18 جای دیدنی در اطراف کرمان
جاهای دیدنی اطراف کرمان جاذبههای تاریخی، فرهنگی و طبیعی هستند که بسیاری از آنها هنوز ناشناخته ماندهاند. بازدید از این جاذبهها در سفر به کرمان بسیار لذتبخش است.
شهر کرمان یکی از کهنترین شهرهای ایران است و آثار تاریخی متعددی در گوشه و کنار و اطراف آن وجود دارند. جاهای دیدنی کرمان گردشگران بسیاری را در طول سال به این شهر جذب میکنند و جاهای دیدنی اطراف کرمان نیز از مهمترین بناهای تاریخی و جذابترین دیدنیهای طبیعی ایران هستند. قرار گرفتن شهر کرمان در منطقهای کویری و در عین حال مرتفع، آب و هوای این شهر و محیط اطراف آن را نسبت به سایر مناطق کویری ایران معتدلتر میکند.
برای بازدید از جاهای دیدنی اطراف کرمان بهترین زمان، فصلهای بهار و پاییز هستند؛ البته تماشای بسیاری از دیدنیهای اطراف کرمان در زمستان نیز خالی از لطف نیست. اگر قصد سفر به کرمان را دارید میتوانید با ما همراه شوید تا شما را با دیدنیهای حوالی شهر کرمان آشنا کنیم. بعضی از این دیدنیها آنچنان که شایسته آن هستند، تاکنون معرفی نشدهاند.
با آشنایی بیشتر با جاهای دیدنی اطراف کرمان میتوانید از سفر خود به این منطقه باستانی و کهن، لذت بیشتری ببرید. گرچه بهترین زمان سفر برای بازدید از هرکدام از این دیدنیها دستهبندی شدهاند، میتوانید با توجه به علاقهمندی خود، زمانهای مختلفی از سال را برای بازدید از این مکانها انتخاب کنید.
جاهای دیدنی اطراف کرمان:
فصل بهار یکی از بهترین زمانها برای بازدید از جاهای دیدنی اطراف کرمان است. در این فصل بخشهای کویری اطراف کرمان هوای معتدلتری دارند و ییلاقهای اطراف کرمان نیز در زیباترین حالت هستند. بسیاری از دیدنیهای تاریخی اطراف کرمان نیز در این فصل شرایط مناسبی برای بازدید دارند، اما به خاطر داشته باشید که این زمان از سال شلوغترین زمان برای سفر نیز است . در این بخش به معرفی بهترین جاهای دیدنی اطراف کرمان در بهار میپردازیم.
باغ فتح آباد
- فاصله: ۲۲ کیلومتری شمال غربی کرمان، ۳۰ دقیقه
- آدرس: شمال غربی کرمان، جاده زنگی آباد، جاده باغ فتح آباد، باغ فتح آباد (مشاهده روی نقشه)
- تاریخی، ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران
- جاهای دیدنی اطراف کرمان در بهار
باغ فتح آباد یا باغ عمارت بیگلر بیگی، از بناهای تاریخی به جا مانده از دوران حکومت قاجاریان در نزدیکی شهر کرمان است. این باغ نیز مانند بسیاری از باغهای ایرانی برای مدیریت صحیح آب در جوار چشمه و قنات ساخته شده است. باغ فتح آباد توسط «فضل علی خان بیگلربیگی» که یکی از حاکمان کرمان بود در حدود سال ۱۲۵۵ هجری قمری ساخته شد.
عکاس و منبع عکس: محمد جواد کیانی از خبرگزاری تسنیم
در میان باغ فتح آباد حوضی زیبا و بزرگ قرار دارد که اطراف آن را درختان باغ فرا گرفتهاند. ساختمان عمارت دو طبقه دارد و به حوض وسط باغ مشرف است. در طول سالیان اخیر آسیبهای بسیاری به بنای این کاخ و اطراف آن وارد شده، اما در حال حاضر با بازسازی باغ و عمارت، این بنا رنگ و بویی دیگر گرفته است. در سفر به کرمان میتوانید با بازدید از باغ فتح آباد لذت قدم زدن میان یکی از باغهای ایرانی را تجربه کنید.
آرامگاه شاه نعمت الله ولی
- فاصله: ۳۷ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، ۳۰ دقیقه
- آدرس: جاده هفت باغ، ماهان، خیابان ولایت، آرامگاه شاه نعمت الله ولی (مشاهده روی نقشه)
- تاریخی، ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران
- جاهای دیدنی اطراف کرمان در بهار
آرامگاه شاه نعمت الله ولی از دیگر دیدنیهای تاریخی اطراف کرمان در شهر ماهان است. این آرامگاه در حدود ۳۵ هزار متر مربع مساحت دارد و قدمت آن به دوره صفویان میرسد. بنای آرامگاه اتاقی چهارگوش با طاق گنبدی شکل است و آن را در سال ۸۴۰ هجری قمری بنا کردهاند.
آرامگاه شاه نعمت الله ولی در مجموعهای شامل بناهای تاریخی مختلف قرار گرفته است که هرکدام از بناها معماری منحصربهفردی دارند. بناهای این مجموعه از دوران تیموریان تا قاجار ساخته شدهاند. در تزیین بنای آرامگاه شاه نعمت الله ولی از نقاشیهای روی گچ، کاشیکاریهای لاجوردی و فیروزهای و نقوش اسلیمی بهره بردهاند. سنگ قبر این آرامگاه از جنس سنگ مرمر است و نام ۱۲ امام و آیههایی از قرآن روی آن حک شدهاند.
در بخش جنوب غربی آرامگاه شاه نعمت الله ولی مکانی موسوم به چله خانه وجود دارد که زمان ساخت آن مربوط به دوره پس از تیموریان است. از این مکان بهعنوان محل چله نشینی شاه نعمت الله ولی یاد میکنند. از بخشهای دیگر این مجموعه میتوان رواق شاه عباسی مربوط به دوره صفویه و صحنهای میرداماد، اتابکی، وکیلی و حسینیه، متعلق به دوره قاجار را نام برد.
از دیگر ویژگیهای آرامگاه شاه نعمت الله ولی میتوان به درهای ورودی این بقعه اشاره کرد که زیبایی بسیار دارند. کتابخانه و موزه این آرامگاه نیز از مهمترین بخشهای این مجموعه هستند که مورد توجه گردشگران قرار میگیرند. در موزه این آرامگاه ابزار و نشانههای تصوف و کتابهای خطی با چاپ سنگی به چشم میخورند. در جنوب غربی دالان ورودی، آرامگاه «امیر نظام گروسی» قرار دارد که شخصیتی برجسته در دوران قاجار بود. گرچه بخشهایی از این مجموعه در زلزله سال ۱۳۶۰ آسیب دیدند، در حال حاضر با بازسازیهای انجام شده شرایط مناسبی دارند.
باغ شاهزاده ماهان
- فاصله: ۳۸ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، ۳۵ دقیقه
- آدرس: کرمان، بزرگراه هفت باغ، ماهان، جاده باغ شاهزاده (مشاهده روی نقشه)
- تاریخی، ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران و میراث جهانی یونسکو
- جاهای دیدنی اطراف کرمان در بهار
باغ شاهزاده ماهان از زیباترین نمونههای باغ ایرانی است که در نزدیکی شهر ماهان در استان کرمان قرار دارد. قدمت این باغ به اواخر دوره سلطنت قاجاریان میرسد و گرچه دستور ساخت باغ شاهزاده ماهان توسط «محمد حسن سردار ایروانی» داده شده بود، در زمان حاکم پس از آن یعنی «میرزا ناصر الدوله» ساخته شد. قرار گرفتن باغ شاهزاده ماهان در دامنههای کوه «تیگران» سبب خوش آب و هوایی و سرسبزی این باغ میشود.
باغ شاهزاده ماهان که از آن با عنوان باغ شازده نیز یاد میشود از معروفترین آثار دیدنی ایران است که شهرتی جهانی دارد. نام این اثر بههمراه هشت باغ ایرانی دیگر، در فهرست میراث جهانی یونسکو دیده میشود و همین مطلب بر شهرت این باغ افزوده است.
از زیباترین بخشهای باغ شاهزاده میتوان به سردر ورودی این باغ اشاره کرد. سردر ورودی مانند قاب عکسی زیبا، منظره حوض، فوارهها و درختان را در خود جا داده است. عمارت اصلی یا کوشک در انتهای باغ قرار دارد و شامل بخش شاهنشین، سردر ورودی عمارت و حمامها میشود. ارتفاع دروازههای ورودی سردر عمارت باغ به حدود سه متر میرسد و پس از گذر از آن میتوانید پلکان ورودی اتاقها را ببینید. از اتاقهای طبقه بالای این ساختمان برای تماشای باغ و سکونت استفاده میشد، اما اقامتگاه اصلی باغ، عمارت شاهنشین یا بالا خانه بود. حوض بزرگ باغ با پنج فواره، مقابل این عمارت قرار دارد.
از جالبترین بخشهای باغ در گذشته، فوارههای میان حوض بودند که بدون استفاده از نیروی برق و بر اساس اختلاف ارتفاع کار میکردند. معماران این باغ در گذشته خمرههای متصل به هم داخل این فوارهها کار گذاشتهاند که جریان آب در میان فوارهها بر اثر اختلاف ارتفاع آنها را هدایت میکند. منبع اصلی آب مورد نیاز این باغ از قنات تیگران در ارتفاعات جوپار تامین میشود. شیب مناسب و مهندسی شده باغ نیز امکان آبرسانی به نقاط مختلف باغ بهصورت طبیعی را ممکن کرده است. عمارتهای باغ شاهزاده چشمانداز عالی از مناظر اطراف و کوهستان دارد.
برای رفتن به باغ شاهزاده ماهان میتوانید به ۶ کیلومتری شهر ماهان در مسیر جاده کرمان-بم بروید. در حال حاضر رستورانی در عمارت شاهنشین این باغ دایر است و از گردشگران پذیرایی میکند. در غرفههایی نیز انواع صنایع دستی کرمان برای فروش وجود دارند که میتوانید برای سوغات از آنها خرید کنید.
آبشارهای سیمک
- فاصله: ۴۴ کیلومتری شمال شرقی کرمان، ۵۰ دقیقه
- آدرس: جاده کوهپایه، جاده سیمک، آبشارهای سیمک (مشاهده روی نقشه)
- طبیعی
- جاهای دیدنی اطراف کرمان در بهار
آبشارهای سیمک از دیگر دیدنیهای طبیعی اطراف کرمان در مسیر جاده کوهپایه هستند. این آبشارها شامل ۱۲ آبشار طبیعی میشوند که در تنگهای زیبا به همین نام در شمال روستای کوهپایه قرار گرفتهاند. تنگه سیمک تنگهی باریک با پهنای سه تا پنج متر است و به همین دلیل برای صعود به بالای این آبشارها باید تجهیزات مناسب و ابزار فنی در اختیار داشته باشید.
آب و هوای مناسب و طبیعت دلپذیر سبب بازدید گردشگران از این تنگه در طول سال میشود. پیاده روی در میان درهها و تماشای زیباییهای اطراف در نزدیکی منطقهای کویری بسیار دلپذیر است. برای رسیدن به آبشارهای سیمک، باید از روستاهای ده لولو، انارستان، سیمک، اسلام آباد، عبدل آباد و روستای درب آسیاب بگذرید و پس از رسیدن به اردوگاه شهید باهنر، جاده سنگچین شده تا تنگه سیمک را ادامه دهید تا به آبشارها برسید.
آبشارهای دره سختی (فوسک)
- فاصله: ۵۰ کیلومتری شمال شرقی شهر کرمان، یک ساعت مسیر ماشین رو
- آدرس: جاده کوهپایه، بعد از روستای ده لولو، روستای فوسک (مشاهده روی نقشه)
- طبیعی
- جاهای دیدنی اطراف کرمان در بهار
آبشارهای دره سختی یا همان آبشارهای فوسک از پر طرفدارترین جاذبههای طبیعی اطراف کرمان هستند. این آبشارها در فاصله کوتاهی از شهر کرمان و در دامنههای شمال شرقی «کافر کوه» قرار گرفتهاند. برای رسیدن به این آبشارهای زیبا باید از روستای فوسک در مسیری خاکی و با شیب بالا به درههای عمیق وارد شوید. در طول مسیر از میان کوههای پرپیچوخم عبور خواهید کرد. این منطقه را بهدلیل شیب بالا و سختیهای کوهپیمایی که دارد با عنوان دره سختی میشناسند.
پیمودن کامل مسیر و صعود به قله کافر کوه چند روز طول میکشد و نیاز به آمادگی بدنی بالا و تجهیزات فنی کوهنوردی دارد. در بخشهای مختلف دره سختی بیش از ۴۵ آبشار با ارتفاع حداقل سه متر وجود دارند که بر اثر جریان آب رودخانه تشکیل شدهاند. این دره از منحصر بهفردترین نقاط طبیعی در استان کرمان به شمار میرود و ویژگیهای برجسته طبیعی آن توجه طبیعت دوستان را جلب میکند.
آبشارها و جریان رودخانهها در دره سختی، منبع تامین آب باغهای منطقه شهداد هستند. برای نخستین بار در سال ۱۳۸۸ شمسی، تیم امداد و نجات هلال احمر توانستند این مسیر را پیمایش کامل کنند و پس از آن گروههای مختلف کوهنورد و صخرهنورد به این منطقه سفر کردند. برای رفتن به این دره بهتر است با راهنمای مناسب و در صورت داشتن آمادگی جسمانی کافی، اقدام کنید.
روستای سکنج
- فاصله: ۵۰ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، ۴۵ دقیقه
- آدرس: ماهان، بزرگراه کرمان-بم، جاده روستای سکنج، روستای سکنج (مشاهده روی نقشه)
- طبیعی
- جاهای دیدنی اطراف کرمان در بهار
روستای سکنج در قسمت شرقی شهر ماهان و شمال جاده کرمان-بم قرار دارد. این روستا نیز یکی دیگر از ییلاقهای معروف اطراف کرمان است که رودخانه و طبیعت سرسبز و زیبایی اطراف آن ، گردشگران بسیاری را به این منطقه جذب میکنند. قدمت روستای سکنج به حدود ۷۰۰ سال میرسد و چنارهای کهنسال آن جلوهای خاص به این روستا بخشیدهاند.
روستای سکنج مملو از باغهای میوه و دشتهای سرسبز است. اگر در امتداد رودخانه سکنج حرکت کنید، به آبشاری زیبا در درههای شمالی این روستا خواهید رسید. این مسیر از زیباترین چشماندازهای طبیعی میگذرد و برای رفتن به آن باید آمادگی جسمانی و لباس و وسایل مناسب داشته باشید. آرامگاه «شیخ علی بابا»، عارف معروف کرمانی در نزدیکی روستا از دیگر جاذبههای این منطقه به شمار میرود. کوههای اطراف روستای سکنج مانند کوه «پلوار» از بهترین گزینهها برای علاقهمندان کوهنوردی هستند.
روستای بهرامجرد
- فاصله: ۵۰ کیلومتری جنوب غربی کرمان، ۴۰ دقیقه
- آدرس: جاده جوپار، جاده بهرامجرد، روستای بهرامجرد (مشاهده روی نقشه)
- تاریخی و طبیعی
- جاهای دیدنی اطراف کرمان در بهار
روستای بهرامجرد از خوش آب و هواترین روستاهای اطراف کرمان در مسیر جاده کرمان بهسمت بردسیر و بافت است. این روستا با وجود قرار گرفتن در منطقهای بیابانی، آب و هوایی خنک و دلپذیر دارد و گردشگران بسیاری در طول سال از آن بازدید میکنند. از مهمترین شاخصههای طبیعی در این روستا میتوان به درختهای بلند سنجد در کنار رودهای روان اشاره کرد. رودخانه بهرامجرد از مهمترین عوامل آب و هوای خوش این روستا است و میوههای سردسیری روستای بهرامجرد بهترین سوغات این منطقه به شمار میروند.
روستای بهرامجرد در کنار طبیعت زیبا و آب وهوای خوب، جاذبههای تاریخی برجستهای نیز دارد. از مهمترین جاذبههای تاریخی در این منطقه میتوان «قلعه غبیرا»، «تپه تاریخی نگار»، «حمام بهرامجرد» و «برج بهرامجرد» را نام برد. در سفر به کرمان میتوانید زمانی را برای لذت بردن از دیدنیهای تاریخی و طبیعی در روستای بهرامجرد در منطقه بردسیر اختصاص دهید.
ارگ بردسیر
- فاصله: ۷۵ کیلومتری جنوب غربی کرمان، یک ساعت
- آدرس: بزرگراه کرمان-باغین، جاده بردسیر، شهر بردسیر، خیابان شهید صانعی (مشاهده روی نقشه)
- تاریخی، ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران
- جاهای دیدنی اطراف کرمان در بهار
ارگ بردسیر مشهوترین بنای تاریخی در شهر بردسیر در نزدیکی کرمان است. این بنای تاریخی در مرکز شهر و روبهروی مسجد جامع بردسیر، که از دیگر جاذبههای تاریخی این شهر به حساب میآید، قرار دارد. مساحت این ارگ در حدود ۲۳۰۰ متر مربع است و قدمت آن به حدود ۳۰۰ سال قبل میرسد.
از بخشهای مختلف ارگ بردسیر میتوان به حیاط با چهار ایوان قرینه و هشت ورودی و آشپزخانه اشاره کرد. این ارگ تاریخی سیستم آبرسانی قابلتوجهی داشته است که توجه کارشناسان را به خود جلب میکند. ارگ بردسیر در گذشته کاربری نظامی داشته و محل استقرار شاه سلطان حسین صفوی بوده است. در دورههای بعد نیز بهصورت متناوب از این بنا استفاده کردهاند.
اشیای کشف شده از ارگ بردسیر به دورههای مختلف تاریخی از زمان ایلخانیان تا صفوی و سپس قاجار، تعلق دارند. این بنا را با استفاده از خشت خام ساختهاند و کف و سقف این بنا را با کاه گل و گچ پوشاندهاند. بررسیهای انجام شده در این ارگ از وجود لایه قلوه سنگ از جنس سیمان آهکی در شالوده بنا خبر میدهد. بازدید از این ارگ تاریخی در شهر بردسیر خالی از لطف نیست.
آرامگاه پیر جارسوز
- فاصله: ۷۵ کیلومتری جنوب غربی کرمان، یک ساعت
- آدرس: بزرگراه بردسیر-باغین، شهر بردسیر، بلوار مدرس، خیابان شهید صانعی، بلوار امام جمعه، مقبره پیر جارسوز (مشاهده روی نقشه)
- تاریخی، ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران
- جاهای دیدنی اطراف کرمان در بهار
آرامگاه پیر جارسوز در شهرستان بردسیر کرمان قرار دارد و در گذشته کاربری آن آتشکده بوده و بعدها به بقعه تغییر کرده است. پس از ورود اسلام به ایران، عارفان ایرانی از این مکان برای عبادت استفاده میکردند و پس از مرگ نیز در این منطقه دفن میشدند. این آرامگاه در بلوار امامزاده شهر بردسیر قرار دارد و قرار داشتن بقعه «آقا سید محمد» معروف به «پیر جارسوز» در این بنا، سبب نامگذاری این بنا به این نام شده است. قدمت این بقعه به حدود ۷۰۰ سال پیش میرسد، اما زمان ساخت نخستین آتشکده دراین بنا مشخص نیست. پیر جارسوز که در گذشته او را با نام «پیر بر حق» نیز میشناختند، از عارفان برجسته کرمان بود.
آرامگاه پیر جارسوز ابتدا آتشکده بوده است و پس از ورود اسلام به ایران، کاربری آن را تغییر دادند. پس از دفن پیر جارسوز در این مکان، مردم منطقه آن را با عنوان آرامگاه پیر جارسوز شناختند
آرامگاه پیر جارسوز از بیرون بهصورت چهارضلعی دیده میشود، اما از داخل هشتضلعی است و تزئیناتی زیبا با نقاشیهای رنگی و خط کوفی دارد. بالای این بنا گنبد آجری با دو پوسته قرار گرفته است. در گذشته از دروازه جنوبی به این آرامگاه رفت و آمد میشد که در حال حاضر آن را مسدود کردهاند. نمای بیرونی بنا از آجر است و تزیینی در ظاهر آن دیده نمیشود. در هر ضلع بنا نورگیری تعبیه کرده بودند که منبع نور و تهویه هوا به حساب میآمد و در حال حاضر آنها نیز بسته هستند.
در هر ضلع داخل بنای آرامگاه پیر جارسوز، فرورفتگیهای طاقدار دیده میشوند و یکی از آنها بهشکل محراب است و کاشیکاریهای آن کاملا جدید هستند. محیط داخلی این بنا را با گچ پوشاندهاند و روی آن را با کاشیهای لاجوردی و فیروزهای مرمت کردهاند. دیوارهای خارجی اضلاع شمالی و شرقی بنا نیز، با قابهای مستطیلشکل آجری تزیین و بازسازی شدهاند.
ارگ راین
- فاصله: ۱۰۵ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، یک ساعت و ۲۰ دقیقه
- آدرس: بزرگراه هفت باغ، ماهان، بزرگراه بم-کرمان، جاده درب بهشت-راین، خیابان کشاورزان، میدان انقلاب، خیابان راین، پارک ولیعصر، ارگ راین (مشاهده روی نقشه)
- تاریخی، ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران
- جاهای دیدنی اطراف کرمان در بهار
ارگ راین دومین بنای بزرگ خشتی در جهان پس از ارگ بم است و مساحت آن به بیش از ۲۲۰۰۰ متر مربع میرسد. این بنا که در جنوب غربی شهر راین در کرمان قرار دارد، روی تپهای باستانی واقع شده است. قلعه راین را میتوان یکی از مهمترین آثار باستانی ایران در کرمان برشمرد که هر ساله گردشگران بسیاری برای بازدید از آن به این استان سفر میکنند.
قدمت ارگ راین به دوره ساسانیان میرسد و ساختار آن شباهت بسیاری به ارگ بم دارد. متاسفانه در اطراف این قلعه بناهای تاریخی با قدمت بیشتر نیز وجود داشتهاند که در اثر حوادث طبیعی و به مرور زمان از میان رفتهاند.
ارگ راین از مهمترین مراکز حکمرانی پادشاهان زندیه نیز بوده است. «میرزا حسین خان» و پسرش «محمد علی خان» از پادشاهان محبوب زندیه در این قلعه ساکن بودند. در نهایت این قلعه توسط آقا محمدخان قاجار تصرف شد و پادشاهان زندیه سرنگون شدند. این قلعه را به نام «ارگ میرزا حسین خان» نیز میشناسند.
قلعه راین پلانی مربع شکل دارد و گرداگرد آن را برجها و حصاری به ارتفاع ۱۰ متر پوشاندهاند. سردر زیبا و ورودی قلعه راین در سمت شرق این بنا قرار دارد و داخل آن را بخشهایی مانند اصطبل، زورخانه و محلههای اعیانی و عامه نشین تشکیل میدهند. قرار گرفتن ارگ راین در شاهراه ارتباطی با سایر شهرها، آن را به مرکزی بازرگانی پررونق تبدیل میکرد و گروههای مختلفی از تاجران و پیشهوران گرفته تا کشاورزان در آن زندگی میکردند. پس از ورود اسلام به ایران، از این دژ بهعنوان پناهگاهی امن در جنگها استفاده میشد که بارها مانع از نفوذ مهاجمان به داخل آن و نجات مردم شهر شد. در حال حاضر این بنای تاریخی بازسازی شده، یکی از مهمترین مقاصد گردشگری در کرمان است.
در این مقاله به معرفی جاهای دیدنی اطراف کرمان پرداختیم. اگر در سفر به این شهر از جاذبههای اطراف کرمان بازدید کردهاید یا ساکن شهر کرمان هستید و جاذبههای دیگری را میشناسید در ادامه با ما و دیگر کاربران سایت سرگرمی روز در میان بگذارید.
منبع : کجارو