فوت و فن پخت آش ماسوا در سال ۱۴۰۳ که نمی دانید!
در این مطلب از سایت سرگرمی روز قصد داریم فوت و فن پخت آش ماسواو رازهای خوشمزه شدن آن را به شما بگوییم. پیشنهاد می کنیم حتما در ادامه مطلب همراه ما باشید.
هنر و تکنیک آشپزی آش ماسوا
هنر و فن تهیه غذای ماسویه راز طعم ماسوای خانگی خوشمزه در سایت سرگرمی روز امیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار گیرد.
آش ماسوا یکی از غذاهای محبوب و خاص تابستانی و بهاری ایران است که در استان های غربی و جنوب غربی کشور با روش های مشابه اما با تفاوت مواد اولیه در شهرهای مختلف از جمله بروجرد، لرستان، ایلام، خوزستان تهیه می شود. اراک و … این غذا معمولاً بدون استفاده از گوشت تهیه می شود و برای افرادی که رژیم گیاهخواری یا وگان را دنبال می کنند گزینه بسیار خوبی است. آش ماسوا را می توان به عنوان پیش غذا یا غذای اصلی میل کرد.
اگرچه نام آش به معنای ماست است، اما ماست را می توان با دوغ یا پنیر کاتیج جایگزین کرد. در واقع آش ماسوا با پنیر به عنوان جایگزین ماست راحت تر است و طعم لذیذتری می دهد. آش ماسوا معمولا با ماست محلی رنده شده یا پنیر دلمه درست می شود، اما اگر به این ها دسترسی ندارید، می توانید از ماست های کارخانه ای نیز استفاده کنید.
مواد اصلی آش ماسوا شامل پنیر لپه، نخود، بلغور و اسفناج است، اما می توان سبزیجات، لوبیا، برنج و سایر مواد را اضافه کرد. در برخی مناطق، مثلاً در دزفول خوزستان، از گوشت در تهیه آش ماسوا نیز استفاده می شود و به عنوان غذای اصلی با نان سرو می شود.
به هر حال درست کردن آش ماسوا بسیار ساده است و امکان تغییر مواد به سلیقه وجود دارد. این غذا به عنوان یک گزینه خوشمزه و مهم در بین سایر غذاها شناخته می شود و معمولا در ماه مبارک رمضان به عنوان افطار یا سحری مصرف می شود.
منظور از مسوه چیست؟
معنای کلمه «مسوا» یا «مسواء» «خاکستر با ما» است. این کلمه از ترکیب کلمه «مست» به صورت مخفف «ماس» و کلمه «وا» به معنای «با» به وجود آمده است. در لری و کردی این کلمه به صورت «مسوا» تلفظ می شود.
منشأ آش ماسواء کجاست؟
آش ماسوا در اصل آش لری است و اصل آن به استان لرستان و شهرستان بروجرد می رسد. اما این آش در شهرها و استان های اطراف لرستان مانند اراک، ایلام و خوزستان نیز تهیه و مصرف می شود. اگرچه روش پخت این سوپ ها مشابه است، اما مواد به کار رفته در آنها کمی متفاوت است. این آش در شهرهای مختلف با نام های آش «ماسوعا»، آش «ماسوعا» یا آش «مست عبا» نیز شناخته می شود.
مواد لازم برای تهیه آش ماسوا
نخود: 1 فنجان فرانسوی
بلغور گندم: 1 و 1/2 فنجان سیب زمینی سرخ کرده
اسفناج: 500 گرم
سر پیاز: 1 عدد بزرگ
پنیر کوتیج: 2/3 فنجان فرانسوی
نعنا خشک: 2 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
کره: به میزان لازم
طرز تهیه سوپ ماسویه
در مرحله اول از تهیه آش ماسوا، نخود را در ظرفی ریخته و روی آن را با آب بپوشانید. همچنین بلغور را در ظرف دیگری خیس کنید. نخود و بلغور را یک شب در آب بگذارید و در این مدت سه بار آب آن را عوض کنید تا نخود نرم شود و بلغور آبکی و پف کند.
برای تهیه پیازچه ابتدا پیاز را پوست گرفته و ریز خرد کنید. سپس در تابه ای مقداری روغن بریزید و روی حرارت بگذارید. وقتی روغن داغ شد پیاز خرد شده را داخل روغن بریزید و تفت دهید. وقتی پیاز طلایی و روشن شد، زردچوبه و فلفل سیاه را اضافه کنید. در صورت تمایل به اضافه کردن ادویه های دیگر می توانید در این مرحله به مواد اضافه کنید تا با روغن و پیاز تفت داده شود و طعم خام آنها گرفته شود.
در مرحله بعد برای تهیه آش ماسوا، اسفناج را بشویید و خرد کنید. سپس اسفناج را به پیاز داغ شده اضافه کنید. اسفناج نیازی به سرخ کردن ندارد. نخود و بلغور را از آب خارج کرده و به قابلمه اضافه کنید. سپس آب، ترجیحا آب جوش را به قابلمه اضافه کنید.
آب را کمی بجوشانید سپس در قابلمه را ببندید و حرارت اجاق را کم کنید. در حین پختن بلغور و نخود مدام هم بزنید زیرا بلغور به سرعت به ته آن می چسبد. وقتی همه مواد پخته و نرم شدند، پنیر لپه را با کمی آب حل می کنند تا گلوله ای داخل ماسوات نباشد. سپس سوپ را بچشید و به میزان لازم نمک و فلفل اضافه کنید. بعد از حدود 10 دقیقه که سوپ آماده شد، حرارت را خاموش کنید.
در مرحله آخر طرز تهیه آش ماسوا مقداری روغن در تابه بریزید و بعد از داغ شدن جوجن خشک یا پونه کوهی خشک پودر شده را اضافه کنید. آن را حدود 30 ثانیه تا 1 دقیقه در روغن سرخ کنید تا خام شود. قبل از اینکه نعنا بسوزد حرارت را خاموش کنید. آش ماسوا را در ظرف مناسبی گذاشته و با پنیر دلمه، فلفل تند، پیاز تند و سیر تند تزیین و سرو می کنند.
هنر و تکنیک آشپزی آش ماسوا
علاوه بر اسفناج، می توانید از ترکیب سبزیجات آش نیز در تهیه سوپ ماسویه استفاده کنید.
همچنین به جای نخود می توانید از لوبیا سفید استفاده کنید. اگر از لوبیا سفید استفاده می کنید، آنها را همراه با نخود خیس کنید. زمان پخت لوبیا سفید کمتر از نخود است.
برای راحتی و صرفه جویی در زمان، می توانید به جای جوشاندن از کنسرو نخود فرنگی استفاده کنید.
در برخی شهرها از برنج نیم دانه نیز در تهیه آش ماسوا استفاده می شود. مدت زمان پخت برنج نیم دانه کوتاه است که می توانید در آخرین مراحل پخت آن را اضافه کنید تا لعاب سوپ بیشتر شود.
برای طعم دادن بیشتر به آش ماسوا می توانید زعفران آب پز را به آن اضافه کنید.
در برخی شهرها مانند کرمانشاه پس از پختن آش ماسویه، روغن محلی به آن اضافه می شود تا طعم آش را به شکلی خاص تغییر دهد. در صورت استفاده از روغن محلی، میزان چربی سوپ افزایش می یابد، بنابراین باید از میزان مصرف خود آگاه باشید.
اگر از پنیر خانگی استفاده می کنید، قبل از اضافه کردن آن به سوپ، آن را حدود 20 دقیقه بجوشانید تا میکروب ها از بین بروند. همچنین می توانید زعفران را به کشک اضافه کنید.