سبک زندگی

خواص چوچاق

خرید فالوور از سایت اینبو

خواص چوچاق

خواص چوچاق و مضرات و چوچاق در چه غذاهایی استفاده میشود همگی در سرگرمی روز و خواب.امیدواریم این مطلب که حاصل تلاش تیم خواص مواد غذایی سایت است مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.

همانطور که می دانید قرآن کریم از بهشت با نام جنت نام برده است و معنی جنت باغی است که درختان میوه فراوان دارد.همچنین در این کتاب آسمانی از میوه های زیادی نام برده شده است.

امروزه با پیشرفت جوامع بشری بیماری ها هم پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از راه های نجات انسان از بیماری های مختلف شناخت کامل طبیعت و آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها است.

از مهمترین میوه هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است می توانیم به انجیر و زیتون اشاره کنیم که به تازگی یک گروه تحقیقات ژاپنی پی به خواص فوق العاده مصرف یک عدد انجیر و هفت عدد زیتون شده است.

پس از اینکه یکی از قرآن پژوهان مصری اعلام کرد که خداوند در قرآن به انجیر و زیتون قسم خورده است و نام انجیر یک بار و نام زیتون هفت بار در قرآن آمده است ، رییس این گروه مسلمان شد.

آشنایی با چوقاق

چوچاق یا زولنگ از جمله گیاهان دارویی با پتاسیل های ناشناخته است که رو به فراموشی است.

این گیاه دارای مصارف متعددی همچون سبزی کاری، گل کاری و دارویی و از جمله مصارف دارویی این گونه مدر، مسکن درد، اشتها آور و خاصیت آنتی اکسیدانی است.

محققان به تازگی دریافتند که از گیاه زولنگ می توان برای کاهش آهن خون در بیماران تالاسمی هم استفاده کرد.

چوچاغ(گیلکی) یا زِلِنگ(مازندرانی) نام علمی(Eryngium planum)، در شمال ایران از گیاهان خوراکی است.

دکتر زرگری آنرا زیر نام Eryngium coroleum آورده است.

نام آلمانی آن Flachblättriger Mannstreu است.

در طب سنتی اروپا به عنوان یک مدر، یک محرک، و اشتها آور با توجه به طعم آن بعنوان اسانس مورد استفاده قرار می گیرد.

تجزیه عصاره ساقه و ریشه نشان می دهد خاصیت ضد قارچ قابل توجه و فعالیت ضد باکتری متوسط دارد.

نام فارسی آن شش شاخ است.

در مازندران به آن زولنگ معنی قسم اخیر قرصعنه به، در شهسوار ششاک و رامسر شوشاخ (در واقع شش شاخ) و در گیلان آن را چوچاق و یا انارچوقاق می گویند.

اعراب آن را قرصعنه مسدس می نامند.

در داروسازی سنتی ایران به بسیاری از خارهای دارویی که تعداد آن ها از ده گونه بیشتر است، قرصعنه گویند، ولی در اصل منظور همان زولنگ می باشد.

گیاه زولنگ خاردار و از تیره چتریان است،

زولنگ گیاهی است چندساله که اغلب به رنگ آبی آسمانی، با پراکندگی در شمال ایران در مناطق جلگه ای از رامسر تا گلوگاه و ارتفاعات میانی البرز در شیب های شمالی قابل رویش است.

زولنگ بومی نواحی شمال ایران می باشد.

خواص چوچاق در طب سنتی

طبع این گیاه در طب سنتی گرم بوده و ۱۰۰ گرم از این گیاه دارای ۳۶ کالری میباشد و گونه های مختلف آن در صنعت داروسازی بسیار پرکاربرد است.گیاه چوچاق بومی نواحی شمال ایران میباشد. ترکیباتی مثل لیمونن و اسید فولیک در چوچاق به فراوانی یافت میشود به همین علت میتواند نقش زیادی در درمان کم خونی ناشی از فقر آهن داشته باشد.

در طب سنتی اروپا به عنوان یک مدر، یک محرک، و اشتها آور با توجه به طعم آن بعنوان اسانس مورد استفاده قرار می گیرد.

از دیگر خواص گیاه چوچاق می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

گیاه چوچاق آرامش‌ بخش اعصاب میباشد و سبب بهبود رفتارهای عصب گونه میشود.

گیاه چوچاق محرک قوای جنسی میباشد که در طب سنتی نیز به اثبات رسیده است.

یکی از گیاهان موثر در درمان بواسیر گیاه چوچاق میباشد.

مصرف گیاه چوچاغ باعث تسکین دردهای روماتیسمی می گردد، علاوه بر این گیاه می توان از خواص گیاه بابا آدم استفاده نمود.

اگر دچار دل درد شدید حتما دم کرده گیاه چوچاق ر امتحان کنید.

از ریشه ی این گیاه استفاده گردد. پماد یا ضماد بیخ شش شاخ با آرد جو و برگ کاسنى نرم کننده ورمهاى سخت مى باشد.

تمام قسمت های گیاه پیشاب آور و ملین است

گیاه چوچاق سبب زیاد شدن اشتها و کمک کندده برای افزایش وزن است.

عصاره بیخ آن برای عقب افتادگی عادت ماهیانه مفید است و موجب باز شدن حیض می شود.

این گیاه به دلیل داشتن اسید فولیک خون ساز است و نیز در بیرون راندن خون از سینه مفید است.

گیاه چوچاق سبب خارج شدن سم از بدن میشود.

از جوشانده ی این گیاه استفاده گردد.

از جوشانده ی این گیاه همراه با شکر استفاه شود.

درمان فشار خون بالا

ازدیاد ادرار

ازدیاد شیر مادر

ازدیاد عرق

از بین برنده سنگ کلیه و مثانه

درمان دلپیچه

درمان کزاز

درمان درد دندان

بیرون راندن خون از سینه

بهبود استفراغ پی در پی (ریشه)

بهبود تراوش رطوبت های همیشگی زهدان

خواص ریشه چوچاق

از خواص ریشه گیاه چوچاق غافل نشوید، زیرا خاصیت بسیاری در ریشه آن نهفته است. ریشه گیاه چوچاق حاوی قند و ساکارز است. برای بیشتر بهره بردن از خاصیت آن، باید از ریشه اصلی این گیاه که از بقیه ریشه‌ها بزرگ‌تر است و اصطلاحا به آن بیخ می‌گویند، استفاده کرد. لازم به ذکر است که زمان برداشت ریشه گیاه چوچاق فصل پاییز است.

از جمله خواص ریشه چوچاق می‌توان اشاره کرد به:

درمان سیاه سرفه

خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی

درمان عفونت ادراری

درمان عفونت و درد دندان

ضد اسپاسم

درمان بیماری‌های مرتبط با کبد

درمان عقب افتادگی پریود

رفع سنگ کلیه و مثانه

خواص دمنوش چوچاق

با استفاده از برگ های تازه چوچاق دمنوشی بسیار خوشمزه و مفید تهیه می شود که بسیار مقوی و خوش طعم است.مواد لازم برای تهیه دمنوش چوچاق

آب دو لیوان

گیاه چوچاق تازه یا خشک شده به میزان لازم

نبات یا عسل در صورت تمایل

طرز تهیه دمنوش چوچاق

ابتدا آب جوشیده را داخل قوری ریخته و سپس چوچاق را به آن اضافه نمایید، قوری را به مدت ده الی پانزده دقیقه روی حرارت غیر مستقیم قرار دهید و در نهایت دمنوش را از صافی کرده و در صورت تمایل و طبق ذائقه تان با نبات یا عسل میل کنید.

این گیاه آرامش‌بخش اعصاب ، محرک قوای جنسی ، بهبود بواسیر ، تسکین دهنده بیماری‌های رماتیسمی و رفع التهابات ، تسکین دهنده دل درد و ریشه آن نیز برای تحلیل ورم‌ها مفید است.
قسمت های هوایی گیاه را هنگامی که تر و تازه است می توان پخت و بهترین سبزی خورشتی است. تمام قسمت های گیاه پیشاب آور و ملین بوده، اشتها و شهوت را افزایش می دهد. به دلیل داشتن اسید فولیک خون ساز است، پادزهر سموم، جوشانده آن مسکن درد پهلو، جوشانده بیخ آن همراه شکر بادشکن و جهت از بین بردن نفخ و درد پهلو مفید است.

چوچاق ادرار، شیر و عرق را افزایش می دهد، سنگ کلیه و مثانه را از بین می برد. مربای بیخ تازه آن خوشبو کننده دهان و محرک باه است. عصاره بیخ آن برای عقب افتادگی عادت ماهیانه مفید است، پماد بیخ آن با آرد جو و برگ کاسنی نرم کننده ورم های سخت می باشد.

چوچاق در قورمه سبزی

از چوچاق در قرمه سبزی استفاده نمیشود. استفاده از سبزی چوچاق در قورمه سبزی باعث تلخ شدن خورشت شده و همچنین بوی بدی به غذا میدهد.

البته مصرف سبزیجات در هر منطقه متفاوت است و گاهی برخی از مردم شمال در تهیه قورمه سبزی از نوعی سبزی به نام خالواش استفاده میکنند و در کنار آن از مقدار کمی چوچاق نیز استفاده میکنند.

در تهیه قورمه سبزی از سبزی هایی همچون گشنیز، جعفری، تره، شنبلیله و برای لعاب دار شدن قورمه سبزی از اسفناج استفاده میکنند. مقدار مصرف شنبلیله نسبت به باقی سبزیجات کمتر است چرا که به خاطر طعم تند و تیزش اگر بیش از حد استفاده شود خورشت را تلخ میکند.

خواص چوچاق و خالواش

چوچاق طبع گرمی دارد و مردم شمال ایران به وفور در غذاهای اصلی و یا چاشنی های کنار غذا از این گیاه استفاده می کنند. این گیاه بسیار خوشبو است و از ریشه آن می توان در تهیه انواع مربا استفاده نمود.

چوچاق سرشار از انواع آنتی اکسیدان بوده بنابراین در پیشگیری از انواع سرطان نقش به سزایی دارد. این گیاه سبب تسکین دردهای رماتیسم و کاهش التهاب در بدن خواهد شد. ریشه گیاه چوچاق نیز خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی دارد و برای درمان انواع بیماری های عفونی نظیر عفونت ادراری و درد دندان بسیار موثر است. بعلاوه ریشه این گیاه در درمان بیماری های مرتبط با کبد، سیاه سرفه، سنگ کلیه و سنگ مثانه بسیار موثر است.

خالواش نام دیگر گیاه پونه است. این گیاه از خانواده نعنا بوده و عطری شبیه به نعنا دارد. خالواش حاوی مقدار زیادی ویتامین، تانن، مواد رژیمی و قند می باشد. این گیاه خوشبو بسیار آرامش بخش است و خاصیت ضد نفخ دارد. خالواش دارای خاصیت ضد میکروبی است و برای درمان دل درد و آنفولانزا بسیار موثر می باشد. اگرچه روغن خالواش سمی بوده و مصرف خوراکی ندارد، اما برگ های آن به صورت تازه و خشک قابل استفاده می باشد. در بعضی از موارد از خالواش خشک به جای نعنا خشک نیز استفاده می شود.

خالواش در فصل گرما می روید. اما تمایل بیشتر به سایه روشن دارد. خاک مناسب برای کشت خالواش یا پونه خاک های مرطوب و غنی از مواد آلی می باشد.

از گیاه خالواش به عنوان طعم دهنده در غذا و شیرینی ها استفاده می شود. اسانس این گیاه در عطرسازی و ساخت لوازم بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.

جایگزین چوچاق

اگرچه هیچ سبزی نمی‌تواند جایگزین سبزی دیگر باشد؛ اما در صورتی که به چوچاق دسترسی نداشتید، خالواش جایگزین مناسبی برای این سبزی است که می‌توانید در تهیه غذاهایی مانند شکم پر، مرغ ترش، قورمه سبزی و … استفاده کنید.

بنابراین اگر به فکر جایگزینی برای سبزی چوچاق هستید بدانید و آگاه باشید که چوچاق رقیبی در عطر و طعم ندارد

سبزی چوچاق و خالواش دو سبزی معطر گیلانی هستند که در انواع غذاهای گیلانی از این دو سبزی معطر استفاده می‌شود.

سبزی چوچاق را از کجا بخرم

چوچاق سبزی است که در شمال کشور یافت می شود واگر در شمال نیستید فقط با سرچ در گوگل باید ببینید می توانید چنین سبزی را پیدا کنید یا خیر.

سبزی چوچاق برای زیتون پرورده

زیتون پرورده یکی از پای ثابت های سفره مردم شمالی است. برای تهیه زیتون پرورده گیلانی از مغز گردو و رب انار ملس یا ترش، سیر و گلپر و چوچاق معطر استفاده می شود.

زیتون سبز بدون هسته ۵۰۰ گرم

نعنا و گشنیز و چوچاق ۳ قاشق سوپ خوری

آب انار ترش ۱ پیمانه

مغز گردو ساییده شده ۲۰۰ گرم

سیر ۱ بوته

رب انار ۱/۳ پیمانه

دانه انار ترش ۱/۲ پیمانه

نمک و گلپر به مقدار لازم

مغز گردو رو بسایید. سبزی ها رو بشویید و کاملا ریز خرد کنید.

زیتون انتخابی رو امتحان کنید. اگر شور بود یک ساعت در آب سرد بخوابانید تا شوری اون گرفته بشه.

زیتون رو در کاسه ای کود بریزید و مغز گردوی ساییده و سبزی های خرد شده رو به اون اضافه کنید.

در صورتی که سبزی چوچاق را که نوعی سبزی محلی و مخصوص شماله رو در دسترس نداشتید به جای سبزی چوچاق یک قاشق چایخوری نعنای خشک بریزید.

سیر رو بکوبید و به زیتون اضافه کنید.

آب انار , رب انار و دانه انار ترش رو درون مخلوط کن بریزید. نمک و گلپر رو اضافه کنید و زیر و رو کنید تا مخلوط بشن. مخلوط به دست اومده رو ۲ ساعت در یخچال بذارید تاجا بیفته.

چوچاق در بارداری و شیردهی

بارداری و شیردهی: در مورد مصرف چوچاق در بارداری اطلاعات و شواهد کافی وجود ندارد. به همین علت بهتر است در این دوران از مصرف آن خودداری نمایید. افرادی که گیاهان دارویی خانواده Apiaceae حساسیت دارند بهتر است در مصرف چوچاق احتیاط بیشتری به خرج دهند.

چوچاق و دیابت

قند خون (به انگلیسی: Blood Glucose Level )، اندازه گلوکز موجود در خون انسان یا حیوان است. بدن انسان قادر است تا از طریق عمل هموستاز م یزان قند خون را کنترل کند. کاهش قند خون از استاندارد متعارف (بسته به جنسیت و سن متفاوت است)، باعث بروز بیماری هیپوگلیسمی (هایپوگل یسمی) می گردد. افزای ش قند خون از استاندارد متعارف نیز باعث بیماری هیپرگل یسمی (هایپرگل یسمی) می گردد که نوع حاد آن، دیابت نامیده می شود.

Eryngium planum ، eryngo آبی یا گل دریایی تخت، گونه ای از گیاهان گلدار در خانواده Apiaceae ، بومی منطقه است که شامل اروپای مرکزی و جنوب شرقی و آسیای م یانه است. مواد و روش ها : در این آزمایش از ۲۵ نفر از انسان هایی که دجار قند خون بالا بودند استفاده نمودیم که در بین این افراد ۱۰ نفر از این افراد به عنوان گروه A (گروه شاهد) و ۱۵ نفر به عنوان گروه آزمایش گروه B استفاده نمودیم.

سپس عصاره برگ چوچاق به ۱۵ نفر افراد مبتلا به بیمار تجویز گردید و این افراد این عصاره را ایجاد شده بصورت روزانه ۳ بار مصرف می نمودند، این عمل در این افراد به مدت یک هفته ادامه یافت. نتیجه: مصرف ترکیب مذکور در این افراد به مدت یک هفته ادامه یافت تا در نهایت در روز ۷ ام این آزمایش در هر ۱۵ نفر به بهبودی بهتری با کاهش قند خون نسبت به گروه شاهد مشاهده گردید.

چوچاق در چه غذاهایی استفاده میشود

سبزی چوچاق در ترکیب مرغ بریان با چوچاق استفاده می شود

این غذا به مرغِ پر گیلانی معروف است. ترکیبات داخل مرغ، شامل قیسی، رب انار، پیاز و سبزیجات معطر شمالی مانند چوچاق و خالواش است.

سبزی چوچاق در خورشت ترش واش شمالی استفاده می شود

خورشت ترش واش نام یک سبزی و یک خورش خوش طعم شمالی است. آب و یا به اصطلاح سس این خورشت، شامل سیر و سبزیجاتی مانند ترش واش، چوچاق، اسفناج و گشنیز است و تکه های مرغ، بادمجان و گوجه فرنگی به صورت سرخ شده داخل این سس قرار گرفته و سرو می شوند. شما می توانید از این سایت اقدام به خرید سبزی ترش واش تازه با بهترین قیمت کنید. کافیست برای سفارش با ما تماس بگیرید.

سبزی چوچاق در مرغ شکم پر استفاده می شود

این سبزی که معمولا همراه با مرغ اردک (اغلب در مازندران) در غذا استفاده می شود شامل اسفناج، گشنیز، اناریجه، برگ سیر، شوید، شنبلیله، برگ سیر، جعفری، پونه، نعناع، تره و چوچاق است که باید کاملا ریز شود. این سبزی را به صورت بسته بندی فریز کنید و در هنگام پخت غذا، مقداری زرشک و رب انار به آن اضافه کنید تا به یک مرغ شکم پر خانگی و خوشمزه تبدیل شود.

البته از مرغ یا غاز یا دیگر پرندگان هم به جای اردک استفاده می شود.

سبزی چوچاق در کوکو سبزی استفاده می شود

کوکو سبزی از جمله غذاهای خانگی و اصیل ایرانی است که در هر منطقه دستور متفاوتی دارد. سبزی کوکو سبزی شامل تره، گشنیز و جعفری است که در مناطق شمالی از سبزیجات معطر دیگری همچون چوچاق و خالواش در دستور آن استفاده می شود. ما قبلا در مطالب دیگر توضیح داده ایم که به کوکو سبزی چی بزنیم خوشمزه بشه. کافیست مطلب مورد نظر را در سایت مشاهده کنید.

سبزی چوچاق در بادمجان شکم پر استفاده می شود

یکی از اصیل ترین غذاهای خانگی گیلکی است که مواد اصلی آن شامل رب انار و مغز گردو است که با سبزی های معطر شمالی خالواش و چوچاق ترکیب شده و داخل بادمجان را پر می کنند.

سبزی چوچاق در زیتون پرورده گیلانی استفاده می شود

طبق گزارش همشهری آنلاین، زیتون پرورده یکی از پای ثابت های سفره مردم شمالی است. برای تهیه زیتون پرورده گیلانی از مغز گردو و رب انار ملس یا ترش، سیر و گلپر و چوچاق معطر استفاده می شود.

سبزی چوچاق در خورشت مرغ ترش شمالی استفاده می شود

رب انار، سیر، مغز گردو و سبزیجات معطر چوچاق و خالواش، ترکیبات اصلی این غذای ساده و خوشمزه شمالی است که با مرغ مخلوط شده و عطر و طعم بی نظیری به آن می بخشند. اگر اقدام به خرید سبزی مرغ ترش از همین سایت کرده باشید، حتما می دانید که سبزی چوچاق یکی از ترکیبات اصلی محصولات ماست و با بهترین کیفیت عرضه می شود.

سبزی چوچاق در کال کباب محلی استفاده می شود

این غذای خوش طعم و اصیل گیلکی نیز از رب انار و مغز گردو و سبزیجات معطر شمالی مثل چوچاق تهیه می شود. ترکیب این مواد با بادمجان کبابی پوره شده، آن را به یک غذای خانگی پر طرفدار شمالی تبدیل کرده است.

سبزی چوچاق در خورشت شیش انداز شمالی استفاده می شود

خورشت شش انداز یکی از غداهای محلی گیلان است و بر حسب ذائقه دستورات مختلفی دارد. مثلا خورش شش انداز سیب، شش انداز بادمجان، شش انداز تخم مرغ و شش انداز هویج. هر یک از این مواد به شکل پوره شده در کنار ترکیبات ثابتِ پیاز سرخ کرده، سبزی معطر چوچاق، مغز گردو و رب انار قرار گرفته و به صورت یک خورش خوشمزه با برنج سرو می شوند.

استفاده از چوچاق در ترشیجات

تا به این جا ۹ دستور آشپزی شمالی شامل گیاه چوچاق را بررسی کردیم. اضافه کنم که از این سبزی معطر در بسیاری از ترشیجات (مثل ترشی نازخاتون، لیته گیلانی و ترشی گل کلم) و غذاها (مانند خورشت ته بیران، خورشت لونگی، شامی رودباری و گمج کباب) استفاده می شود.

نحوه مصرف چوچاق

یکی از روشهای استفاده از چوچاق استفاده از آن در غذا هایی مانند، کوکو سبزی، سبزی پلو ماهی، زیتون پرورده و … میباشد . چوچاق را میتوانید خشک نموده و بعنوان چاشنی در غذا استفاده کنید.

همچنین گیاه چوچاق را میتوان بصورت خشک و تر بصورت دمنوش استفاده کرد. برای این کار آب جوش را روی گیاه ریخته و آنرا دم کنید. بعد از گذشت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه صاف نموده و میل کنید.

مضرات چوچاق

عوارض خاصی تا به این حال برای مصرف این گیاه گزارش نشده است اما با این وجود توصیه می‌کنیم که همچون سایر مواد غذایی و دارویی از مصرف بی رویه آن اکیدا خودداری کنید و به خاطر اینکه طبع آن گرم است توصیه می‌کنیم که چنانچه باردار هستید یا مشکل خاصی دیگری دارید قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت نمایید.

استفاده بیش از حد ممکن است باعث استفراغ شود.

ترکیب گیاهان با داروهای خاص ممکن است عملکرد آنها را تغییر دهد یا عوارض جانبی ناخواسته ای ایجاد کند پس اگر داروی خاصی مصرف میکنید، به این مورد توجه کنید.

اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی هستید از این گیاه دارویی استفاده نکنید.

اگر مدر مصرف می کنید از این گیاه خودداری کنید.

بدانید که استفاده طولانی مدت از چوچاق می تواند باعث عدم تعادل در مایعات و مواد شیمیایی بدن شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا