مهاجرت درنای سیبری؛ امید به ایران نیامد!
15 سال متوالی امید، اسب شاخدار سیبری، به تنهایی از سیبری به ایران و منطقه فریدونکنار آمد تا زمستان خود را در این تالاب زیبا و پر از غذا بگذراند. سال گذشته او یک همسر از بلژیک پیدا کرد. در واقع یکی از نگرانی های مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست این بود که با از دست رفتن امید، مسیر پروازی غربی که به ایران ختم می شود از بین رفته و کور شود، بنابراین با رایزنی های انجام شده با مرکز بین المللی تکثیر درنا. در بلژیک موفق به انتقال یک درنای ماده به ایران شد که رویا نام داشت.
رویا پیرو پروتکل های بین المللی در تاریخ 6 بهمن 1401 وارد منطقه فریدونکنار شد و پس از آن مراسم دیدار رویا و امید آغاز شد و در مدت کوتاهی پس از چند روز رفتار و صداهای خاص این 2 پرنده دور هم جمع شدند. شنیده شد که این 2 نفر ملاقات کردند، سپس با رایزنی های بین المللی تصمیم به انتشار این رویا گرفته شد که به تدریج انجام شد که باعث شد امید پس از 15 سال توجه دوباره به رقص و آواز بپردازد، سپس هر دو رقصیدند، این نزدیکی باعث شد مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست به بقای مسیر پرواز غرب امیدوار است.
روزها گذشت و این دو پرنده با هم در منطقه پرسه می زدند، امید سعی می کرد رویا را برای کوچ آماده کند، زمان کوچ نزدیک می شد و همه امیدوار بودند که رویا در این سفر طولانی امید را همراهی کند. سرانجام در 14 مارس 1401 م. این دو پرنده پس از 34 روز با هم بودن سفر خود را آغاز کردند و هر دو به قصد سیبری تالاب فریدونکنار را ترک کردند. روزها گذشت اما خبری از آنها نشد تا اینکه 21 اسفند یعنی 7 روز بعد از شروع هجرت خبر رسید که. خواب به تنهایی در تنکابن یکی از شهرهای غربی مازندران دیده شد. یعنی تلاش ها بی نتیجه است و امید دوباره تنهاست. حالا رویا ماند و یک سال دیگر انتظار، شاید امید از راه می رسید، اما پس از آن امید نیامد و رویا در فریدونکنار تنها ماند.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست درباره آخرین حالت امید و رویا گفت: مهاجرت پرندگان مشروط به شرایط خاصی است که مهم ترین آن بحث دما و اقلیم عرض های جغرافیایی است. در عرضهای جغرافیایی جنوبی زمین، بهویژه پرندگان مهاجر که آبزی و نزدیک آب هستند، وارد عرضهای جغرافیایی جنوبی مانند سواحل شمالی و جنوبی و تالابهای ایران میشوند و زمستان را میگذرانند.
علیرضا ابدالی درباره دلیل نیامدن امید در زمستان پارسال به فریدونکنار افزود: امید درنای سیبری است، زمستان پارسال دنیا آنقدر سرد نبود، آذر و آذر هوای ایران و تهران آنقدر سرد نبود. قطعاً در عرض های شمالی زمین نیز وضعیت به همین منوال بود.
وی تصریح کرد: در این شرایط جوی کارشناسان تصور می کردند امید آمده است اما به کشور ما نرسیده و در عرض های شمالی تنها مانده است، زیرا هوا آنقدر سرد نبود که لازم باشد امید به گرمتر بیاید. مناطق، البته در سال های قبل هم اتفاق افتاده بود که امید یکی دو سال به ایران نمی آمد، حالا امیدواریم امید تحت تاثیر شرایط اقلیمی نیازی به حضور در ایران ندیده باشد.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: اگرچه در سرشماری های 1401 و 1402 نسبت به سال های گذشته مهاجرت پرندگان چند درصد کاهش داشته است، اما در واقع پرندگان از انواع و اقسام کمتر به عرض های جغرافیایی جنوبی می آیند. شرایط منحصر به کشور ما نیست، زیرا آب و هوا در عرض های جغرافیایی شمالی آنقدر سرد نیست که پرندگان احساس نیاز به مهاجرت کنند.
وی تاکید کرد: این یکی از فرضیاتی است که در مورد امید می کنیم و امیدواریم این فرض غالب باشد و امید زنده باشد و امسال با سردی هوا شاهد ظهور دوباره درنای سیبری در کشور باشیم. .
ابدالی در مورد وضعیت رویا و اینکه اگر امید برنگردد تکلیف این موضوع چه می شود گفت: رویا در شرایط خوبی است و تحت حفاظت ویژه است اما اگر امیدی نباشد با همکاری کمیسیون تخصصی که فعال است تصمیم می گیریم. در این منطقه از کشور البته رویا ما دارنا را از یک مرکز پرورش بین المللی در بلژیک به ایران آوردیم و اگر امسال امیدی نباشد به مرکزی که رویا را از آنجا تهیه کرده ایم ادای احترام می کنیم و شما قطعا بهترین گزینه را برای رویا انتخاب کنید.