آشپزی

فوت و فن خورش فسنجان در سال ۱۴۰۳ که نمی دانید!

خرید فالوور از سایت اینبو

در این مطلب از سایت سرگرمی روز قصد داریم فوت و فن خورش فسنجانو رازهای خوشمزه شدن آن را به شما بگوییم. پیشنهاد می کنیم حتما در ادامه مطلب همراه ما باشید.

هنر خورش فسنجان

هنر و هنر خورش فسنجان راز طعم خورش فسنجان خوشمزه و خانگی سایت سرگرمی روز امیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار گیرد.

فسنجان خورش معروف غذاهای ایرانی به ویژه در استان گیلان از مواد اولیه مانند گردو، رب انار که می تواند ترش یا شیرین باشد و تکه های مرغ یا گوشت قرمز تشکیل شده است و معمولاً با برنج سرو می شود.

این غذای سنتی که یکی از قدیمی ترین غذاهای ایرانی است در دوره ساسانیان به مناسبت فرا رسیدن ماه اسفند و برای جشن های نوروزی و پایان فصل زمستان تهیه می شد. در این مطلب به روش های پخت مربوط به فسنجان می پردازیم.

در گویش های شمال غربی ایران مانند تالشی و وفسی «ویز» به معنای آجیل و «اینجان» به معنای خرد کردن یا رنده کردن است. در نواحی مرکزی ایران این واژه ها به صورت «فسنجون» یا «فسنجان» تلفظ می شود. بنا به تعبیری دیگر، نام فسنجان ممکن است برگرفته از «اسفندنگ» یک واژه قدیمی باشد.

فسنجان در اکثر مناطق ایران به عنوان یک خورش محبوب و دیرینه تهیه می شود. اگرچه گردو قسمت اصلی این خورش است، اما مواد به کار رفته در آن بسته به ذائقه آشپز یا فرهنگ هر منطقه می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال در شمال کشور به ویژه گیلان فسنجان را معمولا با گوشت مرغ وحشی تهیه می کنند در حالی که در مناطق مرکزی کشور از گوشت قرمز خرد شده برای تهیه آن استفاده می شود.

محصولات لازم برای تهیه خورش قرقاول

3 تا 4 قاشق غذاخوری پیاز سرخ شده

شکر به میزان لازم

1/2 قاشق چایخوری زردچوبه

5 قاشق روغن

یک تکه کامل گوشت مرغ یا اردک

گردوی آسیاب شده نیم کیلوگرم

1/3 فنجان آب

2 قاشق غذاخوری رب انار شیرین

نمک به میزان لازم

طرز تهیه خورش مجلسی فسنجان

در ابتدای خورش فسنجان مرغ را تفت دهید تا سرخ شود سپس پیاز را در روغن باقی مانده تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند. بعد از اضافه کردن نمک و زردچوبه به پیازها، 3 تا 4 پیمانه آب به همراه گردوهای آسیاب شده به مواد اضافه کنید و خورش را با حرارت ملایم بپزید. مرغ را به خورش اضافه کنید و بگذارید خوب بپزد. حدود یک ربع مانده به پایان پخت، رب انار را به خورش اضافه کنید و تا زمانی که روغن خورش از بین برود و آب اضافه ای نداشته باشد ادامه دهید. برای طعم شیرین تر، می توانید کمی شکر به خورش اضافه کنید.

اگر مرغ پخته شد اما خورش کاملاً غلیظ نشد مرغ را از خورش خارج کنید و هنگام سرو دوباره آن را اضافه کنید.

رب انار به عنوان ماده اصلی فسنجان شناخته می شود، اما می توان از شکر و زعفران نیز برای تغییر طعم استفاده کرد. همچنین افزودن آلو به خورش فسنجان می تواند گزینه جذابی باشد. فسنجان را با اردک هم می توان تهیه کرد.

با اضافه کردن رب انار، ممکن است لازم باشد آب بیشتری به خورش اضافه کنید تا زمان کافی برای جوشیدن و آبگیری داشته باشید.

خورش فسنجان را اغلب با برنج سرو می کنند.

خورش فسنجان شمالی چیست؟

نسخه فسنجان که در شمال کشور تهیه می شود از گوشت مرغ استفاده می کند و طعمی شبیه ترش و شیرین دارد. در این دستور بی نظیر، جدا از استفاده از رب انار، از قیسی برای افزودن طعم شیرین به خورش (ترکیب ترش و شیرین) نیز استفاده می شود. فسنجان که متعلق به نواحی شمالی است به دلیل وجود مقدار زیادی گردو از غلظت قابل توجهی برخوردار بوده و با وجود طعم ملاس چندان شیرین نیست.

خورش مازندرانی فسنجان چیست؟

فسنجان مخصوص مازندران با استفاده از پرندگان به عنوان منبع گوشت تهیه می شود و طعم شیرینی دارد که از ترکیب شیرینی و ترش حاصل می شود. طعم خاص این فنجنگ از ترکیب رب انار، آب پرتقال و کمی شکر می آید. این دستور پخت فسنجان به رنگ قهوه ای و نسبتاً روشن تر از سایر نسخه های فسنجان ارائه می شود.

خورش گیلکی فسنجان چیست؟

فسنجان گیلانی به روش سنتی تهیه می شود و طعم ملایمی دارد که حاصل ترکیب ترش و شیرین است. رنگ مشکی این خورش مشخص می شود که گردو را با دقت آسیاب کرده و به صورت خمیر درآورده اند. پخت این خورش در دیگ های سفالی سنتی به نام گاماج که مخصوص منطقه گیلان است انجام می شود.

در روزهای سرد سال مانند پاییز و زمستان از گوشت پرندگانی مانند اردک، غاز و اردک برای تهیه فسنجان گیلانی استفاده می شود. ابتدا گوشت را با رب انار ترش روی آتش می گذارند و سپس رب گردو را اضافه می کنند. برای طعم دادن به ملاس از زردآلو خشک استفاده می کنند و برای تیره شدن رنگ خورش داخل قابلمه یک تکه آهن گرم شده اضافه می کنند و باعث سیاه شدن خورش می شود. از نعل اسب معمولاً به عنوان یک قطعه آهن استفاده می شود، اما می توان از هر جسم آهنی خالص دیگری استفاده کرد.

در فصول گرم سال که شکار نیست از گوشت مرغ یا بوقلمون برای تهیه این خورش استفاده می شود.

این خورش در آشپزی گیلان به «آغوز خروش» نیز معروف است که در زبان گیلکی آغوز به معنای گردو است. در فرهنگ گیلانی وجود رنگ سیاه در فسنجان از ارزش و اهمیت زیادی برخوردار است.

هنر خورش فسنجان

فسنجان یک خورش خوشمزه و پرطرفدار است که با ترکیب گردو و انار ترش تهیه می شود، توصیه هایی برای افزایش کیفیت طبخ فسنجان:

مهم است که گردو را ریز خرد کنید یا خرد کنید زیرا این کار باعث می شود روغن گردو به خوبی در خورش جاری شود.

برای استخراج حداکثر طعم و روغن از گردو، توصیه می شود یک قسمت از گردو را یک بار و بقیه را سه بار آسیاب کنید.

آسیاب گردو باید بلافاصله قبل از درست کردن فسنجان انجام شود تا از طراوت و طعم آن استفاده شود.

قبل از افزودن گردوی آسیاب شده به خورش تفت داده و بپزید تا طعم بهتری پیدا کند اما مراقب باشید زیاد تفت ندهید وگرنه خورش تلخ می شود.

برای زیباتر شدن خورش می توانید گوشت را ریز خرد کنید.

برای شیرین شدن خورش می توانید یک قاشق غذاخوری شکر اضافه کنید که علاوه بر طعم، رنگ خورش را نیز تیره می کند.

اگر بعد از اضافه کردن گردو خورش نازک شد می توانید:

سیب رنده شده را اضافه کنید تا خورش شیشه ای و غلیظ شود.

مقداری آلو اضافه کنید تا خورش غلیظ شود.

نشاسته را با آب مخلوط کرده و به خورش اضافه کنید تا غلیظ شود.

برای افزایش لعاب خورش از سیب زمینی رنده شده استفاده کنید.

به جای اضافه کردن مقدار زیادی آب در ابتدا، پخت و پز را با کمترین مقدار آب شروع کنید و آب را به تدریج اضافه کنید.

اگر بعد از پختن گوشت خورش روغن کافی نداشت، هر 15 دقیقه یک تکه یخ به آن اضافه کنید.

برای تنظیم اسیدیته خورش، رب انار را کم کم اضافه کرده و بعد از 15 تا 30 دقیقه دوباره میل کنید.

پخت کامل فسنجان 5 تا 6 ساعت طول می کشد. پس صبور باش

ادویه هایی مانند زعفران، زردچوبه، فلفل سیاه، دارچین و زنجبیل می توانند به طعم، رنگ و عطر خورش کمک کنند. انتخاب ادویه ها به ذائقه شخصی بستگی دارد.

هنر و تکنیک درست کردن ادویه خورش فسنجان

در انتخاب ادویه ها برای طعم دادن به غذا باید دقت کرد.

ادویه های مورد استفاده در تهیه خورش فسنجان شامل نمک، زردچوبه، زعفران، فلفل سیاه و دارچین می باشد.

زعفران در ایجاد عطر و طعم مطلوب فسنجان نقش اساسی دارد و یکی از اجزای اصلی این غذا به شمار می رود. افزودن کمی شکر می تواند طعم خورش را بهتر کند. علاوه بر این استفاده از گردوی تازه و گیاهان معطر طعم و طراوت بی نظیری به فسنجان می دهد.

دارچین یک افزودنی اختیاری به خورش فسنجان است و می‌توان آن را بنا به ذائقه فردی استفاده کرد. استفاده از فلفل سیاه در این خورش باید به مقدار مناسب باشد تا طعم اصلی خورش را تحت تاثیر قرار ندهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا