هشدار درباره وبا؛ علائم این بیماری چیست؟
محمدرضا سربازی، مدیر گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به وبا به عنوان یکی از بیماریهای اسهالی که در گذشته اپیدمیهای اسهالی زیادی را به همراه داشت، گفت:
به گزارش مهر، وی با اشاره به اینکه هر ساله با گرم شدن هوا شرایطی برای رشد میکروب ها در محیط و بیمار شدن افراد فراهم می شود، تاکید کرد: امروزه با تشخیص زودهنگام بیماری و در درمان بیماران، میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
مدیر گروه پیشگیری و کنترل بیماری معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره راه های انتشار این بیماری گفت: میکروبی که باعث وبا می شود فقط در انسان ایجاد بیماری می کند و با مصرف آب و آب آلوده سرایت می کند. غذا از طریق مدفوع افراد آلوده در برخی موارد، این بیماری از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.
وی با اشاره به اینکه آب و غذای آلوده به مدفوع مهم ترین راه ورود باکتری وبا به بدن انسان است، تاکید کرد: در بحث پیشگیری از این بیماری باید به این نکته توجه شود.
سربری دوره کمون وبا را از یک تا سه روز عنوان کرد و خاطرنشان کرد: این دوره می تواند از چند ساعت تا پنج روز به طول بینجامد. علائم بیماری معمولاً دو تا سه روز طول می کشد، اگرچه در برخی بیماران تا پنج روز طول می کشد.
به گفته وی، اکثر بیماران از زمان شروع بیماری تا چند روز پس از بهبودی می توانند بیماری را به دیگران منتقل کنند اما درمان با آنتی بیوتیک های مناسب با تجویز پزشک می تواند در کاهش طول مدت علائم و گسترش بیماری موثر باشد.
مدیر گروه پیشگیری و کنترل بیماری وزارت بهداشت با اشاره به علائم شایع این بیماری گفت: تنها تعداد کمی از مبتلایان به وبا علائم شناخته شده اسهال آبکی برنجی، استفراغ و از دست دادن آب بدن را دارند.
به گفته سربری، سایر بیماران ممکن است اسهالی داشته باشند که قابل تشخیص از سایر بیماری های اسهالی نیست، حتی ممکن است برخی علائم بیماری را نداشته باشند. بنابراین، رعایت بهداشت عمومی برای جلوگیری از عفونت بسیار مهم است.
وی خاطرنشان کرد: در نوع علامت دار بیماری با اسهال آبکی همراه با برنجی، حجیم، بدون تب و گرفتگی شکم شروع می شود. مدفوع بیمار به شکل مایعی شفاف رنگی با مخاط سفید است که به آن آب برنج می گویند که معمولاً بی بو است یا بوی کمی ماهی دارد.
این سرباز استفراغ را که می تواند شدید باشد و گرفتگی عضلات پا دردناک را از دیگر علائم وبا ذکر می کند.
به گفته وی، بیماران شدیدا مبتلا به نوع شدید بیماری می توانند تا 10 درصد وزن خود را به دلیل اسهال و استفراغ از دست بدهند. ممکن است خوابآلود یا بیهوش شوند و در چنین شرایطی باید سریعاً فرد را به مرکز بهداشت منتقل کرد زیرا دیر درمان یا عدم درمان ممکن است منجر به مرگ شود.
سربری در ادامه به مردم توصیه کرد: مردم برای حفظ سلامتی خود و پیشگیری از بیماری های منتقله از راه آب و غذا از جمله وبا به نکات زیر در منزل، تفرجگاه ها، پارک ها و در حین مسافرت توجه کنند و در صورت ابتلا به اسهال سریعا مراجعه کنند. به مراکز بهداشتی.
توصیه های مهم برای پیشگیری از وبا
1- همیشه از آب لوله کشی تصفیه شده استفاده کنید و در صورتی که از سلامت آب مطمئن نیستید و باید از آب چاه ها، مخازن بدون کلر، چشمه ها و قنات ها استفاده کنید، ابتدا آب را به مدت نیم ساعت بجوشانید و بعد از خنک شدن مصرف کنید. پایین یا کلرزنی
2- از قالب های غیربهداشتی و بستنی های کارخانه ای استفاده نکنید، زیرا احتمال آلودگی به میکروب های وبا یا سایر میکروب ها در آب مصرفی، مراحل تولید و تحویل آن وجود دارد.
3- در سفر آب و غذای سالم و سالم به همراه داشته باشید و از نوشیدنی ها و مواد غذایی با بسته بندی ایمن و بهداشتی استفاده کنید و در رودخانه ها و آب های مشکوک شنا نکنید.
4- از نوشیدن آب مشکوک در پارک ها، باغ ها و فضای سبز خودداری کنید و از نوشیدن آب از آبنماهای خیابانی که فنجان های مشترک دارند خودداری کنید.
5- از مصرف غذاهای آماده، آب میوه و آب هویج، آب زرشک، جوشانده، فالوده، بستنی های غیر پاستوریزه و ساخته نشده، لپه، ساندویچ، سالاد و سایر غذاها و نوشیدنی هایی که به صورت جداگانه توسط دستفروشان به فروش می رسند، خودداری کنید.
6- ضدعفونی سبزی و صیفی جات را قبل از مصرف فراموش نکنید و پس از شستشو و ضدعفونی با محلول های استاندارد مصرف کنید.
7- هنگام خرید از قرار دادن غذاها و اقلامی مانند نان که قابل شستشو و تهیه مجدد نیستند در کنار میوه و سبزیجات شسته نشده و گوشت خام خودداری کنید.
8- تا حد امکان از غذاهای خانگی استفاده کنید.
9- از قرار دادن سبزیجات و میوه های شسته نشده و استریل نشده در یخچال جدا خودداری کنید.
10- قبل از غذا خوردن و دست زدن به غذا دست های خود را با آب و صابون بشویید.
11- به یاد داشته باشید که قبل از غذا خوردن یا شیر دادن به نوزاد دست های خود را با آب و صابون بشویید.
12- پس از اجابت مزاج (دستشویی رفتن)، شستن و تمیز کردن نوزاد و پس از دست زدن به مواد غذایی خام مانند سبزیجات، گوشت، ماهی و مرغ، دستان خود را با آب و صابون بشویید.
13- رعایت بهداشت فردی از شنا در استخرها، رودخانه ها، نهرها یا نهرهای آلوده خودداری شود.
14- از خوددرمانی پرهیز کنید و در نظر داشته باشید که آنتی بیوتیک مناسب حتما با تجویز پزشک باشد.
15- بیماری چند روز پس از بهبودی قابل سرایت به دیگران است لذا رعایت نکات بهداشتی از سوی بیمار و اطرافیان تا چند روز پس از بهبودی ضروری است.
16- مهم ترین مشکل زمینه ای در بیماری وبا از دست دادن شدید مایعات و الکترولیت های بدن است، بنابراین قبل از بردن بیمار به پزشک باید مایعات فراوان و محلول ORS به او داده شود.
17- در صورت مشاهده هر موردی از اسهال در اسرع وقت به مرکز بهداشت مراجعه نمایید.
18- اگر فرد مبتلا به وبا به موقع به پزشک مراجعه کند، درمان نهایی این بیماری امکان پذیر است.