. بر اساس برخی مطالعات، استفاده از مکمل های کیلیت آهن سطح هموگلوبین را سریعتر در افرادی که از کم خونی فقر آهن رنج می برند، بهبود می بخشد.
2. روی
مکملهای روی به درمان آکنه و کاهش تعداد جوشهای التهابی کمک میکنند.
3. ویتامین C
ویتامین C یک آنتی اکسیدان است و به درمان آسیب های پوستی به ویژه آفتاب سوختگی کمک می کند.
چگونه کلروفیل را ذخیره کنیم؟
این مواد باید دور از نور مستقیم خورشید در جای خشک و خنک نگهداری شود. ممکن است لازم باشد برخی از مکمل های کلروفیل را در یخچال نگهداری کنید. اطلاعات مربوط به نگهداری این ماده باید روی برچسب یا بسته بندی آن نوشته شود. همچنین باید این مکمل ها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید و از بسته بودن کامل ظرف آنها اطمینان حاصل کنید. مکمل ها را پس از انقضا دور بریزید.
خلاصه
کلروفیل رنگدانه ای است که به بسیاری از گیاهان رنگ سبز می دهد و همچنین ممکن است برای بدن ما فواید سلامتی داشته باشد. با این حال، شواهد کمی برای حمایت از این ادعا وجود دارد. زمانی که این ماده به صورت مکمل مصرف شود، احتمال بروز عوارضی مانند مدفوع سبز رنگ، گرفتگی شکم و مدفوع شل وجود دارد. این ترکیب را نباید جایگزین داروهای تجویزی یا سایر روش های درمانی مورد نیاز خود کرد و قبل از مصرف مکمل های آن حتما با پزشک خود مشورت کنید تا برای مصرف شما مناسب باشند.