مزایا و معایبِ «اصلاحات قانون بیمه بیکاری»
اواسط بهمن ماه 1402، علی حسین رعیتی فرد، معاون روابط کار با اشاره به اصلاح قانون بیمه بیکاری گفت: در حال تغییر موادی از قانون بیمه بیکاری با حضور شرکای اجتماعی هستیم که اصلاحیه آنها در شورای دولت پیشنهاد می شود تا پس از اصلاح به عنوان لایحه دولت به مجلس ارسال شود.»
اصلاحات اخیر در بیمه بیکاری
به گزارش سرگرمی روز، حدود یک ماه بعد، در 22 اسفند، خبرهایی مبنی بر اصلاح بیمه بیکاری منتشر شد. سازمان تامین اجتماعی در این روز در پیامی تاکید می کند: «این سازمان برای اجرای هنر است. ماده 9 قانون بیمه بیکاری در زمینه آموزش و بازآموزی بیمه شدگانی که به دلایل قهری شغل خود را از دست داده اند.
طی این اصلاحات، سازمان تامین اجتماعی با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان فنی و حرفه ای کشور؛ تفاهم نامه سه جانبه امضا شد. در این تفاهم نامه که به امضای علی حسن رعیتی فرد، معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی و سرگرمی روزداد عظیمی، معاون وزیر و سرپرست معاونت فنی و حرفه ای رسید. پیش بینی می شود سازمان فنی و حرفه ای دوره های ویژه مهارت آموزی مشمولین بیمه بیکاری را تنظیم کند تا امکان اشتغال مجدد برای آنان فراهم شود. سازماندهی با توجه به فرصت های شغلی مورد نیاز بازار کار در هر منطقه و تقاضای کارفرمایان.
بر اساس این تفاهم نامه، ادارات تعاون، کار و رفاه استان ها موظفند مشمولان بیمه بیکاری را که حداقل 6 ماه از مدت بیمه بیکاری آنها باقی مانده است، بر اساس سن، جنسیت، رشته تحصیلی، مهارت و شغل قبلی و بر اساس ضوابط طبقه بندی کنند. نیازهای بازار کار در منطقه و تقاضای نیروی کار توسط کارفرمایان برای ورود آنها به سازمان فنی و حرفه ای برای گذراندن دوره های آموزشی مهارتی.
بر اساس این درک سه جانبه؛ سازمان فنی و حرفه ای متعهد می شود دوره های آموزشی را با توجه به نیاز بازار کار هر منطقه و تقاضای کارفرمایان برگزار کند و افرادی که از ثبت نام و شرکت در دوره های آموزشی امتناع می ورزند لیست کند. یا از این دوره ها خارج شوند، در پایان هر ماه به تعاونی، ادارات کار و رفاه اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی ارسال می شوند. و نکته این است که بر اساس بند «ب» ماده 8 قانون بیمه بیکاری مصوب 1369، ارائه بیمه بیکاری برای افرادی که بدون عذر موجه از شرکت در دوره های آموزشی خودداری کنند، قطع می شود.
دوره های آموزشی مهارت اجباری
حال به نظر می رسد با فراهم شدن زمینه های اعمال هنر. ماده 9 قانون بیمه بیکاری، ارائه بیمه بیکاری برای برخی از کارگران ممکن است فسخ شود. در این خصوص آرمین خوشتی، کارشناس ارشد حقوق و روابط کار به ایلانا می گوید: بیکاران باید هوشیار و مراقب باشند از شرکت در دوره های آموزشی سازمان فنی و حرفه ای کشور خودداری کنند. در صورت عدم شرکت در این دوره ها طبق تفاهم نامه جدید بیمه بیکاری آنها قطع می شود.
به گفته وی شرکت در این دوره ها کاملاً الزامی بوده و با هدف آموزش یا افزایش سطح مهارت های حرفه ای کارگر انجام می شود.
نکات و فواید
بر اساس این قرارداد، شرکت مشمولان بیمه بیکاری در این دوره های فنی و حرفه ای کاملا رایگان است و کارگران مجبور به پرداخت از جیب خود نیستند. بنابراین کارگران باید مراقب باشند که برای این دوره ها هزینه ای دریافت نکنند.
اما مشکل بعدی، به گفته خوشقتی، لزوم همسویی این دوره های آموزشی مهارتی با تخصص کاری و شغلی کارگران است. ادارات کار استانی باید کارگران را به خوبی طبقه بندی کرده و بر اساس تجربه و مهارت آنها را به دوره های مهارتی مناسب هدایت کنند.
وی تاکید می کند: نتیجه این دوره های اجباری باید ارتقای مهارت و تجربه کارگران بیکار باشد تا پس از گذراندن این دوره ها فرصت های شغلی بهتر و شایسته تری را پیش روی خود ببینند و بتوانند سطح حقوق و مزایای محل را ارتقا دهند. ارتقاء مهارت