مضرات غذاهای فوق فرآوریشده؛ غذاهای گیاهی را تازه یا منجمد مصرف کنید
یافته های جدید نشان می دهد که خوردن غذاهای گیاهی بسیار فرآوری شده برای قلب مضر است و حتی ممکن است خطر مرگ زودرس را افزایش دهد.
به گزارش سرگرمی روز، نتایج این مطالعه که این هفته در مجله The Lancet Europe منتشر شد، نشان می دهد که غذاهای گیاهی بسیار فرآوری شده خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را تا 5 درصد و خطر مرگ زودرس را تا 13 درصد افزایش می دهند.
غذاهای فوق فرآوری شده غذاهایی هستند که از مراحل و افزودنی های زیادی در فرآیند تولید خود استفاده می کنند. این غذاها معمولاً سرشار از قند، نمک، چربی های ناسالم، مواد نگهدارنده، رنگ ها و طعم دهنده های مصنوعی هستند و در نتیجه ارزش غذایی ندارند.
در این مطالعه بیش از 118000 نفر از افراد 40 تا 69 ساله به سوالاتی در مورد رژیم غذایی خود پاسخ دادند. نتایج این مطالعه نشان داد که اگر تنها 10 درصد از غذاهای گیاهی بسیار فرآوری شده با گیاهان تازه، منجمد یا کمتر فرآوری شده جایگزین شوند، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی تا 7 درصد کاهش می یابد و خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی نیز کاهش می یابد. 13 درصد ٪.
دکتر فرناندا راوبر، نویسنده اصلی این مطالعه در دانشکده بهداشت عمومی در دانشگاه سائوپائولو در برزیل، گفت: “رژیم غذایی گیاهی می تواند سلامت قلب و عروق شما را بهبود بخشد، به شرطی که شامل غذاهای بسیار فرآوری شده نباشد. “
به گفته کارشناسان، بسیاری از محصولات گیاهی موجود در بازار سرشار از چربی اشباع شده، شیرین کننده های مصنوعی، نمک و همچنین آلاینده های ناشی از فرآوری صنعتی هستند و به طور مستقیم با افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا، تصلب شرایین، کلسترول خون بالا و مقاومت در ارتباط هستند. انسولین، عواملی که در نهایت خطر بیماری قلبی را افزایش می دهند.
روش های پردازش و پخت در تولید غذاهای گیاهی بسیار فرآوری شده می تواند منجر به تشکیل “گلیکاسیون پیشرفته” (AGE) شود. گلیکاسیون پیشرفته ترکیبات مضری هستند که در هنگام پخت و پز در دمای بالا، قندها با پروتئین یا چربی واکنش نشان می دهند. مصرف بیش از حد این ترکیبات با التهاب، استرس و افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی مرتبط است. همچنین، میزان پردازش انجام شده روی غذاهای گیاهی می تواند مواد مغذی مانند فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی را از بین ببرد.
کارشناسان توصیه می کنند که افراد از غذاهای حاوی مواد افزودنی مختلف مانند امولسیفایرها، نشاسته های اصلاح شده و طعم دهنده های مصنوعی اجتناب کنند. ترکیب این مواد منجر به تغییراتی در میکروبیوم روده می شود و همه چیز از خلق و خو گرفته تا سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار می دهد. این مواد را می توان در سوسیس های گیاهی، نوشیدنی های طعم دار گیاهی، پنیر گیاهی و تنقلات بسته بندی شده یافت.
منابع بدون چربی پروتئین مانند سویا، لوبیا و حبوبات، همراه با سبزیجات رنگارنگ، سبزیجات برگ دار و غلات کامل مانند کینوا و جو، و چربی های سالم مانند آجیل و دانه ها جایگزین خوبی برای غذاهای فرآوری شده هستند.