کودکان ۱۰ کیلو چاقتر شدهاند
بیماری های قلبی عروقی مهم ترین عامل مرگ و میر ایرانیان است. بیماری هایی که طبق آمار وزارت بهداشت و سازمان ثبت احوال کشور، سالانه حدود 140 هزار نفر جان خود را از دست می دهند و هزاران نفر را در بیمارستان بستری یا معلول می کند. بر اساس آخرین آمار مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت، سالانه بیش از 40 درصد مرگ و میرها در کشور مربوط به بیماری های قلبی است.
به گزارش سرگرمی روز، سکته قلبی یکی دیگر از عوامل مهم مرگ و میر ایرانیان است. آمارها نشان می دهد که سن بیماری های قلبی کاهش یافته و روزانه بیش از 300 نفر در کشور بر اثر سکته قلبی جان خود را از دست می دهند. به گفته کارشناسان، استرس مزمن، استعمال دخانیات و قلیان، کم تحرکی، اضافه وزن و چاقی و همچنین هوای آلوده از جمله عوامل ابتلا به بیماری های قلبی است. حمله قلبی ناشی از 5 عامل وراثت، سیگار کشیدن، فشار خون بالا، چربی بالا و دیابت است.
دکتر منوچهر کارونی، متخصص قلب و عروق درباره عوامل موثر بر بیماری های قلبی توضیح می دهد: جدا از وراثت و ژنتیک، استرس ناشی از فشار اقتصادی، زندگی شهری، تغذیه نامناسب و کم تحرکی از عوامل اصلی بیماری های قلبی و عروقی و فشار خون بالا است. آمار این بیماری ها در ایران است.
وی با بیان این مطلب ادامه می دهد: مردم هیچ وقت خبرهای خوب دریافت نمی کنند، تلویزیون همیشه اخبار منفی و استرس زا دارد، کودکان طوری تغذیه می شوند که از کودکی به فست فودها عادت کرده اند و مصرف چربی های مضر، فعالیت بدنی و ورزش به حداقل ممکن کاهش می یابد که خطر چربی خون و چاقی را افزایش می دهد کودکان امروزی 10 کیلوگرم از کودکان 50 سال پیش چاق تر هستند. همه اینها جمع می شود و باعث بیماری قلبی می شود.
این متخصص قلب ادامه می دهد: محیط ارثی و خانوادگی، نوع تغذیه، ورزش نکردن، چاقی، استرس، شیوع بالای دیابت، کلسترول بالا و فشار خون دست به دست هم داده و باعث می شود که فرد در سنین 30 تا 40 سالگی دچار سکته شود. قلب آهسته یا مرگ ناگهانی.
می گوید: هیچ کجای دنیا به اندازه ما استرس ندارند. آنها زندگی آرام خود را دارند. همچنین بسیاری از کشورها برنامه های کنترل بیماری های قلبی عروقی دارند، اما ما نداریم. به عنوان مثال، در هلند، حمله قلبی عامل اصلی مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی بود، اما آنها آن را تحت کنترل گرفتند و آمار آن را کاهش دادند. رژیم غذایی آنها چرب است اما رژیم ما ایرانی ها گلوکز یا نشاسته است.
همه باید گواهی پزشکی داشته باشند
راه کنترل بیماری های قلبی و سایر بیماری های غیرواگیر در کشور چیست؟ دکتر کارونی در این زمینه توضیح می دهد: من بارها در گفتگو با رسانه ها از جمله صدا و سیما تاکید کرده ام که هر فردی از بدو تولد گواهی پزشکی داشته باشد. مثلاً اگر مادرش چاق باشد، پدربزرگ مادری او در 40 سالگی بر اثر سکته قلبی فوت کرده باشد، شوهرش سیگاری باشد، مادربزرگش دیابت و فشار خون داشته باشد، همه اینها باید در گواهی پزشکی و فرزند ثبت شود. برای داشتن این گواهی باید وقتی به مدرسه می رود با دیدن گواهی پزشکی مدرسه می تواند نوع رژیم غذایی و نوع ورزش او را مشخص کند و از این طریق بیماری ها را به تعویق بیندازیم یا کنترل کنیم.
این متخصص قلب می گوید: من بارها این حرف ها را زده ام و تذکر داده ام اما هیچکس توجهی نکرده است. در حالی که این موضوع مهمی است. بسیاری از مردم نمی دانند فشار خون بالا دارند، نمی دانند بیماری قلبی تا چه حد می تواند خطرناک باشد و داشتن گواهی پزشکی اقدام مهمی برای افزایش آگاهی مردم است.
وی با تاکید بر اینکه همه بیماری ها ارثی هستند، می گوید: فردی که پدرش بر اثر سکته قلبی فوت کرده است 3 برابر بیشتر از فردی که سکته قلبی نکرده است، دچار سکته قلبی می شود. دیابت و فشار خون بالا نیز ارثی هستند و عامل ارثی نقش مهمی در ابتلا به این بیماری دارد. اگر همه از دوران کودکی گواهی پزشکی داشته باشند، می توانیم حداقل سن بیماری را کاهش دهیم. مثلاً اگر در خانواده ای سکته شایع است سعی می کنیم فرزند این خانواده را به رژیم غذایی فست فود عادت ندهیم یا مثلاً به جای چیپس و پفک او را به لواشک و آلبالو خشک و … عادت دهیم. اما متاسفانه هیچ کس توجهی نمی کند و بیماری قلبی همچنان عامل اصلی مرگ و میر در کشور است.