ویتامین تاریخ انقضا دارد؟
ویتامین ها موادی هستند که بدن برای عملکرد طبیعی خود مورد نیاز است. در بیشتر موارد، دریافت تمام ویتامین ها از طریق غذا امکان پذیر است، اما گاهی اوقات استفاده از مکمل ها اجتناب ناپذیر می شود.
به گزارش سلامت نیوز، مکمل ها حاوی انواع ویتامین ها، مواد معدنی، گیاهان دارویی و بسیاری محصولات دیگر هستند. محصولات ویتامینی به صورت یک ویتامین یا ترکیبی از 13 ویتامین ضروری برای بدن در دسترس هستند، اما در مولتی ویتامین ها معمولاً ویتامین ها همراه با مواد معدنی و سایر ترکیبات مفید برای سلامتی انسان ارائه می شود.
اما آیا مکمل های ویتامین تاریخ انقضا دارند؟ Veriwell Health در گزارشی به این سوال پاسخ می دهد.
آیا ویتامین ها منقضی می شوند؟
از نظر فنی پاسخ مثبت است.
البته سازمان غذا و داروی آمریکا تاریخ انقضای بسته های مکمل ویتامین را الزامی نمی کند، اما برخی تولیدکنندگان تاریخ انقضا را روی بسته بندی قید می کنند.
تاریخ انقضا در بسته مکمل تضمین می کند که محصول در مدت زمان ذکر شده دارای اثربخشی و ایمنی کامل است. تولیدکنندگان باید شواهدی ارائه کنند که نشان دهد 100٪ دوام کیفیت و اثربخشی مکمل ها در طول دوره مشخص شده آزمایش شده است.
تولیدکنندگان معمولاً مدت زمان ماندگاری مکملها را دو سال اعلام میکنند، مشروط بر اینکه ویتامینها در بستهبندی اصلی و در شرایط بهینه نگهداری شوند.
مقدار مشخصی از ویتامین ها برای حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری ضروری است. ویتامین ها به عنوان مکمل برای جبران کمبودهای تغذیه ای ناشی از ترجیحات غذایی خاص، آلرژی ها یا برای جبران کمبود تغذیه مورد استفاده قرار می گیرند. پیروی از تاریخ انقضا تضمین می کند که دوز صحیح مواد مغذی ذکر شده را دریافت کرده اید.
عوامل موثر بر ماندگاری
همه ویتامین ها با گذشت زمان قدرت و اثربخشی خود را از دست می دهند، اما برخی عوامل محیطی می توانند این روند را تسریع کنند.
عوامل زیادی بر ماندگاری مکملها تأثیر میگذارند، که برخی از آنها قابل کنترل هستند، اما برخی از آنها قبل از رسیدن این محصولات به قفسه فروشگاه مواد غذایی شما مؤثر هستند.
بخشی از اثربخشی ویتامین ها در فرآیند تولید از بین می رود و نگهداری و نگهداری نامناسب، چه در مرحله تولید، چه در فروشگاه و چه در خانه، می تواند ماندگاری این مواد مغذی را کاهش دهد.
قرار گرفتن این افزودنی ها در برابر اکسیژن، نور، رطوبت و دما باعث کاهش عمر مفید آنها می شود، اما دما یکی از مهمترین عوامل است.
ویتامین هایی که در دمای 25 درجه سانتیگراد نگهداری می شوند نسبت به ویتامین هایی که در دمای بالاتر ذخیره می شوند، مواد مغذی کمتری از دست می دهند. نتایج یک مطالعه نشان داد که نگهداری مکملهای ویتامین D مایع در دمای 25 درجه نسبت به دمای 40 درجه، اثربخشی آن را تا حد بیشتری حفظ میکند.
نوع و شکل ویتامین نیز بر ماندگاری آن تأثیر می گذارد.
ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A و ویتامین E به نور و اکسیژن حساستر هستند و در این شرایط سریعتر تجزیه میشوند. ماندگاری ویتامین های محلول در آب مانند ویتامین های B و ویتامین C به نوع ویتامین و شرایط نگهداری بستگی دارد. به عنوان مثال، ویتامین B1 با افزایش سطح pH قدرت و ثبات خود را از دست می دهد. ویتامین C به اکسیژن، نور، گرما و همچنین دما و زمان نگهداری حساس تر است.
ویتامین های جامد مانند قرص، پودر و کپسول بیشتر از ویتامین های مایع ماندگاری دارند. مواد جویدنی و قرص های ویتامین نیز پایدارتر از مایعات هستند، اما سریعتر از مکمل های کپسولی تجزیه می شوند.
نگهداری محصولات ویتامین مایع بسیار دشوارتر است و بیشتر در معرض از دست دادن کیفیت خود هستند.
توصیههای ماندگاری برای ویتامینهای مایع باز شده متفاوت است و بسیاری از تولیدکنندگان چارچوب زمانی برای مصرف ویتامین پس از باز کردن ارائه نمیکنند. اما ویتامین های مایع باز شده باید ظرف یک سال استفاده شوند. این مدت برای کودکان و نوزادان 10 ماه است.
آیا استفاده از ویتامین های تاریخ مصرف گذشته بی خطر است؟
شواهد محدودی مبنی بر مضر بودن استفاده از ویتامین های تاریخ مصرف گذشته وجود دارد. البته برخی از ویتامین ها ممکن است کپک بزنند و مصرف ویتامین های کپک زده قطعا مضر است.
مصرف ویتامینهای تاریخ مصرف گذشته ممکن است بیخطر باشد، اما آنقدر مؤثر و کارآمد نخواهند بود و با تمام شدن این مکملها، اثربخشی آنها کاهش مییابد. بنابراین بهتر است ویتامین های تاریخ مصرف گذشته را کنار بگذارید و سراغ محصولات جدید بروید.
اثربخشی واقعی مکمل ها را فقط می توان در آزمایشگاه ها تعیین کرد، اما نکاتی وجود دارد که باید در نظر داشت. قبل از مصرف، ظاهر و بوی ویتامین را بررسی کنید، به خصوص اگر نزدیک به تاریخ انقضا یا گذشته باشد. تغییر رنگ مواد افزودنی، ترک یا سایر تغییرات در بافت به این معنی است که محصول منقضی شده است. ویتامینهای مایع همچنین میتوانند بوی بدی داشته باشند، تغییر رنگ دهند یا حباب ایجاد کنند. به راحتی می توانید هر ویتامینی را که بو یا ظاهر خود را تغییر داده است دور بریزید.
برای نگهداری مکمل های ویتامین، آنها را در جای خشک و خنک و دور از نور نگهداری کنید. بر اساس مطالعات انجام شده، داروهایی که به درستی در جای خشک، خنک و تاریک نگهداری می شوند تا پنج سال یا بیشتر پس از تاریخ انقضا 90 درصد موثر هستند.
قرار دادن ویتامین ها در برابر نور و در محیط مرطوب نیز اثربخشی ویتامین ها را کاهش می دهد. برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض اکسیژن، ویتامین ها را در یک ظرف در بسته نگهداری کنید و ویتامین های مایع را در یخچال نگهداری کنید.