چرا هر روز باید پروتئین مصرف کنیم؟ منابع پروتئین گیاهی و حیوانی
نقش پروتئین در رشد و نمو، تشکیل و نگهداری عضلات و استخوان ها، سیستم عصبی، ایمنی، خون رسانی، تنفس، هضم و کلیه فعالیت های حیاتی بدن بسیار مهم است.
به گزارش سرگرمی روز، پروتئین ها جزو سه گروه اصلی از مواد مغذی هستند که حیات انسان به آنها بستگی دارد. پروتئین ها مولکول های بزرگی هستند که از واحدهای کوچک تری به نام «اسیدهای آمینه» تشکیل شده اند، مانند تسبیح که از دانه های کوچک تری تشکیل شده است و با وجود عامل نیتروژن از دو گروه دیگر کربوهیدرات ها و چربی ها متمایز می شوند.
پروتئین ها نقش های متنوع و مهمی در بدن دارند. سلول های بدن برای ادامه فعالیت های خود به پروتئین ها وابسته هستند.
رشد و نمو، تشکیل و نگهداری ماهیچه ها و استخوان ها، سیستم عصبی، ایمنی، خون رسانی، تنفس، هضم و تمام فعالیت های حیاتی بدن به پروتئین بستگی دارد. پروتئین های بدن در مجموع از 21 نوع اسید آمینه تشکیل شده است که بدن تنها 13 نوع آن را تولید می کند و هشت نوع باقی مانده را باید از طریق مصرف غذا به دست آورد. هشت آمینو اسیدی که بدن تولید می کند به عنوان «اسیدهای آمینه ضروری» شناخته می شود. غذاهای حیوانی بهترین منبع پروتئین کامل هستند. پروتئین کامل حاوی هر هشت اسید آمینه ضروری است. همچنین، «پروتئین های ناقص» که عمدتاً گیاهی هستند، تنها دارای تعداد کمی از این اسیدهای آمینه هستند.
دریافت ناکافی پروتئین با مشکلاتی مانند تاخیر در رشد، ضعف بدن، افزایش عفونت، ریزش عضلانی، ریزش مو، ریزش یادگیری، کم خونی و غیره همراه است. کمبود پروتئین تنها در افراد لاغر و کم وزن دیده نمی شود، بلکه افراد دارای اضافه وزن که بدون توجه به منابع پروتئینی دارای الگوی غذایی پرچرب و پر کربوهیدرات هستند نیز در معرض کمبود پروتئین قرار دارند.
به گفته دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن، باید منابع پروتئینی شناخته شده و در برنامه غذایی گنجانده شود. منابع حیوانی شامل انواع گوشت، لبنیات و تخم مرغ است. محدودیت مصرف گوشت به خصوص گوشت قرمز به دلیل چربی اشباع شده، کلسترول و افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی باید مورد توجه قرار گیرد.