فواید دانه ریحان و آشنایی با خواص و فواید دانه ریحان برای سلامتی
فواید دانه ریحان
فواید دانه ریحان ؛ آشنایی با خواص و فواید دانه ریحان برای سلامتی همگی در سرگرمی روز و خواب.امیدواریم این مطلب که حاصل تلاش تیم خواص مواد غذایی سایت است مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.
همانطور که می دانید قرآن کریم از بهشت با نام جنت نام برده است و معنی جنت باغی است که درختان میوه فراوان دارد.همچنین در این کتاب آسمانی از میوه های زیادی نام برده شده است.
امروزه با پیشرفت جوامع بشری بیماری ها هم پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از راه های نجات انسان از بیماری های مختلف شناخت کامل طبیعت و آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها است.
از مهمترین میوه هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است می توانیم به انجیر و زیتون اشاره کنیم که به تازگی یک گروه تحقیقات ژاپنی پی به خواص فوق العاده مصرف یک عدد انجیر و هفت عدد زیتون شده است.
پس از اینکه یکی از قرآن پژوهان مصری اعلام کرد که خداوند در قرآن به انجیر و زیتون قسم خورده است و نام انجیر یک بار و نام زیتون هفت بار در قرآن آمده است ، رییس این گروه مسلمان شد.
فواید دانه ریحان
از نظر طب سنتی طبع دانه ریحان گرم و تر است و کالری ۱۰۰ گرم دانه ریحان ۴۸۶ کالری می باشد.
دانه های ریحان دارای آنتی اکسیدان ها و فلاونوئیدهای فراوانی هستند که به حفظ سلامت پوست و تحریک رشد سلول های جدید کمک می کند.
دانه های ریحان حاوی مواد مغذی ضروری مانند آهن و ویتامین کا هستند که به رشد مو کمک می کنند و مانع از ریزش آن می شوند.
مطالعات نشان می دهد که دانه های ریحان نقش کلیدی در کاهش کلسترول بدن دارند و باعث کاهش خطر ابتلا به آترواسکلروز، حمله قلبی و سکته مغزی نیز می شوند.
مطالعات نشان داده اند که تخم های ریحان حاوی مقادیری پتاسیم هستند که به طور مستقیم بر فشار خون بدن تاثیر می گذارند و آن را کاهش می دهند. بنابراین، فشار خون عروق و سیستم قلب، کاهش داده و از بیماری های قلبی و عروقی پیشگیری می کند.
دانه های ریحان حاوی مواد مغذی مختلفی از قبیل آهن، پتاسیم، مس، کلسیم و منیزیم هستند که به حفظ تراکم استخوان ها و کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان، کمک می کنند. در نتیجه، سبب تقویت استخوان ها و مفاصل می شوند.
دانه های ریحان حاوی مقدار زیادی از ویتامین آ و آنتی اکسیدان هایی هستند که به کاهش التهاب بدن کمک می کنند. بنابراین، سیستم ایمنی بدن را ارتقا داده و خطر ابتلا به انواع بیماری ها و برخی بیماری های مزمن را نیز از بین می برند.
تخم های ریحان حاوی فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان های فراوانی هستند که بدن را در برابر آسیب رادیکال های آزاد، محافظت می کنند. در نتیجه، خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهند. علاوه بر این، این دانه ها با افزایش سیستم ایمنی بدن، رشد سلول های سرطانی را نیز محدود می کنند.
مطالعات انجام شده نشان می دهد که دانه های ریحان برای بیماران دیابت نوع ۲ مناسب هستند، زیرا فیبر رژیمی موجود در آن ها به حفظ سطح قند خون خود کمک می کند. به طور کلی تخم ریحان، تبدیل کربوهیدرات به گلوکز را کنترل می کنند.
دانه های بذر ریحان سبب کاهش اشتها و کاهش وزن می شوند. این دانه ها به علت داشتن ترکیبات موسیلاژی (لعابدار) در هنگام مخلوط شدن در مایعات حالت ژلاتینی پیدا می کنند، در نتیجه سبب پر شدن معده می شوند.
بذر ریحان به رفع اختلالات گوارشی کمک بسیاری می کند. این دانه ها با تنظیم حرکات روده ای سبب پیشگیری و درمان یبوست می شوند. همچنین، برای بهبود گرفتگی عضلات شکم، سوء هاضمه، نفخ، رفع مسمومیت غذایی، کاهش تهوع و استفراغ مناسب است. علاوه بر این، تخم های ریحان سوزش معده را کاهش می دهند و سبب آرامش معده و خنک شدن آن نیز می شوند.
بذر ریحان خاصیت تصفیه کنندگی خون و سم زدایی بدن را دارد، زیرا بذرهای ریحان به عنوان دیورتیک (ادرار آور) طبیعی، سموم و مواد زائد را بدن از دفع می کنند. علاوه بر این به درمان عفونت مجاری ادراری نیزکمک می کند.
مصرف تخم ریحان به افراد مبتلا به مشکلات بینایی توصیه می شود، زیرا این دانه ها منبع غنی از ویتامین آ می باشند که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل کرده و مشکلات متعدد چشم به ویژه شبکیه را کاهش می دهد.
تخم ریحان همانند تخم شربتی چندین برابر حجم خود، آب جذب می کند و به کاهش عطش و حرارت بدن در روزهای گرم سال کمک می کند. در بعضی از کشورهای آسیایی مانند تایلند با مخلوط کردن دانه های ریحان با آب نارگیل، شکر و عسل، نوشیدنی تهیه می کنند که در گرمای بیش از حد تابستان استفاده می شود.
آشنایی با دیگر خواص دانه ریحان در طب سنتی
برای اینکه شما سروران گرامی با دیگر خواص دانه ریحان آشنا شوید این بخش را برای شما تهیه نموده ایم.
آشنایی با دانه ریحان
تخم ریحان، یکی از دانه های است که در سراسر جهان برای تولید نوشیدنی ها و شربت ها مورد استفاده قرار می گیرد. خواص تخم ریحان برای بدن انسان بسیار زیاد است و می توان گفت که یکی از بهترین انتخاب ها برای استفاده در شربت های گوناگون است.
تخم ریحان، بذر گیاه ریحان است. این بذر ها، به علت داشتن پلی ساکارید های فراوان در دیواره سلولی خود، هنگامی که مدت نسبتا کوتاهی در آب بمانند، آب فراوانی جذب می کنند و حالت ژله ای به خود می گیرند.
تخم ریحان به رنگ سیاه مات دیده می شود و درشت است. بسیاری از افراد در نگاه اول ممکن است که تخم ریحان را با تخم شربتی اشتباه بگیرند، زیرا هر دوی آنها هنگامی که در آب قرار می گیرند، بزرگ و لعابدار می شوند و ظاهر شربت را نیز زیبا تر می کنند.
تخم ریحان، دارای خواص متنوعی است و در طب سنتی نیز به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد. خواص تخم ریحان، نزدیک به خواص گیاه ریحان است و در درمان های خانگی به فراوانی مورد استفاده قرار می گیرد.
تخم ریحان، در شربت ها به صورت دانه و یا پودر گیاهی استفاده می شود. طبع این گیاه گرم و تر است و خاصیت های فراوان آن باعث می شود که در سراسر جهان مورد استفاده قرار بگیرد.
خواص دانه ریحان در بارداری
بهتر است که در دوران بارداری از دانه ریحان استفاده نکنید مگر اینکه نیاز مبرمی به آن داشته باشید.
زنان بارداری اگر با مشورت پشک از دانه ریحان استفاده کنند فقط می توانند روزانه ده گرم مصرف کنند.
معمولا اگر زیاده روی نشود مشکلی برای خانم های باردار ایجاد نمی شود ولی چون دانه ریحان بمب انرژی است بخاطر همین موضوع گفتیم بهتر است در بارداری استفاده نشود.
مادرانی که در دوران بارداری دانه ریحان استفاده می کنند معمولا در دوران شیردهی هم شیر خوبی دارند و این دانه زیاد کننده شیر است.
مصرف این دانه باعث می شود که مواد مغذی به اندزاه کافی به بدن مادر و جنین برسد.
بسیاری از پزشکان می گویند که اگر این دانه در بارداری به اندازه کافی مصرف شود نه تنها مشکلی ندارد بلکه باعث زیبایی نوزاد می شود.
طریقه مصرف دانه ریحان
تخم ریحان باید به گونهای مصرقف شود که در زمان مصرف، خواص آن از بین نرود. توجه به این نکات میتواند به شما کمک کند تا بیشترین استفاده را از خواص تخم ریحان ببرید.
یکی از متداولترین و رایجترین شیوههای مصرف تخم ریحان خیساندن تخم ریحان در آب است که در این صورت لعابدار شده و به حالت نرم و پفکی تبدیل میشود. توصیه میشود تخم ریحان از شب در آب خیسانده شود تا به طور کامل متورم شده و در صبح مصرف شود. دستور استفاده از تخم ریحان در آب هم این گونه است که به ازای هر قاشق غذاخوری تخم ریحان، یک لیوان اب مورد نیاز است.
روش غوطهور کردن دانههای ریحان در آب تنها روش مصرف آن نیست و و از تخم ریحان میتوان در دسرها یا همراه با بستنی استفاده کرد. تخم ریحان به صورت خشک نیز در انواع سالادها و ماستها استفاده میشود. دانه ریحان را میتوان به جای آب در شیر یا آبمیوه نیز غوطهور کرد.
اما یکی از بهترین روشها برای مصرف تخم ریحان به خصوص در فصل تابستان شربت تخم ریحان است. این شربت دارای فواید بیشماری است که از آنها میتوان به رفع بیحالی و تشنگی، رفع گرما زدگی، درمان معده درد، درمان سرماخوردگی و آنفولانزا اشاره کرد.
دانه ریحان برای لاغری
فیبر، یکی از موادی است که در رژیم های لاغری به فراوانی وجود دارد. فیبر، با این که در روده انسان به فراوانی جذب نمی شود و بیشتر آن دفع می شود، اما با این حال خواص بسیار زیادی برای بدن دارد.
فیبر، می تواند از بروز گرسنگی کاذب جلوگیری کند. فیبر می تواند برای سلامت قلب مفید باشد، طول عمر را افزایش دهد، یبوست را درمان کند و یا باعث کاهش وزن شود.
از دیگر خواص تخم ریحان داشتن فیبر بالاست که به سلامت دستگاه گوارش کمک کرده و باعث احساس سیری در شما میشود. به همین دلیل است که توصیه میشود در رژیم غذایی از تخم ریحان استفاده شود. در واقع تخم ریحان دارای خاصیت لاغری است و خوردن آن باعث میشود حجم بیشتر معده اشغال شده و میل به پرخوری کاهش یابد.
طرز تهیه شربت دانه ریحان
زعفران آب کرده (اختیاری) به مقدار لازم
تخم شربتی (تخم ریحان) ۲ قاشق غذا خوری
گلاب ۱/۴ لیوان
آب ۱ لیوان
شکر ۲ لیوان
ابتدا زعفران را آب کنید و کنار بگذارید .بعد در یک کاسه،تخم شربتی را مانند خاکشیر بشویید(ریگ شویی )و روی دانه ها آب بریزید و بگذارید خیس بخورد.
برای این مقدار کم، معمولا یک یا دو ساعت خیس خوردن کافی است.
حالا باید شهد را درست کنید. آب و شکر را با هم مخلوط کنید و روی حرارت ملایم بگذارید. وقتی شربت غلیظ شد و به اصطلاح قوام آمد، زعفران را به آن اضافه کنید و اجازه دهید کمی خنک شود.
سپس گلاب را به آن اضافه کنید و در آخر تخم شربتی را درون شهد آماده شده بریزید. پس از اینکه این مخلوط کاملا خنک شد، شربت شما آماده است.
می توانید این شربت را ساده و بدون زعفران هم آماده کنید.
در موقع مصرف با اب و یخ ان را بحد کافی رقیق می کنیم.
در شهد شربت، دونه ها بالا هستند. ولی وقتی با آب سرد مخلوط می شوند، پایین می روند !
این شربت یکی از شربت های اصیل ایرانی است که در مراسم مذهبی صرف می شود.
تخم شربتی منبع فوقالعادهی اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ میباشد.
تخم شربتی منبع فوقالعادهی کلسیم است به طوری که ۵ تا ۶ برابر بیشتر از شیر میباشد. اگر موز را به عنوان منبع پتاسیم میشناسید باید بدانید که این دانههای ریز دو برابر بیشتر از موز پتاسیم و ۳ برابر
بیشتر از اسفناج آهن دارند. از نظر آنتیاکسیدانی نیز قویتر از میوهای مانند بلوبری هستند.
اگر میخواهید لاغر شوید به تخم شربتی اعتماد کنید؛ به خطر اینکه فیبر موجود در آنها باعث لعابدار شدنشان شده و احساس سیری بیشتری ایجاد میکنند.
علاوه بر این تخم شربتی با دفع مواد زائد بدن از طریق رودهها به عملکرد خوب آنها کمک میکند.
خواص دانه ریحان برای پوست
دانه های ریحان دارای آنتی اکسیدان ها و فلاونوئیدهای فراوانی هستند که به حفظ سلامت پوست و تحریک رشد سلول های جدید کمک می کند. آنتی اکسیدان ها اثرات مخرب رادیکال های آزاد را که باعث استرس اکسیداتیو و بروز چین و چروک می شود، کاهش می دهند. همچنین، استفاده منظم از این دانه ها می تواند به بهبود زخم های پوستی و کاهش علائم پیری کمک کنند. علاوه بر این، استفاده موضعی از مخلوط تخم ریحان با روغن نارگیل در درمان مشکلات پوستی مختلف مانند اگزما و پسوریازیس موثر واقع می شود.
خواص دانه ریحان برای مو
دانه های ریحان حاوی مواد مغذی ضروری مانند آهن و ویتامین کا هستند که به رشد مو کمک می کنند و مانع از ریزش آن می شوند. آهن موجود در این دانه با بهبود گردش خون در پوست سر سبب تحریک فولیکول های سالم مو شده و باعث رشد مجدد مو می شوند. همچنین، آنتی اکسیدان های موجود در این دانه ها از التهاب، که اغلب منجر به ریزش مو می شود، جلوگیری می کند.
خواص دانه ریحان برای سرماخوردگی
تخم ریحان دارای خواص ضد عفونی کننده و ضد التهابی است، در نتیجه به درمان و کاهش علائم تنفسی نظیر سرفه، سرماخوردگی و آنفولانزا کمک می کند. علاوه بر این، این دانه ها به دلیل غنی بودن از فلاونوئیدها باعث افزایش ایمنی در بدن می شوند. برای درمان بیماری های تنفسی، تخم ریحان را در یک لیوان آب جوش ریخته و با کمی زنجبیل و عسل مخلوط نمایید. این دمنوش برای درمان آسم، آنفولانزا و برونشیت بسیار موثر است.
خواص دانه ریحان برای سرطان
تخم ریحان، مانند گیاه ریحان، دارای آنتی اکسیدان های فراوان است. آنتی اکسیدان ها در پیشگیری از سرطان نقش بسیار مهمی دارند و وجودشان در بدن انسان بسیار ضروری است.
رادیکال های آزاد، موادی هستند که در طی برخی از واکنش های بدن تولید می شوند و فعالیت بسیار بالایی دارند. رادیکال های آزاد به دلیل فعال بودنشان، به سلول های بافت های مجاور خودشان حمله می کنند. در برخی موارد، حمله رادیکال ها به بعضی از سلول ها، منجر به ایجاد سرطان می شود.
آنتی اکسیدان ها، می توانند رادیکال های آزاد را خنثی کنند و از احتمال ابتلای افراد به سرطان بکاهند. در نتیجه، مصرف تخم ریحان می تواند با تأمین آنتی اکسیدان های مورد نیاز بدن، از احتمال ابتلای افراد به سرطان بکاهد.
خواص دانه ریحان برای دیابت
یکی دیگر از خواص شگفت انگیز تخم ریحان، کنترل کردن دیابت است. دیابت شیرین، آن دسته از دیابت است که در اثر افزایش قند خون ایجاد می شود. دیابت شیرین، به دو نوع یک و دو تقسیم بندی می شود. دیابت نوع یک در افراد جوان شایع تر است، و به این دلیل به آن دیابت جوانان گفته می شود. دیابت نوع دو، در افراد چهل سال به بالا مشاهده می شود، و در بیشتر اوقات در اثر چاقی ایجاد می شود.
مصرف تخم ریحان، می تواند میزان قند موجود در خون را کنترل کند، و در نتیجه باعث کنترل بیماری دیابت می شود.