چرا به شاهد ۱۳۶، «کلاشنیکف دنیای پهپادها» میگویند؟
ارزان، با توانایی سفر در مسافت های طولانی و اشباع دفاعی دشمن. پهپادهای انتحاری 136 شهدای جمهوری اسلامی ایران امروزه به ابزاری پرکاربرد در جنگ تبدیل شده اند.
به گزارش سرگرمی روز؛ هواپیمای بدون سرنشین شهید 136 جمهوری اسلامی ایران که تا چهار سال پیش کاملاً ناشناخته بود، امروز به معروف ترین پهپاد رزمی جهان تبدیل شده است. پهپادی که در ده ها حمله تلافی جویانه جمهوری اسلامی ایران علیه اسرائیل مورد استفاده قرار گرفت.
شرح پهپاد شهید 138 در رسانه های غربی
شهید 136 با بال های مثلثی و موتور ملخ کوچک بسیار آسیب پذیر است. سرعت آن بسیار کم و حدود 185 کیلومتر بر ساعت است. در حالی که جنگنده های اسرائیلی که روز شنبه این پهپادها را در یک عملیات پدافندی سرنگون کردند، توانایی پرواز با سرعت 2600 کیلومتر در ساعت را دارند.
در نتیجه می توان این پهپادها را به راحتی توسط موشک های ضد هوایی و مسلسل یا موشک های هوا به هوای جت های جنگنده رهگیری و سرنگون کرد.
علاوه بر این، اندازه 3.5 متری و طول بال های 2.5 متری آن، تشخیص آن را توسط رادارها آسان می کند و از آنجایی که آلمانی برای استتار طراحی نشده است، از رادارها دور نمی ماند.
پهپاد شهید 138 در آسمان
کند و آسیب پذیر، اما ارزان
این پهپادها چه با GPS هدایت شوند، چه معادل روسی Glonass، یا حتی BeiDou چین و یا مشابه اروپایی آنها، Galileo، این پهپادها به راحتی توسط سیستم های ردیابی دریافت می شوند.
مهندسان ایرانی برای غلبه بر این مشکل سعی کردند با استفاده از ارتباطات ماهواره ای یا تراشه های 4G، کنترل از راه دور را ارائه دهند.
در نتیجه نقطه قوت پهپاد شهید 136 در سرعت، قابلیت استتار و تسلیحات آنها نیست، بلکه قیمت ارزان آنها در حدود 20 هزار دلار است که باعث محبوبیت آنها شده است.
استفاده از ده ها یا حتی صدها پهپاد ارزان می تواند سیستم های دفاع هوایی را تحت تأثیر قرار دهد. در این صورت با توجه به توانایی این پهپادها در حمل 50 کیلوگرم مواد منفجره و وزن مجموع 200 کیلوگرم آنها، عبور تنها یک پهپاد از سپر ضد هوایی می تواند آسیب مورد نظر را به مواضع دشمن وارد کند.
به همین دلیل سربازان شهید 136 را «پهپادهای کلاشینکف» نامیدند. کلاشنیکف یک سلاح تهاجمی شوروی سابق است که هنوز هم به طور گسترده در سراسر جهان استفاده می شود.
پرتابگر پهپاد شهید 136
آستانه را کاهش می دهد و هزینه ها را کاهش می دهد
یکی دیگر از نقاط قوت این پهپادها برد آنهاست. شهید 136 به دلیل سرعت کم مصرف سوخت پایینی دارد. این به او اجازه می دهد مسافت های طولانی را طی کند. بر اساس برآورد سرویسهای اطلاعاتی غربی و بسته به پیکربندی پهپادها، آنها میتوانند اهدافی را در فاصله ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلومتری از نقطه پرتاب مورد حمله قرار دهند.
پهپادهای شهید 136 در جریان حملات شنبه شب سپاه به اسرائیل از خاک ایران به فضا پرتاب شدند و مسافتی حداقل 900 کیلومتری از جمله بر فراز عراق را طی کردند. این همچنین به این پهپادها اجازه می دهد تا از مسیرهای غیر مستقیم و مناطق کمتر مشاهده شده برای حمله به اهداف استفاده کنند.
اورلئان دوشن، مشاور ژئوپلیتیک و دفاعی میگوید: «پهپادهای شاهد نه تنها به دلیل هزینه کم خود، بلکه برای مدافع نیز به این دلیل که او را تشویق میکنند از سیستم دفاعی دفاعی و موشکهای ارزانتر برای مقابله استفاده کند، آستانه را پایین میآورند».
علاوه بر این، استفاده از این پهپادها در جنگهای فرسایشی، وادار کردن مدافع به استفاده از موشکهای ضد گران قیمت، میتواند هزینههای گزافی را برای دشمن متحمل شود.
مشخصات پهپاد انتحاری شهید 136