دلیل افزایش ناگهانی قیمت گوشت
به گزارش سرگرمی روز به نقل از خبرآنلاین، علیرضا پیمانپاک قائم مقام تجارت و تنظیم بازار وزیر جهاد کشاورزی در یک برنامه تلویزیونی درباره وضعیت دام و بازار گوشت اظهار داشت: به واسطه یکی دو سال خشکسالی پشت هم و همچنین افزایش هزینه دامدار به علت حذف ارز ترجیحی که بالاخره یک قانون بود و یک تکلیف بود برای دولت در سال گذشته، مقداری بحث حوزه دام سبک کشور لطمه خورد. بحث ذخیرههای تولید کشور، به نوعی میشود گفت؛ آن پشتوانه دامی کشور به واسطه عرضه بیشتر دام و خصوصا دامهای مولد به کشتارگاه دچار آسیب شد.
وی در پاسخ به این پرسش که جمعیت دامی کشور چقدر شده و چقدر کاسته شده است؟ افزود: آن جمعیت دامی اعداد و ارقام مقداری در حوزه جهاد خصوصاً در حوزه دام سبک که حوزه پراکندهای است عددی نیست که بشود روی آن خیلی تاکید کرد. دوستان روی این بحث آمار و ارقام مثل حوزه مرغ و دام سنگین کار میکنند، اما نکته مهم اینجاست، سالانه ۱۱ میلیون رأس دام سبک در کشتارگاههای ما عرضه میشد، در سال ۱۴۰۰ این عدد طبق آمار مرکز آمار میرسد به ۱۶ میلیون و در سال ۱۴۰۱، ۱۷ میلیون یعنی شما میانگین را بگیرید حدود ۱۱ تا ۱۲ میلیون اضافه دام عرضه شده در دو سال گذشته و این یعنی از آن ذخایر دامی ما کاسته شده است.
قائممقام وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به آمار سال جاری تصریح کرد: به همان سطح سال ۱۳۹۹ دارد میرسد، یعنی تقریبا میانگین ماهانه ۹۰۰ هزار رأس ما دام سبک را در کشتارگاه عرضه میکردیم، غیر از آذر و دی که من توضیح میدهم این عدد، عدد کاهشی بوده است.
پیمانپاک تاکید کرد: ما باید برنامه ریزی کنیم برای ترمیم تولید، زنجیرههای تولید و افزایش تولید. مهمترین فاکتور در افزایش و توسعه تولید، تأمین به موقع نهاده است. برنامهای که ما امسال داشتیم یک عرضه به موقع جو انجام شد، واردات در کنار این که ما تولید خیلی خوبی داشتیم در حوزه جو داخلی، بیش از ۹۰ درصد افزایش واردات جو داشتیم، امسال نسبت به سال گذشته و این مسئله باعث شد که جو با قیمتی حدود سه تا چهار هزار تومان زیر قیمت مصوب در بازارگاه عرضه شود، یعنی اگر قیمت ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان بود، ما بین ۶ و ۵۰۰ تا ۸ هزار تومان عرضه جو را داشتیم.
وی تصریح کرد: الان هم ما حدود ۴۰۰ هزار تن جو مازاد در بازارگاه داریم، در کنارش ۶۰۰ هزار تن ذخایر پشتیبانی امور دام، یعنی هیچ نگرانی بابت نهاده دامی نداریم.
چرا گوشت ۱۲۰ هزار تومان گران شد؟
قائممقام وزیر جهادکشاورزی در پاسخ به این پرسش که دو ماه پیش تا الان افزایش قیمت حدود ۱۲۰ هزار تومان پس به خاطر چیست؟ گفت: یک نکته که وجود دارد، این افزایش به عبارتی نهاده که جذابیت را برای تولید افزایش میداد، در کنار این که قیمتها هم مقداری جذاب شده بود، دامدار رغبت داشت برای این که دامش را نگه دارد. آذر ماه و دی ماه فصلی است برای بحث زایش، پرواربندی و این یک نوید خوبی را به ما میدهد که دام عرضه نشد در کشتارگاهها و این دام رفت برای تولید، طبق آماری که مرکز آمار داده بیش از ۲۵ درصد ما زایش و پرواربندی داشتیم در این سه ماه اخیرمان نسبت به سال گذشته. ۲۵ درصد افزایش داشتیم، این یعنی در فصل بهار و ان شاء الله تابستان سال آینده ما ۲۵ درصد افزایش عرضه گوشت داریم نسبت به امسال و این خودش تنظیم میکند و آثار مثبتی دارد برای کاهش قیمت.
وی تصریح کرد: تا تقریبا میشود گفت اواسط آذر ماه، آن تثبیت قیمت به واسطه وارداتی که انجام میدادیم کنترل شده بود. این واردات را اشاره کنم، چون یک مقدار در فضای مجازی دوستان بعضا حرفهای غیرکارشناسی میزنند، این واردات جمعا ۵درصد کل تولید دام کشور نمیشود، اما به گونهای برنامه ریزی میکنیم که بتواند کنترل و تنظیم گری کند.
پیمانپاک عنوان کرد: ما طی یک ماه اخیر به دلیل این که بالاخره این گوشت از کشورهای مختلفی میآید، تعطیلات ژانویه و خصوصاً در شش ماه دوم سال ما به دلیل سرما از یک سری از کشورهای خاص، از نیمکره جنوبی میتوانیم این دام را تامین کنیم و از حوزه اوراسیا ما به دلیل سرمای هوا و مشکلات به عبارتی لجستیکی کمتر میتوانیم دام وارد کنیم.
وی افزود: تعطیلات ژانویه باعث شد که هم کشتارگاهها تعطیل بودند و هم بحث لجستیک هوایی دچار مشکل بوده، دلیل تعدد سفرهای تعطیلات ژانویه، این باعث شد که یک کاهش وارداتی داشته باشیم، این کاهش واردات در کنار مساله عدم عرضه کشتارگاه باعث یک جهش قیمتی شد که از یکی دو هفته قبل که این افزایش واردات صورت گرفت شما شاهد بودید که هم قیمت تثبیت شد و هم در یک هفته گذشته یک عدد کوچک ۲۰ هزار تومان هر کیلو دام زنده کاهش قیمت داشته، تقریبا ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان هم گوشت گرم کاهش داشته و این قیمت نزولی است تا اسفند ماه؛ که از نیمه دوم اسفند آن عرضه داخلی مان افزایش بیشتری پیدا کند.
قیمت تعادلی گوشت مشخص شد
وی در پاسخ به این پرسش که قیمت تعادلی چند است در گوشت قرمز؟ گفت: آن قیمت تعادلی که معاونت امور دام به ما داده، حدود ۴۰۰ تا ۴۲۰ هزار تومان است.
پیمانپاک تصریح کرد: ما این قیمت را طوری کنترل کنیم که دامدار هم برایش صرفه اقتصادی داشته باشد. اگر ما قیمت تعادلی مان، قیمت درستی باشد، هم عرضه به موقع انجام میشود، هم عرضه زیاد میشود، این مشکلی که ما به واسطه کمبود دام در ۹ اول امسال شاهد بودیم اتفاق نمیافتد.
وی در پاسخ به این پرسش که کی به این قیمت ۴۰۰ تا ۴۲۰ میرسید؟ گفت: این برنامهای که ما داریم برای بحث تولید داخل که ان شاء الله شکل بگیرد در کنار استمرار واردات، ان شاء الله پیش بینی میکنیم همین روند نزولی را میرویم جلو تا اواخر سال و اوایل سال آینده به آن بحث برسیم.
قائممقام وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: ان شاء الله روی لاشه ۴۲۰ هزار تومان ما بتوانیم به آن قیمت تعادلی برسیم. یک کار دیگر هم که ما کردیم برای این که واقعاً خیال هموطنان راحت باشد و بتوانیم به یک ثبات بازار برسیم، بحث افزایش عرضه گوشت گوساله منجمد است. به عبارتی؛ برزیلی است که این را ما تقریبا امسال با این که ما این کالا را بردیم تالار ۲، اما سعی کردیم روی قیمت تعادلی ۲۸۵ هزار تومان با عرضه زیاد این قیمت را کنترل کنیم.
پیمانپاک گفت: این مسئله باعث میشود که مجموعههایی که مصارف زیادی دارند مثل مجموعههای پرمصرف مثل پادگان ها، مجموعههای دانشگاهی، بیمارستانی حتی بعضی رستورانها و اصناف از بازار گوشت گرم خارج شوند. این خروج آنها از بازار گوشت گرم کمک میکند به کنترل مصرف خانوار. برنامهای که ما ریختیم تا پایان سال ۳۰ هزار تن گوشت منجمد برزیلی وارد میشود، الان هشت هزار تن گوشت در سردخانههای پشتیبانی امور دام است، دارد توزیع میشود، ۱۵ هزار تن گوشت منجمد در گمرکات کشور است، آزمایش ها دارد انجام میشود برای ترخیص و ۲۰ هزار تن هم در مسیر است. یعنی تا ماه مبارک رمضان بیش از ۳۵ هزار تن گوشت منجمد برزیلی هم وارد بازار میشود؛ و این یک کمکی است برای کمک و آن کنترل بازار و ایجاد تعادل که در شب عید و ماه مبارک رمضان هم ما با کمبود دچار نباشیم.
وی متذکر شد: گوشت گرم گوسفندی و گوساله مان، روزانه ۲۰۰ تن برنامه ریزی کردیم به طور میانگین برای عرضه آن. دستوری که عرض کردم آقای معاون اول دادند و بانک مرکزی هم ارز آن را تامین کرده است ما تلاش میکنیم به ۳۰۰ تن برسد. این با تنوع مبادی صورت گرفته است. الان از هفت تا هشت کشور دنیا گوشت گرم وارد میشود؛ مغولستان، شرق اروپا، استرالیا، کنیا، ارمنستان، یک مقداری گرجستان و روسیه، الان هم از این هفته با زحماتی که دوستان در دامپزشکی کشیدند برای اولین بار آفریقای جنوبی هم که به نوعی از نظر دامپزشکی شرایط بسیار خوبی دارد، با ایجاد کانالهای مالی و بحثهای تجاری ما از این هفته ان شاء الله گوشت گرم را از آفریقای جنوبی هم وارد میکنیم و آن سبدمان را افزایش میدهیم در واردات گوشت گرم.
وی در پاسخ به این پرسش که از پاکستان هم دام زنده وارد میشود؟ عنوان کرد: پاکستان؛ دام زنده است و به عبارتی گوشت گرم است، آن جا میآید قرنطینه میشود به صورت پیله وری میآید، کشتار میشود، آن جا مصرف ارزی ما نداریم، در ازای صادراتی که پیله وران میکنند ما روزانه آن جا هم عرضه گوشت گرم را داریم که الآن هم الحمدلله مشکلی نیست، یک سری دوستان هم نگران بودند، مرز بسته باشد، امروز هم هیچ مشکلی ندارد، روال برقرار است و ما همین مسیر را افزایش میدهیم و آن جا تاکید داریم، چون در ازای صادرات کالاهای پیله وری است، این افزایش کمک به معیشت مردم سیستان و بلوچستان هم میکند در عین حال که کنترل بازار را هم دارد. الان گوشت گرمی که به صورت پیله وری میآید بدون مصرف ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ دارد به هفت تا هشت استان با قیمت وکیومی یعنی گوساله بدون استخوان و بدون خس دارد ۳۵۰ هزار تومان عرضه میشود.
پیمانپاک متذکر شد: گوشت گوسفندی لاشه ۲۸۰ هزار تومان عرضه میشود به مردم. در تهران عرضه میشود، در استان یزد عرضه میشود، استان اصفهان است منتها اصفهان به دلیل حجم زیاد جمعیت و گسترده یک مقداری شاید کمتر دیده شود. در استان قم، البرز، زنجان، خراسان رضوی هم همین طور، ان شاء الله این حجم افزایش پیدا میکند و این عرضه را انجام میدهیم. یک نکته مهم اینجا وجود دارد، استان تهران خودش واردکننده دام است، ما روزانه ۱۲ هزار راس گوسفند باید بکشیم در استان تهران، وقتی این واردات به صورت منسجم اینجا عرضه میشود، این گوسفند پس میزند در استانها و باعث میشود خود استانهای تولیدکننده دام هم یک تعادلی در دام زنده شان و در نتیجه در قیمت گوشتشان به وجود بیاید.