چطور عسل تقلبی را تشخیص دهیم؟!
عسل همیشه یکی از پرطرفدارترین غذاها در دنیا بوده و تقاضا برای مصرف این غذای خوشمزه رو به افزایش است.
به گزارش سرگرمی روز، در سال 2023 میزان مس وارداتی به انگلیس حدود 89.8 میلیون پوند برآورد شده است. اما عسل یکی از محصولاتی است که تولید مصنوعی و تقلبی آن کار سختی نیست و در بسیاری از موارد شربت هایی برای رقیق شدن عسل خالص به آن اضافه می شود.
بر اساس گزارش گروه اروپا در سال 2023، 46 درصد از 147 نمونه عسل مورد آزمایش با شربتهای گیاهی ارزانقیمت برای ساخت عسل تقلبی و ارزانتر مخلوط شدند. از آنجایی که ویژگیهای عسل به دلیل منابع شهد، فصل برداشت و جغرافیا متفاوت است، تشخیص محصولات تقلبی دشوار و پیچیده خواهد بود و از طرفی روشهای تشخیص اصالت عسل بسیار پرهزینه و زمانبر است. به همین دلیل است که تمایل زیادی برای آزمایش های قابل اعتماد و تصویب قوانین جدید برای مبارزه با تقلب عسل وجود دارد.
اکنون دانشمندان دانشگاه کرانفیلد دو روش جدید را برای تعیین سریع و دقیق اصالت عسل با موفقیت آزمایش کرده اند.
تشخیص عسل تقلبی بدون باز کردن شیشه
دکتر ماریا آناستازیادی، مدرس بیوانفورماتیک در دانشگاه کرانفیلد، اکنون یک پروژه تحقیقاتی را با همکاری آژانس استانداردهای غذایی و شورای تأسیسات علم و فناوری بریتانیا (STFC) با استفاده از تکنیک تخصصی آنالیز نور برای شناسایی عسل بدون باز کردن محصولات تقلبی شناسایی میکند.
برخی از نمونههای عسل بریتانیا با شربت برنج و قند چغندر با استفاده از روش طیفسنجی افست غیر تهاجمی رامان (SORS) (بیشتر در تشخیصهای دارویی و امنیتی استفاده میشود) آزمایش شدند. این روش در تشخیص شربت قند در عسل بسیار دقیق بود. SORS به سرعت آثاری از مواد تشکیل دهنده محصول را شناسایی می کند. بعدها، دانشمندان این تکنیک را با یادگیری ماشینی ترکیب کردند و با موفقیت شربت های قند را از منابع مختلف گیاهی شناسایی و شناسایی کردند.
استفاده از این روش تجزیه و تحلیل ساده است و دستگاه های آن قابل حمل هستند و بنابراین به نظر می رسد یک روش غربالگری ایده آل برای آزمایش مس در طول زنجیره تامین باشد. دکتر آناستازیادی گفت: عسل گران است و تقاضای زیادی دارد. بنابراین کلاهبرداران به سراغ آن می روند و با جعل هویت ارائه دهندگان واقعی اعتماد مصرف کنندگان را از بین می برند. این روش اکنون یک ابزار سریع و موثر برای شناسایی نمونههای مشکوک مس است که از مصرفکنندگان محافظت میکند و زنجیرههای تامین را تایید میکند.»
ردیابی DNA در شناسایی عسل تقلبی
مطالعه دوم از بارکدهای DNA استفاده کرد. این پروژه با همکاری آژانس استانداردهای غذایی و موسسه امنیت غذایی جهانی در دانشگاه کوئینز بلفاست برای شناسایی شربت های برنج و ذرت در نمونه های عسل از بریتانیا انجام شد.
دانشمندان از 17 نمونه عسل جمع آوری شده توسط زنبورداران بریتانیایی در فصول مختلف و از منابع شهد گل، به همراه چهار نمونه عسل بریتانیایی که از سوپرمارکت ها و خرده فروشان آنلاین خریداری شده بود، استفاده کردند. سپس این نمونه ها با شربت های ذرت و برنج تولید شده در طیف وسیعی از کشورها مخلوط شدند.
روش بارکد DNA که قبلاً برای شناسایی گونههای گیاهی در محصولات غذایی استفاده میشد، در تجزیه و تحلیل ترکیب هر نمونه مؤثر بود و شربتها را حتی در سطح تقلب 1 درصد با موفقیت شناسایی کرد.
دکتر آناستازیادی گفت: تا به امروز روشهای DNA به طور گسترده برای تایید اصالت عسل مورد استفاده قرار نگرفته است. اما مطالعه ما نشان داد که این یک روش قوی و قابل اعتماد برای تشخیص تقلب و تأیید منشاء شربت های اضافه شده به عسل است. تنوع گسترده ترکیبات عسل، تشخیص اصالت آن را دشوار می کند. اما با استفاده از این فناوری می توان عسل های تقلبی را تشخیص داد.»
سوفی داد، که پروژه دکترای او در زمینه شناسایی اصالت عسل است، گفت: «در دسترس بودن نمونه هایی با منشا و خلوص شناخته شده برای اعتبارسنجی روش ها بسیار مهم است. با تشکر از انجمن زنبورداران که همکاری نزدیکی با پروژههای ما داشت. استفاده از این دو روش در کنار هم شانس تشخیص قند مصنوعی در عسل را افزایش میدهد.